Bilim İklim Değişikliği 26. Konferansı COP26, İskoçya’nın en büyük kenti Glasgow’da pazartesi başladı. Konferans her gün bir veya birkaç konunun ele alındığı oturumlarla 12 Kasım’a kadar devam edecek. ‘COP’, Türkçeye ‘Taraflar Konferansı’ olarak tercüme edilebilecek ‘Conference of the Parties’ ifadesinin kısaltması.
#COPDünya liderleri dört günlük baş döndürücü zirve serisine başladılar. Bugün Roma’da kritik kararlar almak üzere toplanan liderler, pazartesi dünyanın geleceğini masaya yatırmak üzere İskoçya’nın Glasgow kentinde bir araya gelecekler. Her iki zirve de Rus ve Çin liderlerinin yokluğunda gerçekleşecek.
#İklim KriziTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#Rotaİngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP27) yaptığı konuşmada, "Ukrayna'daki çirkin savaş ve dünya genelinde artan enerji fiyatları, iklim değişikliği konusunda yavaş gitmek için bir neden değil” dedi.
#Rishi Sunak26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) Başkanı Alok Sharma, İngiliz devletinin ihracat kredi ajansı UK Export Finance’in (UKEF) bugüne kadar sürdürülebilirlik konusunda en büyük proje finansmanı sağladığı Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Sharma’ya, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu eşlik etti. Yıl sonunda tam kapasiteye erişecek olan ve Avrupa’nın en büyük GES’i olma özelliğine sahip Kalyon Karapınar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı ve 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
#KalyonBenzinli ve dizel araç satışının 2035’ten itibaren yasaklanması Avrupa’da tartışmalara neden oldu. Yasağın bir ‘dayatma’ olduğunu savunan ülkeler artan enerji ve hammadde fiyatlarına dikkat çekti. Almanya sert bir tavırla kararı kabul etmeyeceğini bildirirken; Bulgaristan, İtalya, Portekiz, Slovakya ve Romanya yasağın 2040’a ertelenmesi için ortak bildiride anlaştı. Bu arada Türkiye de 2040 yılına kadar fosil yakıtlı araçları terk etme sözü vermişti.
#Avrupa Parlamentosuİklim değişikliğiyle mücadelenin yolu teknolojiden geçiyor. Teknolojinin temelini ise bakır, lityum, kobalt ve nikel gibi madenler oluşturuyor. 2040’a kadar bu madenlere olan talebin 6 kat artması bekleniyor. Uzmanlar, dünyanın ihtiyacı olan temiz enerjinin madenler üzerine inşa edileceğini söylüyor.
#MadenA noktasından B noktasına gitmeye çalışırken küresel ısınmayı ne kadar etkiliyoruz? Her geçen gün daha çok hissettiğimiz iklim kriziyle mücadele için pek çok çözüm üzerine düşünüyoruz. Havayolu, karayolu ve demiryolu ulaşımına karşı "çevreci" seçeneklerle büyük farklar yaratmak mümkün...
#İklim Kriziİklim krizinin etkileri günbegün artıyor ve bu kriz Dünya genelinde geri dönüşü olmayan hasarlar meydana getiriyor. Daha bu hafta okulların kapanmasına bile neden olan şiddetli fırtına, ülkemizde belli bölgelerde hayatı oldukça olumsuz hale getirdi. Dünya genelinde de rekor kıran sıcak hava dalgaları, orman yangınları ve sellerle 2021; sonunda iklim değişikliğinin kritik konumuna uyandığımız bir yıl oldu. Uluslararası İklim Değişikliği Paneli'nin değerlendirmesine göre de etkiler, artık "yaygın, hızlı ve yoğunlaşıyor". Birçok sonuç geri döndürülemez bir hal aldı ve okyanuslarda, buz tabakalarında ve deniz seviyelerinde meydana gelen değişiklikler binlerce yıl sürecek.
#Ergi ŞenerDünya için “son şans” olarak gösterilen İskoçya’nın Glasgow kentindeki COP26 konferansı, iklim değişikliğine karşı bir dizi önlemi içeren anlaşmayla sonuçlandı. 140 ülke liderinin katıldığı konferansta, emisyon azaltma gibi konuları tartışılırken, dünya iklim krizinin sonuçlarıyla boğuşuyordu. İşte, COP26 zirvesi devam ederken dünyanın farklı coğrafyalarında meydana gelen doğa olayları...
#COP26O, dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olarak çoktan tarihe geçti bile. Neredeyse 70 yıldır mutlu olayların yanı sıra görmediği, yaşamadığı siyasi gerilim, savaş, ölüm kalmadı. Ama her zaman dik durdu ve görevlerine öncelik vererek bugünlere kadar geldi.
#Kraliçe 2. Elizabethİngiliz kraliyet ailesi son iki yıl, belki de tarihinin en çalkantılı dönemlerinden birini yaşadı. Önce Prens Harry ile Meghan Markle'ın ailedeki görevlerini bırakıp ABD'ye taşınması, sonra Prens Andrew hakkında açılan cinsel taciz davası, o arada Kraliçe 2. Elizabeth'in eşi Prens Philip'in ölümü derken aile, ufak tefek mutluluklar dışında "rahat yüzü" göremedi. Şimdi de buna 95 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth'in sağlık durumu eklendi.
#Kate Middletonİngiliz Kraliçesi Elizabeth, 1. Dünya Savaşı'nda ölenler için düzenlenen anma törenine katılamadı. Kraliçe son günlerde sağlığının giderek bozulması sonucu doktor tavsiyesi üzerine etkinlik programlarını iptal ediyor.
#İngiltereÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Türkiye Çevre Ajansımızla depozito yönetim sistemini kuruyoruz. Online merkezi veri sistemini ve internet bağlantılı depozito iade makinalarımızı hazırlıyoruz. Uygulamayı 2022 Ocak ayı itibariyle başlatacağız" dedi.
#Murat KurumDünyayı hızla etkisi altına alan enerji krizi, gıda başta olmak üzere birçok ürünün fiyatlarının artmasına neden oldu. Küresel nakliye ağlarının felç olduğu, marketlerde boş rafların giderek arttığı ve metrelerce uzunluktaki benzin kuyruklarının oluştuğu Avrupa'da krizin bir an önce çözülmesi isteniyor. Fakat bunun o kadar kolay gerçekleşmeyeceği anlaşılıyor. Doğalgaz krizinin Türkiye'yi nasıl etkileyeceği ise merak konusu. İşte bilinmeyen yönleriyle Avrupa'daki doğalgaz krizi...
#Enerji KriziÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin küresel hiçbir soruna kayıtsız kalmadığını belirterek, "Türkiye olarak, dünyamızın, evlatlarımızın geleceği için iklim kriziyle mücadele çalışmalarımızı kararlılıkla yürütmeye devam edeceğiz." dedi. Kurum ayrıca "İklim değişikliğine yol açan sorunların ortaya çıkmasında tarihi sorumluluğu olan ülkelerin de aynı samimiyetle elini taşın altına koyması şarttır" ifadesini kullandı.
#İklim DeğişikliğiDünyanın karşı karşıya olduğu iklim kriziyle mücadele için liderler, Glasgow kentinde bir araya geldi. COP26, insanlığın karşı karşıya olduğu iklim krizinin önlenebilmesi için son şans olarak görülüyor ve hükümetlerden iklim taahhütlerini artırmaları bekleniyor. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı'na kendi ülkesinden katılan bir dışişleri bakanının görüntüsü ise tüm dünyanın dikkatini Tuvalu'ya çekti...
#COP26