Dijitalleşmeden moda sektörü de nasibini alıyor. Akıllı saatten hareketleri takip eden cihazlara kadar birçok alternatife sahip olan giyilebilir teknoloji ürünleri her geçen gün gelişim gösteriyor. İşte giyilebilir teknolojiye dair son trendler...
#Giyilebilir TeknolojiÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk Yazarİngiltere Veri Koruma Birimi (ICO) yetkilileri, şirketlerin gelecekte çalışanları izlemek veya işe almak için beyin izleme teknolojisini kullanabileceğini söylüyor. ICO'ya göre, "nöroteknolojinin" doğru şekilde geliştirilmemesi ve kullanılmaması halinde ayrımcılık tehlikesi var.
#NöroteknolojiBireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor Ödülleri, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, farklı kategorilerde ürünler geliştiren işletmelere ödüllerini verdi.
#BİGGHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Kredi Garanti Fonu desteklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati milyonlarca esnaf ve KOBİ'yi ilgilendiren 14 başlık altındaki KGF kredilerini birer birer açıkladı. İhracatçıdan yatırım projelerine, istihdamdan EYT'ye kadar birçok alanda KGF kredileri verilecek.
#Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin NebatiHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Kredi Garanti Fonu desteklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati milyonlarca esnaf ve KOBİ'yi ilgilendiren 14 başlık altındaki KGF kredilerini birer birer açıkladı. İhracatçıdan yatırım projelerine, istihdamdan EYT'ye kadar birçok alanda KGF kredileri verilecek.
#Nureddin NebatiÇevreye en çok zarar veren ikinci sektör olan tekstilde dijital çağ başladı. Artık dijital numunelerle hem firma hem de doğa kazanıyor. 9 yıl önce kurdukları yazılım firması ile yeni dönemin kapılarını açtıklarını, bugün dünyaya dijital kıyafet ihraç ettiklerini belirten TİHCAD Başkanı Ergin Aydın, “Ülkemizde üretim yapan 46 bin firma varsa bunların ancak 200’ü yeterli teknolojiye sahip. Aktif kullanan ise 100 firma var. Bunu binli rakamlara çıkarmak hedefindeyiz. Böylece tekstil sektörü dünyadaki rakipleri arasından sıyrılarak, daha çok tercih edilecek” dedi.
#Tekstil İhracatçıları Ve Çalışanları DerneğiGiyilebilir sağlık teknolojileri, yerimize muayene olan avatarlarımız, idrar tahlili yapan pisuvarlar... Sağlık sektöründe bizi nasıl bir geleceğin beklediği önümüzdeki hafta The Future Healthcare Istanbul’da (FHI) konuşulacak. Bu önemli konferans öncesi FHI’ın kurucusu ve CEO’su Çağlar Gözüaçık’la bir araya geldik.
#Dr. Ecz. Metin UyarGün geçmiyor ki metaverse’e yönelik yeni bir haber, araştırma, gündem ya da uygulama ile karşılaşmayalım. Metaverse’ün bu kadar ön planda olmasının en büyük nedenlerinden biri, metaverse ile ortaya çıkacak olan yeni ekonomik fırsatlar: Goldman Sachs ve Morgan Stanley metaverse'ü 8 trilyon dolarlık bir pazar olarak tanımlarken, Citi Group’un yaptığı bir analiz, metaverse ekonomisinin 2030 yılına kadar 13 trilyon dolara çıkabileceğini ortaya koyuyor…
#Ergi ŞenerPerakende sektörü son yıllarda her açıdan pek çok zorlukla mücadele etmek durumunda kaldı. COVID-19'un süregelen etkileri, iş gücü sıkıntısı, tedarik zinciri problemleri, tüketicilerin dijital deneyimlere yönelik artan beklentileri arasında; son dönemlerde bir de “metaverse”, sektör açısından adapte olunması gereken yepyeni bir konsept olarak öne çıkıyor.
#HürriyetGelecek dönemde yükselişte olacağı öngörülen trendler “2022 Teknoloji Raporu”nda paylaşıldı. 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan raporda; yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, Blockchain, Sanal Evrenler ve Sürdürülebilirlik gibi konular ön plana çıktı. Rapora göre hayatımıza girecek teknoloji trendleri arasında ise Dijital Duyu Etkileşimi, Çalışansız Organizasyonlar ve Giyilebilir Teknolojiler gibi birçok dikkat çekici konu yer aldı.
#TeknolojiMetaverse, kripto, NFT gibi kavramları sık duymaya başladık, artık yeni bir dünya düzenine geçileceği konuşuluyor. Bir kısmımız bu kavramları keşfe çıkıp sanal gerçeklikte aktif olmaya başlasa da, çoğumuz ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Biraz korkutucu, biraz da heyecanlı... Metaverse evrenini modanın odağında inceliyoruz...
