Kadın ve Demokrasi Vakfı KADEM’in girişimci kadınlara destek olmak ve rehberlik etmek amacıyla başlattığı İnovasyonda Kadın Programı’na bu yıl iki ayrı kategoride 31 kadın girişimci katılmaya hak kazandı. Kampa katılmaya hak kazanan kadınlar bir hafta boyunca eğitim alacak. Ödül töreni 22 Eylül’de.
#KADEMİzmir’in kahvaltı denince ilk akla gelen markası Tuzu Biberi’ne 12 yıldır kadın eli değiyor. Markanın kurucu ortağı, başarılı kadın girişimci Nehir Sipahi Kayadelen, “Günün her saati, sağlıklı, güvenilir ve keyifli bir şekilde kahvaltı yapılabilmeli fikrinden yola çıkarak mutluluk veren lezzetlerin peşine düştük” diyor.
#11987’de bir kuş sesi kaydedildi. O ses nesli tükenen Kauai ‘O’o’nun yeryüzündeki son ötüşüydü. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da olduğu 28 çevre aşığı, bir daha hiçbir kuşun nesli tükenmesin diye kendi çevrecilik hikâyelerini bir kitapta topladı. Kitabın kapağına da o kuş kondu.
#Dünya Ortak EvimizÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılTüketicilere “Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen” diyerek ürüne, üreticisine ve ülke ekonomisine fayda sağlayan “Tabağında ne var?” hareketiyle 100 binden fazla üreticiye dokunan Metro Türkiye, bu hareket kapsamında gastronomi dünyasının önde gelen isimlerini İzmir’in Urla ve Karabağlar ilçelerindeki yerel üreticiler ve kadın kooperatifleriyle bir araya getirdi. Gıda güvenliği için üreticileri hasatta ziyaret edip ürünlerin tarladan sofraya uzanan yolculuğunu takip etmek amacıyla gerçekleştirilen ziyaretlerde, Urla Kadın Kooperatifi ve Kavacık Kadın Kooperatifi’nin yetiştirdiği yerel ve coğrafi işaret tescilli ürünlere dikkat çekildi
#İzmirTüm dünyayı etkisi altına alan pandemi herkesi alışkanlıklarında mecburi değişimlere yöneltti. Bu süreçte bireylerin ya da ailelerin gelirlerini, birikimlerini, yatırımlarını değerlendirebilmesi ve bütçelerini olabilecek en akıllıca şekilde yönetebilmesinin anahtarı olan finansal okuryazarlığın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Finansal okuryazarlığın pandemi dönemine kadar vitamin iken, içinde bulunduğumuz dönemde antibiyotik halini aldığını belirten Finansal Okuryazarlık Girişimcisi, Para Durumu ve Moneye Kurucusu Özlem Denizmen, bu yıl için ev ekonomisi yönetiminde gelir-gider dengesini sağlayarak tasarruf yapmanın püf noktalarını açıkladı.
#UygulamaKimi Amerika’da Türk kahvesini tanıtıyor, kimi şehir bostanında şeflere sebze üretiyor. 21 yıldır Anadolu’yu köy köy dolaşıp bilgi toplayan da var, asırlar öncesinden kalan mutfak bilgilerini Osmanlıcadan çevirmeye hayatını adamış olan da… Bu hafta yeme-içme kültürümüzün kadın kahramanlarından bazılarıyla tanıştırayım sizleri...
#YazarSosyal girişimci Ebru Baybara Demir, koronavirüs nedeniyle turizm durunca Mardin’de çevresindeki kadınlar birlikte sabun üretimi arttırdı. Sorgül buğdayı projesini de büyüten Ebru Baybara Demir, yaptıkları çalışmaları 29 Nisan’da online bir toplantıda Avrupa’ya anlatmaya hazırlanıyor.
#GazetehaberleriTürkiye’nin ilk ‘akıllı köy’ünü kuran TABİT kurucusu, girişimci Tülin Akın: “Çiftçiler ‘Salgın var’ deyip, şimdi ekim yapmayıp tarlalarını ilaçlamazsa ürünlerini kaybederler. Sorunumuz daha da büyük olur. Önlem alıp tarıma devam etmeliyiz.”
