Güncelleme Tarihi:
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, kanserli buğdaya ‘‘sağlıklıdır’’ raporu veren ve Bakanlığa bağlı çalışan iki doktorun görevden alındığını açıkladı. Taşar, kanserli buğdayın zararsız olduğu açıklaması yapan Ziraat odaları Birliği hakkında da soruşturma başlattı.
Kamuoyu gündemini uzun süredir meşgul eden kanserli buğdaylar hakkında ‘sağlığa zararlı değildir’ raporu yazan ve Tarım Bakanlığı'na bağlı çalışan iki görevli, Bakan Mustafa Taşar tarafından görevden alındı. Taşar düzenlediği basın toplantısında, Zırai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Murat Aydın ile Dr. Gönül Demir'in, konunun uzmanları olmadıkları halde, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı'nın istemi üzerine, kanserli buğdaylara ‘‘sağlığa zarar vermez’’ raporu verdiğini açıkladı.
53 gündür bu konuda uyarıda bulunduğunu belirten Taşar, iki doktor hakkında yaptırdığı müfettiş soruşturması sonucu, görevden alınan iki doktora ayrıca uyarı ve maaştan kesme cezası verildiğini açıkladı.
25 BİN TON
Taşar, ayrıca önceki gün basın açıklaması yaparak, ‘embriyo kararması olan buğdaydan elde edilen ürünlerin, sağlığa zararlı olmadığı’ nı duyuran Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) hakkında da tahkikat açılması talimatını verdiğini bildirdi.
Çiftçinin zararının önlenmesi açısından, bugüne kadar yüzde 10'un üzerinde embriyo kararması olan 25 bin ton buğdayın imha edilmek üzere Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından satın alınarak depolandığını bildiren Mustafa Taşar, 25 bin ton buğday karşılığında çiftçiye sübvansiyon olarak bir trilyon lira ödendiğini kaydetti. Çiftçi ve tüccara defalarca, ‘‘bir iki bin liraya tamah edilerek insan ve hayvan sağlığına zararlı embriyo buğdayın alınıp, satılmaması’’ uyarısında bulunduklarını da belirten Taşar, bütün bu uyarılara karşın aksi davranışta bulunanların Gıda Yönetmeliği uyarınca cezalandırılacaklarını söyledi.
İHRACATI VURUR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel, Türk buğdayının hastalıklı, insan sağlığına zararlı olduğuna dair haberlerin makarna, un ve bisküvi sektörü ihracatını olumsuz etkileyeceğini söyledi. ‘‘Embriyo kararmasına uğrayan hububatın insan sağlığı için zararsız’’ olduğunu söylediği için Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar'ın kendisi hakkında tahkikat açtırmasını da eleştirdi. Yücel, şunları kaydetti: ‘‘Bakan istiyor diye bilimsel gerçeği değiştirecek değilim. Balıkesir'de en kaliteli makarnalık buğdaylar üretiliyor. Türk buğdayının hastalıklı, insan sağlığına zararlı olduğuna dair haberler, makarna, un ve bisküvi sektörü ihracatını olumsuz etkiler. Bu konularda son derece hassas olunmalı.’’
EKMEĞE VEKİL REKLAMI
Taşar, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, poşetlerin üzerine reklam alınması uygulamasının ekmek fiyatlarında düşüşe bile yolaçacağını savunarak, ‘‘Belki milletvekilleri adayları bile ekmek poşetlerinin üzerine reklamlarını vereceklerdir’’ dedi.
Taşar, ‘‘kendisini poşet üzerine reklam verip, vermeyeceğinin’’ sorulması üzerine de, ‘‘benim reklama ihtiyacım yok’’ karşılığını verdi. Mustafa Taşar, Çevre Bakanı İmren Aykut'un ekmek poşetin çevre kirliliğine yolaçabileceğine ilişkin görüşünün hatırlatılması üzerine de, ‘‘Poşet uygulaması ilk kez yapılıyor değil ki, diğer ambalajlardaki poşetler, dondurma, konserve, bisküvinin üzerindeki poşetler ne kadar zararlıysa, ekmek poşetinin zararı da o kadar olacaktır’’ dedi. ANKARA
Taşar: Halka yedirmeyiz
TARIM Bakanı Mustafa Taşar, embriyo kararmasının en fazla görüldüğü yerler olan Balıkesir ve Çanakkale'de, hastalıklı buğdayın tespitine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, şu ana kadar bir bulguya rastlanmadığını, şüpheli görülen ürünlerin dağıtımının durdurularak İzmir'e tahlile gönderildiğini anlattı. Taşar, şöyle konuştu: ‘‘Halkımız tereddüt içinde olmasın, onların sağlığı, bizim sağlığımızdır. Gerekli tedbirler alınmıştır. Bütün ikazlarımıza rağmen embriyolu buğdayı almış olan varsa, müsadere edeceğiz. Şunu bilmeleri gerekiyor ki, bu embriyolu buğdayı halka sunmalarının imkanı yoktur’’ diye konuştu.
Çiftçiye kararmış embriyo desteği
Ürünlerinde embriyo kararması görülen çiftçilere tohumluk yardımı yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bakanlar Kurulu Kararıyla, aşırı yağışlardan dolayı hububatta bakteriyel hastalıklara bağlı olarak yüzde 10'un üzerinde embriyo kararması tespit edilen hububat üreticilerine, Toprak Mahsülleri Ofisi'ne teslim edilen ürün miktarı ile bölgedeki üretim ve verim bilgileri dikkate alınarak dekar başına hesaplanacak miktar üzerinden tohumluk yardımı yapılacak. Tohumluk yardımını Toprak İşletmeleri Genel Müdürlüğü yapacak. Bakanlar Kurulu kararı Ocak ayından itibaren geçerli olduğu için yardımdan yıl boyunca doğal afetler nedeniyle ürünlerinde embriyo kararması görülen çiftçilerin tümü yararlanabilecek.