İnsanlık, ilk dönemlerinden beri teknolojiye ihtiyaç duymuştur. Yaşam kolaylığı, hastalık, savaş, tehlikelerden korunma, hava şartlarından etkilenmeme adına birçok girişimde bulundu. Ortaya çıkan 12 bin yıl öncesine ait bu tüneller de bunu gösteriyor. İlginç bir şekilde gerçekliğe sahip bu tüneller İskoçya’dan ülkemize dek uzanıyor ve bir anlamda döneminin yeraltı otobanı gibi. İnşa edildiği dönemde hangi amaç için yapılmış olduğu ise tam bilinmiyor. İşte detaylar…
#İskoçyaSivas’ın Hafik ilçesine bağlı Durulmuş köyündeki oyuk merak konusu olmuştu. Bulunan gizemli oyuğun sırrı çözüldü. Mithridates döneminde inşa edilen gizemli yapının su sarnıcından öte ileri bir teknoloji barındırdığı ifade ediliyor.
#OyukTarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye toprakları, her bir köşesinde eşsiz hazineler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise 1960'lı yıllardan bugüne keşfedilen ve yüzyıllar öncesine ışık tutan yer altı şehirleri… Bu hafta uzmanlarımıza "Mutlaka görülmesi gereken yer altı şehirleri hangileri?" diye sorduk. Sıcak havalardan biraz olsun kurtulup tarihin izinde keşfe çıkılacak 10 yer altı şehrini önerdiler.
#RotaMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "2023'e Doğru: Aday Belli, Karar Net" temalı açık hava toplantıları kapsamında Konya'da Kılıçarslan Şehir Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuştu. Bahçeli, "Amasra'daki böylesi felaketlerin tekrar etmemesi için tedbirler alınacak, yaralar sarılacaktır. Ailelerinin yanındayız, yanında olacağız" dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretine de tepki gösteren Bahçeli, "Kılıçdaroğlu ABD'ye gitti, gizli ve gizemli toplantılar yaptı. Pensilvanya istikametini takip ederek 8 saat ortadan kayboldu. ABD ziyareti şaibelidir, A'dan Z'ye şüphelidir. Hangi sözleri aldı, hangi sözleri verdi?" dedi.
#KonyaTam bir Akrep kadını olduğunu söylüyor, kendini ‘tuttuğunu koparan, biraz da gizemli bir tarafı olan, inatçı’ sözleriyle tarif ediyor. Hayatımıza ‘Aşk-ı Memnu’da canlandırdığı Peyker rolüyle giren Nur Fettahoğlu, şimdilerde çocuğu katil olmuş bir anneyi oynuyor. Onunla çocukluğunu, anne olmayı ve oyunculuk serüvenini konuştuk.
#GazetehaberleriSinop'ta, Kral Mitridat'ın mezarına çıktığı tahmin edilen ve 3 bin yıllık tünelle bağlantılı olduğu değerlendirilen yeni bir tünel daha ortaya çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü yerleşkesinin eksi 3’üncü katından girilen yeni tünelin, su kanalı ya da tahliye hattı olduğu sanılıyor.
#SinopDoğuda turizmin gelişmesi için çırpınan ilçeler var. İçtenlikle çalışıp çabalıyorlar. Bu çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Havza turizmi ile birbirinden güzel tarihi beş ilçe birbirine bağlanıyor. Divriği-Kemaliye-Arapgir-Çemişkezek-Harput… Divriği’den başlayıp dilerseniz bir günde dahi tamamlayabileceksiniz seyahatinizi… Ama ben yine de tadını çıkara çıkara gezin derim.
#Sivas DivriğiDünya üzerinde, tarihi milattan öncesine kadar uzanan ve içinde ayrı bir dünya saklayan ihtişamlı yer altı şehirleri bulunuyor. Bunlardan en ünlüsü ülkemizde, Kapadokya bölgesindeki Derinkuyu’da yer alıyor. Derinkuyu, her yıl bu muazzam yapıyı görmek isteyen binlerce turisti ağırlıyor.
#Yeraltı ŞehriMalplaquet House, İngiltere’nin doğusunda yer alan ve geçmişi 1700’lere dayanan sürprizlerle dolu bir yapı. Şimdilerde adeta yeniden keşfediliyor. Malplaquet House tarihe tanıklık etmiş kültürel bir hazine… Çünkü tam 265 yaşında. İşte detaylar…
#Malplaquet HouseMÖ 4000'li yıllarda yerleşim kurularak bir uygarlığa dönüşen Mısır'ın hikayesi, gizemini koruyor. Kendilerini tanrının oğlu olarak kabul eden firavunlar, mumyalar, lahit mezarları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile hala büyük bir sırra sahip. Mısır'a gittiğinizde bu medeniyetin geçmiş dönemlerde bir başka medeniyetlerin etkisi altında kalmadığını kendi gözleriniz ile tanıklık edebilirsiniz. İşte size gizemli Mısır Uygarlığı...