#GazetehaberleriÇiftçi ve sosyal girişimci Tanfer Dinler’in hayatında “zor, imkânsız ve mucize” kelimeleri bulunmuyor. “Traktörünü Satan Bilge” olarak da anılan Dinler, bu inançla kırk yılda toplamda 4 milyon 300 bin km yol yaparak köy köy dolaşmaya, düşlediği gelecek için toprağa bilgi ekmeye devam ediyor. Onu en iyi, birçok ülkenin de model aldığı projeler hazırladığı çiftçiler, köy kadınları ve eğitim verdiği öğrencileri tanıyor.
#BURSADuygu Yılmaz. Müthiş bir sosyal girişimci. ‘Accelerate 2030’un finalistlerinden biri. Çok parlak ve iyi eğitimli bir mühendis aynı zamanda. Henüz 29 yaşında. Sosyal girişimi ‘Biolive’ ile 6 aylık destek programına dahil oldu ve ekim ayında Cenevre’de gerçekleşecek Accelerate 2030’un finaline başvurma şansı elde etti. Duygu’yu tanıdım ve aklım uçtu! Kafayı zeytin çekirdeklerine takıyor ve sonunda plastikle ilgili problemlerin üstesinden gelmek ve biyoplastik pazarındaki eksiklikleri gidermek amacıyla, zeytin çekirdeği ve atıklarından tamamen doğal biyoplastik granüller üreten bir biyoteknoloji girişimi gerçekleştiriyor! Ürettiği normal plastik değil. Doğaya uyumlu plastik. Bizim bildiğimiz plastik 450 yılda doğaya karışırken, Duygu’nunki üç ayda karışıyor. Duygu Yıl-maz’la birlikte üç genç sosyal girişimci finalistle daha tanıştım. Hepsinin hikâyesi birbirinden ilginç, yarattıkları sosyal etki de inanılır gibi değil. Ülkemizin geleceği adına çok umutlandım. Duygu’yu, diğer sosyal girişimci gençleri ve onları destekleyen bütün kurumları alkışlıyorum.
#Duygu YılmazNazlı Uyanık Yıldız, Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni bitirdi, London School of Economics’de yüksek lisans yaptı, 10 yıl profesyonel hayatta bulunduktan sonra işinden ayrılıp kardeşi İbrahim Uyanık’la ata toprakları Samsun Bafra yaylalarında hayvancılığa başladı. Köylerde tamamen doğal hayvancılık yapan köylülerle yol alan kardeşler, 2014’te kurdukları Nebyan Doğal markasıyla şehirde doğal et satıyorlar.
#Nazlı Uyanık YıldızTürkiye, dünyanın en büyük gıda fuarı SIAL Paris'te katılımcı firma sayısı açısından 109 ülke içinde 4'üncü sırada yer aldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç: "SIAL Paris fuarı adeta dünyanın en büyük süpermarketi. Yıldız ürünlerimizle birlikte aynı zamanda tarımsal dış ticaret stratejimizi de fuarda ortaya koyuyoruz.Türkiye, gıda sektöründe öncüler arasında yerini aldı. 10 firma ile başlayan yolculuk bugün 311 firmayla güçlenerek sürüyor.Türk iş dünyası üzerine düşeni yapıyor, sıkıntıları fuarlarla aşıyor." ifadelerinde bulundu.
#İTOCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Seçim Beyannamesi açıkladı. Erdoğan konuşmasında, "Şimdi önemli bir konuya geliyorum. Bu vesileyle, polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum. Polislerimizin öğretmenlerimizin hemşirelerimizin din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği inşallah gidermiş oluyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cemevlerine hukuki statü tanınacağını da duyurdu.
#AK PartiGıda mühendisi Duygu Yılmaz kahvaltıda zeytin çekirdeği yutan gazi babasının sağlığı için doğru mu yanlış mı yaptığını merak etti. Zeytin çekirdeğini araştırdı ve 2 yıllık çalışmaları sonucunda zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretti. Biolive şirketinin kurucusu 29 yaşındaki Duygu Yılmaz bu yıl Garanti Bankası, KAGİDER ve Ekonomist Dergisi’nin Yılın Kadın Girişimcisi Yarışması’nda Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci seçildi. Ürünlerin raf ömrünü uzatan, antibakteriyel biyoplastikten ambalajdan bebek emziğine farklı ürünler üretilebiliyor. Biolive, Vestel Venture’dan da ARGE yatırımı aldı, Vestel buzdolapları için biyoplastik denemeleri yapılıyor.
#Zeytin Çekirdeği