Bu hastalıkta erken teşhis önemli

Güncelleme Tarihi:

Bu hastalıkta erken teşhis önemli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2013 12:40

Hiçbir belirti vermeden sinsice ilerliyor ve ani körlüğe neden olabiliyor!

Haberin Devamı

Göz tansiyonu, diğer adıyla glokom; genellikle kırk yaş sonrası ortaya çıkan ve hiçbir belirti vermeksizin sinsice ilerleyen, ani körlüğe neden olabilen bir hastalık. Dünyada önlenebilir körlük nedenleri arasında ilk sırayı alan glokomda, erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Ümit Aykan, bu hastalıkla ilgili detaylı bilgileri paylaştı ve yaş aralıklarına göre göz muayenesi için önerilen zaman aralıklarını sıraladı.

Prof. Dr. Ümit Aykan; glokomun, görüntüleri gözden beyine taşıyan ve optik sinir olarak adlandırılan sinire ait bir hastalık olduğunu belirtirken, bu hastalıkta erken teşhisin çok büyük önem taşıdığının altını çizdi. Göz doktoru tarafından yapılacak düzenli göz muayenelerin, glokomun saptanması için en iyi yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Aykan; sadece göz tansiyonunun ölçülmesinin ise glokom olup olmadığının saptanması için yeterli olmadığını vurguladı ve “Glokomu kesin olarak saptayabilmek için bazı testler ile birlikte kapsamlı bir göz muayenesi yapılması gerekiyor” dedi.

Erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor

Prof. Dr. Aykan glokom (göz tansiyonu) ilgili şu önemli bilgileri verdi:

“Tıpkı bir elektrik kablosu gibi, çok sayıda sinir lifinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan optik sinirin liflerinde hasar olduğu zaman, görme alanında, genellikle erken teşhis edilemeyen kör noktalar oluşuyor. Hastalık zamanında fark edilmez ve optik sinirin büyük kısmı hasar görürse, hastalığın tedavisinde geç kalınmış olunuyor. Optik sinirin tamamı hasar gördüğünde ise körlük meydana geliyor. Bu nedenle, glokomun erken teşhisi ve tedavisi, glokomdan meydana gelebilecek optik sinir hasarı ve körlüğün önlenebilmesinde kritik bir rol oynuyor.”

Göz tansiyonu nasıl ortaya çıkar?

“Gözün ön kamarasını dolduran şeffaf sıvı (aköz humor), göz içindeki basıncı sağlıklı bir seviyede tutmak için üretilirken, aynı miktarda sıvı da mikroskobik bir kanal sistemi ile belirli bir denge içinde gözü terk eder. Göz, kapalı bir sistem olduğundan, bu mikroskobik kanal sistemi tıkandığında; fazla sıvı göz dışına çıkamaz, göz içindeki basıncı arttırır, optik sinire baskı oluşturarak zarar verir ve böylece glokoma neden olur.”

Yaş aralıklarına göre göz muayenesi için önerilen zaman aralıkları

“Glokom nedeniyle gözde gerçekleşen hasar, geri döndürülemezken, göz damlaları, lazer cerrahisi ve cerrahi girişimler ise, daha ileri kayıpların meydana gelmesini önlemek için uygulanıyor. Glokomun tüm tiplerinde görme kaybını önlemek için düzenli aralıklarla kontrollerin yapılması büyük önem taşıyor. Glokom, hiç farkına varılmadan da ilerleyebileceği için zaman zaman tedavide düzenlemeler yapmak da gerekiyor” diyen Prof. Dr. Ümit Aykan, yaş aralıklarına göre göz muayeneleri için önerilen zaman aralıkları ise şu şekilde sıraladı:

  • 20-29 yaş arası: Ailesinde glokom hikayesi bulunan herkes, 3-4 yılda bir göz muayenesinden geçmelidir.
  • 30-39 yaş arası: Ailesinde glokom hikayesi bulunan herkes, 2-3 yılda bir göz muayenesinden geçmelidir.
  • 40-64 yaş arası: Herkes 2 yılda bir göz muayenesinden geçmelidir.
  • 65 yaş ve üzeri: Herkes yılda 1 göz muayenesinden geçmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!