Akneler moral bozmasın

SİVİLCE olarak bilinen akne en sık raslanan cilt problemlerindendir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nermin Varilsüha, sivilcelerin genellikle ergenlikte başlayıp 20’li yaşlarda azaldığını belirterek, 30’lu, 40’lı yaşlara kadar sürebileceğini, hatta bu yaşlarda da yeni başlayabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

“Akne, deride bulunan yağ bezelerinin bir hastalığıdır. Normalde yağ bezelerinden salgılanan sebub dediğimiz yağ, deri yüzeyine bir kanal aracılığı ile atılır. Buranın tıkanması akne oluşumunun temelidir” diyen Dr. Nermin Varilsüha tedavi için şunları söyledi:

Tedavisi  mümkün

Aknenin şiddeti ne olursa olsun mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavisi mümkün bir hastalıktır, ancak akne izlerinin tedavisi zordur. Akneler sıkılmamalıdır tedavi edilmesine ve hiç sıkılmamasına rağmen bazen kalıcı izler oluşabilir. Akne, yaşamı tehdit eden bir hastalık olmadığı halde, hastayı psikolojik olarak olumsuz etkiler. Akne tedavisi uzun süreli ve sabır gerektiren bir tedavidir. Tedavisi ağızdan alınan ve topikal deriye yüzeysel olarak uygulanan ilaçlardan oluşur. Akneli hastalar dermatolog tarafından tedavi edilmeli ve yardımcı kozmetik ürünleri dermato-
log önerisiyle kullanmalıdır.

Haberin Devamı

Ücretsiz glokom taramasına katılın

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Üzeyir Günenç, göz tansiyonuna karşı uyardı. Prof. Günenç, İzmir’de gerçekleşecek olan ücretsiz glokom taramasına tüm İzmirlilerin katılmasını istedi.
Glokom dünyadaki 2 önemli körlük nedenlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Üzeyir Günenç, “Diyabetik retinopeti, sarı nokta hastalığında önemli olan buzdağının görünmeyen tarafını ortaya çıkarmaktır. Taramanın da amaçlarından biri budur. Bu hastalık belirti vermez, sinsi bir şekilde ilerler, erken teşhisi için duyarlı olunmalı. 40 yaşından sonra yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırmalıdır. Teşhis sonrası tedavi ve takip döneminde görme alanı, görme siniri başının ameliyatı önemlidir” dedi. Prof. Günenç, glokom taramasının yarın başlayıp 23 Aralık’a kadar Alsancak Gazi İlkokulu yan sokağında gün yapılacağını bildirdi.

Rahim ağzı kanserinde rutin taramaya ilgi yok

TÜM dünyada kadınlar arasında meme kanserinden sonra en fazla rahim ağzı kanseri (servikal kanser) görülmektedir.
Yenişehir Ege Doğumevi Hastanesi’nden Dr. Cemal Karanfil, rutin taramaların yaygın olmaması sebebiyle bu vakaların yüzde 80’i bulduğunu söyledi. Rahim ağzı kanseri alanında yapılan epidemiyolojik çalışmaların çok kısıtlı olduğunu belirten Dr. Karanfil, “Bu çalışmalar en sağlıklı İzmir de yapılmaktadır. Bu verilere göre, kadınlarda en sık meme kanseri, kolorektam ve rahim ağzı kanseri yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri taramasında rutin kullanılan pap-smear testidir. Bu testle kanseri ilerlemeden erken dönemde yakalama şansı yüksektir. Pap-smear testi riskli kadınlara 6 ayda bir diğer kadınlara yılda bir kez yapılmalıdır. Düzenli pap-smear taraması yaptıran kadınlarda rahim ağzı kanseri riski 123’te 1 iken rutin pap-smear taraması yaptırmayanlarda da 31’de 1 oranındadır” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları