ALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkProf. Dr. Aziz Ekşi, bir gıda; katkı maddesi içeriyorsa bunun etikette E koduyla ve işleviyle belirtilmek zorunda olduğunu söyledi. Ekşi "Böylece tüketici gıdanın katkı içerdiğini ve katkının da E kodu taşıdığını bilecek ve kararını ona göre verecektir. Ancak ’E kodu’, sanıldığı gibi katkının zararlı değil güvenli ve izinli olduğunun göstergesidir" dedi.
#Gıda Katkıları‘Sağlık Ararken Aldatılmak’ adlı yeni kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlanan Prof. Dr. Taner Damcı, “Her şeyi trend olarak görmeye koşullanmış günümüz insanı her yıl yeni bir beslenme trendi görmek istiyor. Oturmuş, bilimsel verilere dayanan ama diğerleri kadar heyecan verici olmayan doğru bilgileri uygulamak eski kafalılık olarak küçümseniyor” diyor.
#BeslenmeHacamat, yaş kupa tedavisi olarak da adlandırılan ve derinin neşter ile küçük bir miktarda açılması; sonrasında vakum özelliği olan steril kupalar yardımıyla cildin alt katmanında birikmiş toksik, metal ve serbest radikal içeriğin dışarıya alınmasını sağlayan geleneksel bir uygulamadır.
#HacamatGrowponics Sera Teknolojileri Türkiye Genel Müdürü Harun Malkoçlar, ortağı ile birlikte İzmir Ovacık’a 1 milyon dolar yatırımla topraksız tarım yapıyor. 4 bin 500 metrekarelik kapalı alanda başlayan ve 3 aşamalı projede hedef bunu Türkiye’ye yaygınlaştırmak ve sebze ithalatının önüne geçmek. Malkoçlar, “Yaprağı yenilenebilir yeşilliklerin tümünü üretiyoruz” dedi.
#Harun MalkoçlarKaraciğer yağlanmasına paçasını kaptıranların sayısı artıyor. Daha da kötüsü, uzmanlar yeni doğan bebeklerin bile karaciğerlerinin yağlı olduğunu söylüyor. Kısacası sorun giderek önemli bir sağlık tehdidine dönüşme yolunda ilerliyor. İşte bu nedenle hepimizin bu mühim tehdit hakkında bilgilenmemizde fayda var. Detaylar için buyurun...
#Osman MüftüoğluTürkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından düzenlenen basın toplantısında federasyonun projesi “GIDA GÜVENLİĞİ UZMAN PORTALI”, portala üye akademisyenlerin ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Akademisyenler bilimsel bulgulara dayanmayan, kanıtı olmayan iddalar toplum sağlığını fiziki ve psikolojik olarak etkiliyor dedi.
MEYVE Suyu Endüstrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, kişi başına 4.5 litre düzeyinde bulunan yıllık meyve suyu tüketimini, Avrupa Birliği seviyesindeki 20 litrelere çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Ekşi, pazarın 400 trilyonluk bir hacme geldiğini belirterek, ‘İçindeki meyve oranı açısından aykırı üretim yapanları uyarıyoruz’ dedi.