Yenimahalle Belediyesi zabıta ekipleri, ilçedeki okul kantinlerinde denetim yaptı. Öğrencilerin sağlığını tehdit edecek unsurların oluşmasını önlemek amacıyla belirli aralıklarla yapılan denetimlerde Gıda Yönetmeliği çerçevesinde yasaklanan ürünler hakkında da kantin işletmecileri detaylı olarak bilgilendirildi.
#Yenimahalle BelediyesiBODRUM’da bir süpermarketin yetkililerinin, şarküteri bölümünden kaptığı sucuğu yerken yakaladıkları kediyi kafese kapattıkları iddia edildi. Personelin cep telefonu ile görüntüleyip, hayvan severlere durumu bildirmesi üzerine kedi, 48 saat sonra kurtarılıp, doğal ortamına bırakıldı. Hayvan severler duruma tepki gösterirken, süpermarketin yönetici yardımcısı, niyetlerinin kediyi cezalandırmak değil mağazadan uzaklaştırmak olduğunu söyledi.
#MUĞLAYaklaşık 10 yılı aşkın süreden beri istikrarlı şekilde düşen küresel açlık yeniden yükselişe geçti. Dünyada bir yandan 815 milyon insan açlık çekiyor, diğer yandan her yıl 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Bu çarpık tablo, Birleşmiş Milletler’in de gündeminde…
#GazetehaberleriHijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, kutu içeceklerin kapaklarındaki tehlikeye dikkati çekerek, "Birçok depodaki fare ve böcekler, yiyecek bulmak için teneke kutu içeceklerinin ağızla temas eden üst bölgesinde, kapaklarında gezinebilmekte ve pisliğini bırakabilmektedir" dedi.
#BöcekUşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf Odası, il merkezindeki 113 dönercide terazi uygulaması başlattı, buna göre 40 gram tavuk döner 1.5 lira, aynı gramajdaki et dönerin fiyatı da 4 lira olarak belirlendi. Esnaf Odası Başkanı Şeref Barlas, dönercileri terazi uygulamasına riayet etmeleri, aksi halde büyük cezaların beklediği konusunda uyardı.
Tarım Bakanı Mehdi Eker, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO’lu) gıda yönetmeliği ile bu tür gıda ithalatının zorlaştığını savunurken bilim adamları ve tüketici dernekleri karşı ses yükseltti. GDO’lu gıda, ‘atom bombası’na bile benzetildi. Gıda sektöründe ise ‘Üretim aksayacak’ görüşü ortaya atıldı. ABD’li senatör Grassley ise, “Türklere Amerikan mısırı satamayacağız” diye endişelendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütAdalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, otel, lokanta, kamu kuruluşlarından yemek artıklarının, marketlerden ise raf ömrü yaklaşıp atılacak gıda maddelerinin toplanıp, sokak hayvanları için mama üretilmesi konusunda ne düşündüğünü sordum. Bakan Tunç, “Sıfır atık projesi ile de çok uyumlu bir proje” diyerek Tarım Bakanı ile görüşeceğini söyledi.
#Hayvanları Koruma KanunuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi'nin 7. yıl sloganı, "7 Yılda 7 Kıtada" olarak belirlendi. Sıfır Atık hareketi projeleri ile geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırıldı. Emine Erdoğan, 'Yeryüzüne kulak veren tüm doğa dostlarını Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzalamaya, bu mücadeleye destek olmaya çağırıyorum. Sıfır Atık hareketinin 7’nci yaşı kutlu olsun.' açıklamasında bulundu.
#Sıfır Atık HareketiTarım ve Orman Bakanlığı, beslenme beyanlarıyla ilgili yeni bir kılavuz hazırladı. Hazırlanan kılavuza göre, markalar artık gıda ürünlerinde tüketicileri yanıltabilecek karşılaştırmalar yapamayacak. Örneğin; yoğurt ile peynir, pudingle çikolata, kokolin ile çikolata, bisküvi ile dondurma ve tereyağı ile margarin gibi karşılaştırmalar yapmak yasak olacak.
#TARIM Ve Orman Bakanlığıİki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin bakanlık eliyle kiralanmasına ilişkin yönetmelik, gıda ihracatçılarını harekete geçirdi. TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, pandemi sonrasında bu sisteme talebin arttığını belirterek, “Senelerdir bunu talep ediyorduk. Sanayici üretim planlarını yapıyor. Kiralayacağı araziyi tespit ediyor” dedi. Sektör temsilcileri kiralamada kazan-kazan dengesi olması gerektiğinin altını çizdi.
#TİMYeni bir iş, yeni bir heyacan yaratırken maalesef birçok girişimci işin hukuki kısmını göz ardı ediyor. Oysa işletmelerin, isim seçimi, şirket yapısı, faaliyet izinleri gibi birçok konuda doğru adım atmaları kritik önem taşıyor. “Yasaların bilinmemesi, işletmemizin büyümesini engelleyebilir, çalışanlarımızı ve müşterilerimizi risk altına sokabilir ve hatta düzenlemelere uyum sağlayamamak ciddi yasal sorunlara yol açabilir” diyen Avukat Gamze Müge Kan, startup’lar için şirket kurmanın hukuki yol haritasını anlattı. İşte adım adım tüm bilinmesi gerekenler...
#Şirket KurmaTereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağKahvaltıların vazgeçilmezi yemeklerin olmazsa olması her öğünde tükettiğimiz tereyağına da hile bulaştı. Ünlü markalara ait sahte etiketlerle piyasaya sürülmek istenen 3 ton ağırlığında ve 5 milyon lira değerinde sahte tereyağı yapılan operasyonla toplatıldı. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sahte olduğu nasıl anlaşılır? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Gıda SahtekerlarıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde çalışmalarının felaketin ilk anından itibaren aralıksız sürdüğünü belirterek, tarımsal üretimde ülkenin can damarı olan bölgede, üretimin aksamadan devam etmesi için üreticilere 2023 yılında toplam 14 milyar 150 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını bildirdi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde felaketin ilk anından itibaren çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirterek, tarımsal üretimde ülkenin can damarı olan bölgede, üretimin aksamadan devam etmesi için üreticilere 2023 yılında toplam 14 milyar 150 milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını bildirdi.
#Tarım Ve Orman BakanıNar ekşisi yasaklandı mı sorusu, Tarım Bakanlığının kararı sonrası merak konusu oldu. Son günlerde tartışma konusu olan nar ekşisi ile ilgili alınan karar belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan karara göre bundan sonra nar ekşisine sadece nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve sudan başka bir bileşen eklenemeyecek. “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, Nar ekşisi artık satılmayacak mı, neden yasaklandı?
#Nar EkşisiTarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri isimlerle limon suyu benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek.
#Limon Suyu