Modern tıp, bazı bitkileri koruyucu olması bakımından önemli kılar. Bunlardan biri olan ginseng, birçok faydası sebebiyle yüzyıllardır tamamlayıcı tıpta kullanılıyor. Ülkemizde de son yıllarda sık kullanılan bu bitkinin faydalarını Diyetisyen Özlem Sert Aydın ve Beslenme Uzmanı Melike Şeyma Deniz açıkladı.
#GinsengBaşta kalp ve akciğer olmak üzere pek çok rahatsızlığın en önemli sebeplerinden biri de sigara. Nikotin kullanımı vücuda ciddi zararlar verebiliyor. Ancak bazı besinlerle bu zararlı etkiler azaltılabilir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, vücuttaki nikotini temizleyen ve dışarı atılımını kolaylaştıran besinlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#AkciğerModern tıp, bazı bitkileri koruyucu ve destekleyici olması bakımından önemli sayar. Bunlardan biri de ginsengdir. Ginseng, birçok farklı yararı olduğuna inanılarak, alternatif tıpta yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Ginsengin yararları tedavi edici olmaktan çok koruyucu ve destekleyicidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, ginseng ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Alternatif TıpGinseng çayı ışıl ışıl bir cilde kavuşmanızı sağlıyor, jojoba ve kişniş yağı ile yapacağınız bir cilt masajı derin kırışıkların giderilmesinde etkili oluyor. Şaşırtıcı ama gerçek! Geleneksel Çin tıbbı, birbirinden ilginç yöntemleriyle sizi 10 yaş gençleştirebiliyor.
Geceler kısalıyor, gün ışığı aramıza dönüyor ve doğa uyanıyor. Bu gelişme, ruhumuz için eşsiz bir doping, ancak bedenimiz için yorucu. Ona yardımcı olabilecek şey ise yumuşak bir canlanma programı. Üstelik bu programda egzersizden çok daha fazla şey var: Bir yaşam stili olarak sabah yogası!
#FitnessHavaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#Sağlıkİnsanlar yediği yiyecekleri kolesterol, tansiyon, şeker gibi hastalıklarına uygun seçer ve en sağlıklı olanı yemeye çalışır. Ancak unuttukları bir şey var: Sağlığı iyileştirici bazı yiyecekler kimi ilaçlarla etkileşime girerek sorunlara sebep olabiliyor. Peki hangi besin hangi ilaçlarla tüketilmemeli? Detaylar haberde...
#SağlıkKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarHipertansiyon 40’lı yaşlardan sonra sık karşılan bir problem. Sıklığı, 60’lı yaşlardan sonra daha da artıyor. Genelde “genetik” temelli olsa da, “beslenme” biçiminiz, “aktivite” düzeyiniz, “uykunuz” ve “stres” seviyeleriniz ile kilo dengenizden de ciddi ölçüde etkileniyor. Bu nedenle hipertansiyondan korunma ve/veya tedavide “yaşam tarzı değişimleri”nin önemi çok büyük.
#Osman Müftüoğlu