Paylaş
Ödemiş’te sorun yok
“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş, Kiraz, Tire, Bayındır, Selçuk, Urla, Bergama, Aliağa’daki mezbahaları AB kriterlerine uymadığı gerekçesiyle 17 Ocak’tan beri kapalı. Yalnız Aliağa’dakine geçici izin verildi. Oysa hayvancılığın başkenti kabul edilen Ödemiş’teki AB kriterlerindeki et entegre tesisi 3 yıldır açılmayı bekliyor. Önceki Belediye Başkanı Bekir Keskin, ‘Orada hiçbir sorun yok. Tesisler de belediyenin kendi arazisi içinde. Sundurmaları bile hiçbir araziye dokunmuyor. Vakit geçirilmeden tesisler açılsın. Orası AB kriterlerinde. Lisanslı sucuk imalatı için alt katta yer bile yaptık’ dedi.
Karkas ithaline gerek kalmaz
Ve Keskin’den seçmeler: ‘Hemen olmazsa bile 1 ay içinde devreye alınabilir. 250 büyükbaş, 400 küçükbaş buranın kapasitesi. Şöyle örnek vereyim. Bir gemiyle gelen hayvanı Ödemiş Et Entegre Tesisleri 1 ayda kesebiliyor. Bunun gibi birkaç tesis daha yapılsa belki de karkas et ithalatına gerek kalmayacak. İddia ediyorum Ege Bölgesi’nde Ödemiş Et Entegre Tesisi gibi bir tesis yok. Ben o tesislerin her şeyiyle bizzat ilgilendim. Eski mezbahadan buraya hiç bir şey getirmeyin her şey yeni olsun dedim.’
Yeni yönetmelik uygulandı
‘Biz orasını yaparken Tarım Bakanlığı 2012’de yönetmeliği değiştirdi. Orayı o yönetmeliğe göre yaptık. Her şeyi bakanlık tarafından onaylı o tesisin. Tarım Bakanlığı’nın yönetmeliğini, en ince ayrıntısına kadar o tesislerde uyguladık. AB standartlarında bir tesis. Üst katta bir oturma odası var. Önü cam ve mezbaha görülüyor. Hayvan sahibi üst katta çayını içerken, kendi hayvanının kesimini izleyip, hangi raylardan nereye gittiğini görebilecek.’
Sucuk imalathanesi de var
‘Sucuk ruhsatı almak çok zor. Yeni Gıda Yönetmeliği’ne göre, bir kasap kendi imkanlarıyla sucuk üretse markasını basamıyor. Bizim mezbaha yönetmelik koşullarını sağlıyor. Bodrum katında laboratuvarıyla birlikte sucuk imalathanesi var. Yani karma oranları, ne kadar yağ, ne kadar et, ne kadar baharat konulacağını sucuğun nasıl basılacağına kadar gösteren bir tesis kurduk. Orası lisanslı bir sucuk imalathanesi aynı zamanda. Biz onu da ilaveten koyduk.
Ben gurur duyuyorum
Tesisleri kurduğumuz zamanlarda, bir kasabın sucuk imalathanesi kurmasının maliyeti 400-500 bin liraydı. Biz kasaplarımızın sucuk imalathanesi kuramayacağını düşünüp, (Ödemiş’e böyle bir tesis kazandıralım) dedik ve bunu da bodrum katında gerçekleştirdik. Sadece onunla da kalmadık. Bir bölüme işkembe temizleme, bir bölüme bağırsak temizleme ünitesi kurduk. Ben o projeyle gurur duyuyorum.”
Keskin’in sözleri böyle. Peki, gerçekten bu tesis neden açılmıyor?
---------------------------------------
BAYRAKLI’DA ÖNEMLİ SAĞLIK HİZMETİ
Tansiyon ne alemde
farkında mısınız
Tansiyon, hele yüksekse, herkesin kabusu... Peki, tansiyonun kabus haline geldiğini herkes biliyor mu? Farkında mı? İşte bir örnek. Bayraklı Belediyesi ile Hipertansiyonla Mücadele Derneği (HMD) 2014-2016 arasında bin 14 erkek, bin 349 kadınla görüşülmüş, tansiyonları ölçülmüş. Değerlendirilen 2 bin 355 kişiden (8 kişi 18 yaş altı olduğu için değerlendirme dışı tutulmuş) 976’sı yüksek tansiyonlu, bin 379’u normal bulunmuş. İşin ilginç yanı, o 976 kişinin 280’i, yani yüzde 28.7’si bu ölçümler sırasında yüksek tansiyonlu olduğunu öğrenmiş. Bu da tansiyon hastası olan kişiler içerisinde 3- 4 kişiden birinin bunun farkında olmadığını gösteriyor.
Bayraklı iyi durumda
HMD Derneği Başkanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, Bayraklı’da hipertansiyon konusunda farkındalık oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söylemiş:
“Bayraklı bu konuda iyi. Bunun da sağlık evleri sayısının yüksek olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Sağlık evleri tansiyon konusunda vatandaşı bilinçlendirmiş. Ancak yüksek tansiyon hastası olanlar tedaviyi önemsemiyor. 50 yaşında birinin hipertansiyona yakalanma ihtimali yüzde 50. Yaş arttıkça bu oran da artıyor. Aslında bu yaşlanmanın kaçınılmaz neticesi. Herkesin, ‘Yüksek tansiyon ben de var mı’ diyerek tansiyonun belli periyodlarla takip etmesi gerekiyor.”
Vatandaş ölçtürebilir
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da, “Sağlık evlerimiz aracılığı ile hipertansiyon konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda başarılı olduğumuzu görmek bizleri oldukça mutlu etti. Vatandaşlar sağlık evlerimizde tansiyonlarını ölçtürebilir. Arkadaşlarımız her zaman yardımcı olacaktır. Tansiyon konusunu önemsiyoruz” demiş.
Bu haberi, gözden kaçıranlar için yineliyorum. Bence iyi bir hizmet. Ne dersiniz?
---------------------------------------------
YİNE BİR ÖNEMLİ DUYURU
MEMLEKETİ ELAZIĞ BASKİL DOĞANCIK’TA KURULUYOR
Şehit Fethi Sekin Kütüphanesi
için kitap bağışına devam
İzmir Adliyesi’ne 5 Ocak’ta yapılan hain saldırıda canını feda ederek, yüzlerce insanın hayatını kurtararak şehit olan polis memuru Fethi Sekin adına memleketi Elazığ Baskil ilçesi, Doğancık Köyü’nde, “Atatürk Çocukları Şehit Polis Fethi Sekin Kütüphanesi” kuruluyor. 25 Mart’ta açılacak kütüphanede başta Atatürk’le ilgili olanlar, yerli ve yabancı yazarların romanları, araştırma – inceleme, çocuk, kişisel gelişim, sağlık kitapları, edebiyat – sanat, Atlas dergileri yer alacak... Kitaplar 15 Mart’ta yola çıkıyor.
Fethi Sekin ve diğer Atatürk kütüphaneleri için kitap bağışları için lütfen arayınız
HABER HÜRRİYETİ – İbrahim Irmak: 0533 414 24 57- Mesut Tim : 0533 030 91 00
11 / 2 Sokak No: 18 / A Üçkuyular – KARABAĞLAR/- İZMİR
--------------------------------------------
BİR ALINTI
Engin Yavuz’dan
Hangisi daha çok can yakar? Bir şeyi söyleyip, keşke söylemeseydim demek mi? Yoksa bir şey söylemeyip keşke söyleyebilseydim demek mi? (Halk deyişi)
Paylaş