#MısırGeçen sene UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Ani Harabeleri, Vedat Akçayöz’ün hazırladığı ‘Ani’nin Gizemli Yüzü’ adlı çalışmada detaylı bir incelemeye konu oldu. Ani’nin UNESCO yolculuğuna araştırmaları ve projeleriyle rehberlik eden gazeteci ve belgeselci Akçayöz’den Ani’yi dinledik...
#Kitap SanatYaz aylarında her ne kadar sosyal aktiviteler azalsa da Başkent, tatil dönemlerinde farklı aktiviteler yapmaya imkan sağlıyor. Dokuz günlük bayram tatilini Ankara’da geçirenler, şehrin tüm güzelliklerini ve sosyal hayatını, bu tenha günlerde başka bir keyifle yaşayabiliyor.
#ANKARAİhlas Haber Ajansı (İHA) kameraları, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeyakalanan teröristlerin ifadeleri doğrultusunda tespit edilen veteröristlerce kullanılan tünellerden birine girdi. Bir insanınrahatlıkla hareket edeceği genişlikte olan tüneldeki tarihi taşlardikkat çekti. Bir türbenin altından girilen tünelin, ilçenin farklınoktalarında çıkışlarının olduğu ileri sürüldü. Adını etrafını çeviren binlerce yıllık surlarından alan ve içerisindeonlarca tarihi cami, kilise, han ve ev bulunduran Sur ilçesinde,teröristlerin kazdığı hendek ve kurdukları barikatlar yüzünden 2Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 78’inci gününde devam ediyor.İlçede, yasakla birlikte asker, polis ve korucularının katılımıylabaşlatılan operasyonlar da sürerken, İHA kameraları, varlığı konuşulanve yakalanan teröristlerin ifadeleri doğrultusunda tespit edilen ancaknerede olduğu bilinmeyen tünellerden birine girdi. Doğduğundan beri Sur ilçesinde ikamet eden ve ilçeyi karış karışbildiğini anlatan 69 yaşındaki bir vatandaşın rehberliğinde, bir türbedebulunan gizli bölmeden girilen gizemli tünelin farklı noktalardaçıkışlarının olduğu ileri sürüldü. Bir insanın rahatlıkla hareketedeceği genişlikte olan tünelin içerisindeki tarihi taşlar da dikkatçekti. İHA tarafından görüntülenen tünelin teröristlerin yasaklı bölgeyegiriş ve çıkış yapmak için kullandığı tünellerden biri olduğubelirtildi. İHA’ya rehberlik yapan Sur sakini, tünelin teröristler tarafındankazılmadığını belirterek, “Buradaki tüneller çok eski tarihlerden berivar. Bunlar teröristler tarafından kazılmamış ama onlar kullandılarburaları. Bir ucu Saraykapı, bir ucu da Mardin Kapı civarından çıkıyorbu tünellerin. Başka çıkışları da var ama ben bilmiyorum. Bizebabalarımız anlatıyordu bu tünelleri. Bu girişi de daha ben küçükken birkomşumuz göstermişti” dedi.Öte yandan, Sur’daki tünellerden bazı tarihi kaynaklarda dabahsedilirken, tünellerin ilk olarak milattan sonra 639’da kullanıldığıtahmin
#İşteAşağıda göreceğimiz mekanlar, şehirler ya da bölgeler hükümetlerinin ya da uluslararası anlaşmaların aldıkları kararlarla görülmesi yasak yerler. Dünya gezginlerin bir oyun alanı. Ne sınır dinlerler, ne de yorulmak bilirler. Ancak dünyamızda en azılı gezginin bile girmesinin yasak olduğu yerler de var. İnsanoğlu uzayda bille milyonlarca kilometrele kat ederken dünyada ise gidilemeyecek yerler var.
#DünyaMısır, insanlık tarihinin önemli adımlarının atıldığı coğrafyalardan biri. Herodot’un deyimiyle, "Nil’in armağanı." Güneşin, güneş tanrıların, piramitlerin, mumyaların, firavunların gizemli ülkesi. Antik Yunan’dan Roma’ya, Arap’tan Osmanlı’ya tarih boyunca farklı uygarlıkların ilgisini çekmiş. Günümüzde bile, milyonlarca kişi bu gizemi yakından görebilmek, hissetmek için akın akın Mısır’a gidiyor. Ancak, gerçek şu ki, Mısır’ı yalnızca Nil üzerinde yapılan kurvaziyer gemi gezileriyle tanımak mümkün değil. Bu gizemli ülkenin, o kadar çok bilinmeyeni var ki... Büyük bir kısmı da, Kahire-Luksor arasında kalan yaklaşık 500 kilometrelik bölgede yer alıyor. Yani Orta Mısır’da.