Ekmek daha da kepekli oluyor

Güncelleme Tarihi:

Ekmek daha da kepekli oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 14:44

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Un Tebliği ile Gıda Katkıları Tebliği'nin yürürlüğe girmesiyle yeni üretilecek ekmekte, lif, protein ve faydalı yağların oranının artacağını, nişasta oranının ise azalacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Özmen, yaptığı yazılı açıklamada, ekmek üretiminde kullanılan unun doğal vitamin ve mineral gibi çok önemli besin değerleriyle desteklendiğini veya
buğdayın doğal yapısında bulunan lif, vitamin ve mineral açısından çok zengin olan kepek ve ruşeymle zenginleştirildiğini belirterek, insanların sağlıklı
yaşamları için gerekli olan bir çok besinin değerini ekmek tüketirken aldığını ifade etti.

Özmen, TUSAF olarak farklı ortamlarda gerek farkındalık çerçevesinde gerekse sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ekmeğin beslenmedeki öneminin, una değer katma, sağlıklı ekmek konularında uluslararası kuruluşların yanı sıra  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi, Sağlık Bakanlığı
ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler, diyetisyenler ve diğer sivil toplum kuruluşlarının katıldığı organizasyonlarda, unun ve dolayısıyla ekmeğin önemini ve zenginleştirilmesini gündeme getirdiklerini ve bu toplumsal sorumluluğa sahip çıktıklarını anımsattı.

Daha sağlıklı ekmek tüketimine yönelik çalışmaları desteklediklerini vurgulayan Özmen, içindeki bileşenleri sayesinde çok yüksek bir besin değerine sahip olan unun ve ekmeğin insan sağlığına olan faydaları ve Ekmek İsrafının Önlenmesi Kampanyası çalışmalarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF), TUSAF ve Beslenme Eğitimi ve Araştırma Vakfı (BESVAK) olarak sürdürdüklerini kaydetti.

2 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan Un Tebliği ile ekmeğin zenginleştirilmesinin önünün açılacağına dikkati çeken Özmen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir insan en önemli yaşamsal besin kaynaklarını ekmek tüketirken sağlayacak. Yeni üretilecek ekmeğimizde, lif, protein ve faydalı yağların oranı
yükselecek ve nişasta oranı ise azalmış olacak. Bu kapsamda, yeni ekmekten günde 200 gram tüketildiğinde, ortalama bir insan için gerekli olan enerjinin yüzde 35'i, proteinin yüzde 25'i, B1 vitamininin yüzde 66'sı, lif ihtiyacının yüzde 55'i karşılanırken, magnezyum, potasyum, sodyum, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, Niasin, Bakır, Çinko, Demir ve Fosfat gibi bir insanın en önemli yaşamsal besin kaynakları, ekmek tüketilirken alınacak."

Bu kapsamda, TUBİTAK ve Hacettepe Üniversitesine yaptırılan teknik analizlerin söz konusu değerleri desteklediğini kaydeden Özmen, un sanayicileri olarak daha sağlıklı bir toplum için her türlü tedbiri aldıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Tebliğ

Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği ile Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğle 1 Temmuzdan itibaren normal ekmekteki kepek oranının, en az yüzde 7,02, en çok yüzde 8,71 olması gerekecek. Tam buğday ekmeğindeki kepek oranı ise yüzde 15,79 olacak. Buğday Unu Tebliğine göre, ekmek yapımında kullanılan buğday unları “ekmeklik buğday unu” adıyla tek sınıfta toplanacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye'de ekmek sadece Buğday Unu Tebliği'nde tanımlanan bu kül içeriklerine sahip ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unundan yapılabilecek. Ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmekleri, ambalajlı üretilmeleri durumunda 250 gramdan sonra muhtelif ağırlıklarda olabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!