Gıda güvenliği için 129 akademisyen biraraya geldi, bilgi kirliliğine tepki verdi

Güncelleme Tarihi:

Gıda güvenliği için 129 akademisyen biraraya geldi, bilgi kirliliğine tepki verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 23:20

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından düzenlenen basın toplantısında federasyonun projesi “GIDA GÜVENLİĞİ UZMAN PORTALI”, portala üye akademisyenlerin ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Akademisyenler bilimsel bulgulara dayanmayan, kanıtı olmayan iddalar toplum sağlığını fiziki ve psikolojik olarak etkiliyor dedi.

Haberin Devamı

TGDF tarafından üzerinde uzun zamandır titizlikle çalışılan proje, gıda ve beslenmeye yönelik bilgi kirliliğini ortadan kaldırmayı, doğru bilginin doğru uzman kaynağından elde edilmesini amaçlıyor.

Basın toplantısında konuşan TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu; “Bildiğiniz üzere Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu bugün, 26 üye derneği ve 2 bini aşkın üye firmasıyla sektörün en büyük temsiliyet kapasitesine sahip sivil toplum kuruluşu. Kurulduğumuz günden bu yana yapmış olduğumuz pek çok proje ve çalışma ile sektörün her geçen gün yeni bir ivme kazanmasını hedefledik. Ancak, Gıda Güvenliği Uzman Portalının, taşıdığı toplumsal sorumluluk niteliği ve hedeflediği amaç doğrultusunda, önemli bir ihtiyaca cevap verecek olması nedeni ile bizleri şu ana kadar en çok heyecanlandıran proje olduğunu söyleyebilirim. Bu projeye TGDF olarak ön ayak olmak, farkındalık yaratmak memnuniyet verici.” dedi.

Haberin Devamı

Ersin Taranoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Beslenme temel ihtiyaç olduğu için insanların ve medyanın gıdaya ilgisi oldukça fazla. Biz gıda sektörü olarak bu ilgiden memnunuz. Bu ilgi bizim daha dikkatli ve daha açık olmamızı sağlıyor.

Gıda güvenliği için 129 akademisyen biraraya geldi, bilgi kirliliğine tepki verdi


Fakat, gıda konusunda tüketiciye ulaşan bilgilerin birbiri ile çelişkili olduğunu görüyoruz. Herhangi bir gıda için “onsuz olmaz” diyen de var,”sofradan kaldırın” diyen de. “Zararlı” diyoruz, bir gıdaya veya bir maddeye, ama “doz”dan hiç söz etmiyoruz. Zararlılığın dozla ilişkisini ya bilmiyoruz ya da gözden kaçırıyoruz. Konuşan veya yazan kişi, “gerçekten o konunun uzmanı mı” bilmiyoruz. Herkesin bir uzmanlık alanı var ve doğrusu bilimin konuşmasıdır. Bu etik kurala uyuluyor mu? Uyulmadığını görüyoruz…
Uyulmayınca ne oluyor? Doğru yanlışa karışıyor, bilgi kirliliği yayılıyor ve kafalarımız karışıyor. Gıdalarımızla kavgalı hale geliyoruz. Bu durum; tüketicilere de bilim dünyasına da, gıda sektörüne de hatta medyaya da zarar veriyor. Tüm bunların yanı sıra şunu da ifade etmek istiyorum; yılda 12 milyar lira ihracat, 6 milyar lira ithalat hacmi olan, ülkelerin birbirleriyle rekabet ettiği stratejik bir çağda, cari açık veren bir ülkenin dış ticaret fazlası veren bir sektörü olarak, haksız ithamlara, yönlendirmelere, yakıştırmalara, suçlamalara maruz bırakılmak bu çağda stratejik bir hatadır.” Ersin Taranoğlu ayrıca, ne konuşulduğu değil, kimin konuştuğu önemli. Gıda algılarla değil, gerçeklerle konuşulur. Gerçekler bilime dayanır, dedi.

Haberin Devamı

Gıda güvenliği için 129 akademisyen biraraya geldi, bilgi kirliliğine tepki verdi

Projenin içeriğine ilişkin bilgi veren TGDF Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi ise; Projenin amacını medyanın doğru bilgi kaynaklarına ya da doğru uzmanlara ulaşması, tüketicilerin kanıta ve araştırmaya dayalı bilgi ile buluşması ve böylece gıda güvenliği alanındaki bilgi kirliliğinin azalmasına yardımcı olmasıdır diye tanımladı. Prof. Dr. Aziz Ekşi, portalda öğretim üyelerine başlıca uzmanlık alanlarını belirtmeleri ve uzmanlık konularında 5 bilimsel yayın bildirmeleri talep edildiğini, İlke olarak portalda yalnızca gönüllü bilim insanlarına yer verildiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Medyada yer alan gıda güvenliği ile ilgili haber başlıkları da dikkate alınarak 35 farklı uzmanlık alanı belirlendiğini ifade eden Ekşi; Bu alanların başlıcalarını; alerji, beslenme, diyabet, enfeksiyon ve intoksikasyon, fonksiyonel gıda, GDO, gıda ambalajlama, gıda güvenliği, gıda hileleri(taklit ve tağşiş), gıda mikrobiyolojisi, gıda prosesleri, gıda katkıları, gıda kontaminasyonları, pestisit kalıntıları, hormon kalıntıları, kanser ve beslenme, küf ve mikotoksin, obezite, patojen, metabolizma hastalıkları, nanoteknoloji ile et ve türevleri, süt ve türevleri, yemeklik yağ gibi gıda grupları olarak belirlediklerini söyledi.

İlk etapta; 42 farklı üniversiteden toplam 129 üyesi formları doldurarak portalda gönüllü olarak yer aldı. Prof. Dr. Aziz Ekşi bu sayının hergeçen gün artacağına işaret etti.

Haberin Devamı

Öğretim Üyelerinin uzmanlık alanlarının ve iletişim bilgilerinin ayrıntılarıyla yer aldığı portala www.tgdf.org.tr adresinden ulaşılabildiği gibi, tüm bu bilgilerin yer aldığı “GIDA GÜVENLİĞİ UZMAN PORTALI” basılı olarak TGDF’den de temin edilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!