İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında İtalya Büyükelçiliği ve Roma Belediyesi işbirliğiyle, Atatürk'ün en ünlü heykellerinden bazılarına imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. 3 Kasım Cuma günü saat 10.00’dan itibaren Casa di Italia Tiyatrosu’nda gerçekleşecek “Pietro Canonica ve Atatürk” başlıklı çalıştayda, Türkiye’den ve İtalya’dan önemli akademisyenler, Canonica’nın çalışmalarının çeşitli yönlerini dönemin İtalya-Türkiye ilişkileri bağlamında ele alacaklar. Heykeltıraş Pietro Canonica, imza attığı Ankara Etnografya Müzesi önündeki Atatürk heykeli ve Zafer Meydanı’ndaki mareşal üniformalı Atatürk heykeli; İstanbul’da Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı ve İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki atlı Atatürk heykeliyle ülkemizin sanatsal tarihinde büyük önem taşıyor.
#Pietro Canonica* Ulus’taki ‘Yunus Emre Enstitüsü Genel Merkezi’, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’ndan günümüze miras kalan en önemli eserlerden biri. * Levanten kökenli Türk vatandaşı mimar Giulio Mongeri imzası taşıyan bu tarihi yapı, 1928’de ‘İnhisarlar Umum Müdürlüğü’ olarak açıldı. * Uzun bir süre ‘Tekel Baş Müdürlüğü’ olarak hizmet veren yapının en dikkat çekici özelliği ise kule görünümündeki giriş kısmı.
#Unus Emre Enstitüsü Genel MerkeziUlus’taki tarihi Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası; ince işçiliği ve farklı dönemlerden izler taşıyan mimarisi ile kendine hayran bırakıyor. Bu tarihi bina, Türkiye’nin ilk Bankacılık Müzesi’ne de sahip. Ve bu özelliği birçok Ankaralı tarafından bilinmiyor. Ve işte tarihi binanın yani Ziraat Bankası Müzesi’nin hikâyesi, özellikleri...
#Tarihi Yapıların HikayeleriAnkara’nın en ikonik yapılarından biri olan İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Cumhuriyet dönemi Ankara’sının ince işçilikle ve göz alıcı detaylarla bezeli anıt yapılarından. Ulus’taki köşe başı konumu itibarıyla hemen herkesin hayranlıkla izlediği bina, açıldığı 1929 yılından 2019 yılına kadar banka olarak hizmet verdi. 2 Mayıs 2019’da müzeye dönüştürülen binada Türkiye’nin iktisadi kalkınmasına tanıklık ederken; Selçuklu, Osmanlı, Rönesans ve Art Nouveau mimarisinin örneklerini yansıtan yapısıyla adeta geçmişe doğru keyifli bir yolculuğa çıkıyorsunuz.
#Tarihi Yapıların Hikayeleri‘Türk Ocağı’ olarak da bilinen Ankara Resim ve Heykel Müzesi, 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin başkentteki en önemli yapılarından. Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesi, açılan yarışma sonucunda Mustafa Kemal Atatürk’ün de aralarında olduğu değerlendirme komitesinin beğenisini kazanarak hayata geçiriliyor ve mimarının da ifade ettiği gibi ‘Ankara’nın tacı’ olarak günümüze kadar geliyor.
#Resim Ve Heykel MüzesiBaşlıksızİstanbul’un tepeleri sayılırken en son onun adı akla gelir. Cerrahpaşa’nın, şehrin yıldızlarından biri olmak için çok sebebi var ama hak ettiği ilgiyi pek görmüyor. “Cerrahpaşa’ya neden gidilir” sorusunun yanıtını semti keşfettikten sonra siz verin ama bana kalırsa cevap net: Her adımda kendinizi tarihin farklı bir sayfasının içinde bulacağınız sürprizlerle karşılaşmak için…
#HürriyetBayram geldi ve uzun bir tatil var önümüzde. Kimimiz çoktan denize güneşe kavuştuk programlarımızı yapıp kimimiz bayram ziyaretleriyle geçirecek kalan zamanı da. Bir de İstanbul’un tadını çıkarmak için bu boş günleri bekleyenler var, işte bu yazı onlar için. Size keşif yolculuğunuzda yol gösterecek bazı ipuçları vereceğim. Olur da bu satırlar size ilham verirse, rotanıza uygun bir İstanbul kitabımı alın yanınıza ve keyfine varın.
#HürriyetJeotermal kaynakların zenginliği ve potansiyeli bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden olan Türkiye’nin dört bir yanında kaynayan mineralli yeraltı suları birçok hastalığa iyi geliyor... Kaplıcaların kimileri fizik tedavi merkezleriyle beraber çalışıyor, kişiye özel kürler sunuyor. Sadece kaplıcalarının şifası için yola düşülecek şehirleri listeledik, Hürriyet Seyahat jürisinin daha önce seçtiği en iyi termal ve kaplıca otellerinden bir de seçki hazırladık.
#HürriyetİBB, yeni satın aldığı Cerrahpaşa’daki Bolulu Habip Bey Konağı’nı kültür merkezi yapmaya hazırlanıyor. İttihat Terakki Bolu Mebusu Habib Bey’in bulgur vurgunundan kazandığı paralarla yaptırıldığı için Bulgur Palas olarak anılan konağın ardında ise derin acılar yatıyor. İşte Bolu Mebusu’nun hazin hikâyesi...
#Bulgur PalasBir şehri tanımak, anlamak için ruhundan bir parçayı ruhunuza katmak gerekir. İstanbul bu konuda tam bir cevher. Fırsat buldukça sokaklarda kaybolmak, unuttuklarımı hatırlamak, yeni yerler keşfetmek bana hep iyi gelir. Kapalı mekânlara giremediğimiz bugünlerde size tavsiyem şehrin sokaklarında kaybolmanız.
#IstanbulÖnce birbiri ardına tasarım ürünler satılan dükkânlar, yeni nesil pastaneler, üçüncü dalga kahveciler ve iddialı restoranlar açıldı. Derken sokak aralarını rengârenk duvar resimleri, ışıl ışıl fenerler, keyifli sohbetlerden taşan sesler doldurdu. “Son zamanlarda Karaköy’e gittin mi? Ne güzel olmuş!” minvalindeki konuşmalar birbirini izledi. Metropol insanlarını tarihin göbeğine çekti ve Karaköy’den yer bildirimleri sosyal medya akışlarına düştü de düştü… Ve nihayet, bir dönem adı genelevlerle, bir dönem unutulmuşluğu ve tekinsiz sokaklarıyla anılan Karaköy’ün içinden keyfine düşkün ve zevk sahibi bir İstanbullu çıktı! Bana göre bu semti anlamanız için atmanız gereken 7 adım var. Gelin birlikte adım adım yürüyelim…
#KaraköyTürkiye İş Bankası Ankara’daki 90 yıllık üçüncü genel müdürlük binasını İktisadi Bağımsızlık Müzesi’ne çevirdi. Müzede, Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren ülkemizin iktisadi bağımsızlık yolunda attığı büyük adımlar, bankanın tarihiyle birlikte ele alınıyor.
#Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariEvvel zaman içinde (Masalcı Baba Eflatun Cem Güney’e rahmetle), bir zamanlar, suları bol mu bol bir yer varmış. Sularının isimlerinin Seyrantepe veya Beytepe gibi bazısı tepeli; Bademlik, İğdeli, Söğütözü, Kirazlıdere, Cevizlidere veya Kavaklıdere gibi bazısı meyveli veya ağaçlıymış.
#Kavaklıdere