#MetaverseUzaya seyahat, zihnimizde oluşturduğumuz sanal bir evrende yaşam, füzyon enerjisi, beyin gücüyle araçları kontrol etme... Kitaplara, filmlere konu olan bu fenomenler artık günümüzün gerçeği... Sadece bir yılda atılan adımlar, uçan otomobillerin, ışınlanmanın, sanal seyahatin pek de uzak olmadığını hissettiriyor. 2021’e damgasını vuran teknolojik ve bilimsel gelişmeleri sıraladık.
#TeknolojiTüpraş Genel Müdür Yardımcısı Doğan Korkmaz, rafinerilerinde 150 bin sensörden her gün üretilen 650 milyon satır verinin işlenip anlamlandırılması konusunda çalıştıklarını belirterek, "Topladığımız verilerin gücü ile şu anda yüz milyonlarca lira ölçülebilir potansiyeli olan bir proje portföyünü yönetiyoruz" dedi.
#TüpraşEn temel tanımı ile bilgisayarların karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler getirmesini sağlayan yapay zeka (artificial intelligence- AI), günümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden biri. Yeni elektrik olarak da tanımlanan AI, çalışma ve yaşam şeklimizi büyük ölçüde değiştiriyor. AI ile gerçekleştirilebilecek uygulamalar da oldukça çeşitlilik gösteriyor: Dijital asistanlar, sürücüsüz araçlar, gerçek zamanlı çeviri hizmetleri, görüntü işleme uygulamaları, dronelar, AI destekli fiziksel robotlar, kişiselleştirilmiş ürün önerileri, vb… Bunların yanında, yapay zeka, kanseri erken tespit etmek için de kullanılıyor, küçük çocuklara sevdikleri karakterlerin sesinden masal okumak için de; finansal işlemlerde dolandırıcılık tespiti, fiyat karşılaştırma ya da akademik makaleleri tarayarak yeni buluşlar ortaya çıkarmak için de…
#Ergi ŞenerPek çok sektörde olduğu gibi, otomotiv sektöründe de inovasyon artık geleneksel oyunculardan ziyade, teknoloji firmalarından geliyor ve otomobillerimiz de tekerler üzerinde giden oldukça gelişmiş bilgisayarlara dönüşüyor… Bir önceki yazımda da belirttiğim üzere, Apple’ın son tüketicilere yönelik araba projesi ve sürücüsüz araç teknolojilerine yönelik hamleleri bu radikal değişime oldukça somut bir örnek teşkil ediyor.
#Ergi ŞenerApple’ın her yıl Eylül ayında gerçekleştirdiği ve son çıkan ürünlerini tanıttığı etkinlik dün akşam (15 Eylül 2020 Salı günü) gerçekleşti. Bu yıl, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak sanal gerçekleşen etkinlikte yeni Apple Watch lar ve iPad ler ile birlikte, bir takım yeni servislerle tanıştık… Her sene olduğu gibi, teknoloji dünyasının kalbinin attığı etkinlikte öne çıkanları sizin için derledim…
#Hürriyetİstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Geleceğin meslekleri arasında, edüstriyel veri bilimciliği, siber fiziksel güvenlik ve kriptografik mühendisliği, robot koordinatörlüğü, IT/ IoT çözüm mimarlığı, endüstriyel bilgisayar mühendisliği, bulut hesaplama uzmanlığı, veri güvenliği uzmanlığı, şebeke geliştirme mühendisliği, 3D yazıcı mühendisliği, giyilebilir teknoloji tasarımcılığı gibi alanlar var. Gelecek yıllarda toplumsal hayatta birçok dönüşüm yaşanacak. Yeni alanlar, yeni fırsatların da ortaya çıkmasını sağlayacak. Gelişen alanların gelecekte maddi getirisi, mevcut mesleklere göre kat kat fazla olacak. 5G teknolojilerinin gelişimiyle birlikte nesnelerin internetinden söz ediyoruz, makinelerin birbiri arasında kuracakları iletişim için de insan aklına ve yönetimine ihtiyaç var" dedi.
#İtüCOVID-19 dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BursaTürkiye’de oyun pazarında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu alanda ilk fon da TwoZero Girişim Sermayesi Fonu adıyla kuruldu. Actus Portföy, 15 milyon dolarlık bir fon kurarak bu alanda potansiyeli olan oyun firmalarına daha girişim aşamasındayken yatırım yapmaya başladı. Actus Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, “Biz oyun stüdyolarındaki 18-20 yaşındaki yazılımcıları bulup onlara yatırım yapıyoruz. Bu fonu büyüttükten sonra birkaç sene içinde de bölgesel olmayı planlıyoruz” dedi.
#Gazetehaberleri