Paylaş
Bu topraklardaki hik^ayesi ilk hazır bebek mamasıyla 1875 yılında başlıyor.
Aynı yıllarda Osmanlı Sarayı’nın resmi çikolata tedarikçisi unvanını alıyor.
1909 yılında ise Londra ve Paris’ten sonra üçüncü satış ofisini İstanbul Karaköy’de açıyor.
1927 ise Türkiye’de üretime geçerek İstanbul Feriköy’de ilk fabrikasını kuruyor.
Bu bilgiler tarihçi, yazar Saadet Özen’in dört yıl önce Nestle’nin desteğiyle Yapı Kredi’den yayınlamış olduğu “Çukulata-Çikolata’nın Yerli Tarihi” kitabından.
Felix Allemann
Önceki gün Nestle Türkiye CEO’su Felix Allemann ile Türkiye’deki 109 yıllık serüveni ve gelecekteki yatırımları konuştuk.
En son Starbucks’tan, kahve ve çaylarının kendi dükk^anlarının dışında pazarlanması hakkını 7.2 milyar dolara alarak dünya ekonomisinin gündemine gelen Nestle’nin Türkiye’deki yatırımları kesintisiz devam ediyor.
Allemann’ın verdiği bilgiye göre, Nestle 2018-2023 dönemi için yaklaşık 100 milyon liralık bir yatırım planlıyor.
ANTEP FISTIĞINA ÖNEMLİ DESTEK
189 ülkede 1 milyardan fazla insana ulaşan Nestle gıda endüstrisinde en büyük Ar-Ge ağına sahip.
Yılda 1.7 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı ile 5 bin bilim insanı çalıştırıyor ve yılda 80 patente imza atıyor.
Türkiye’deki en önemli inovasyonu 1933 yılında dünyanın ilk Antep fıstıklı çikolatasını üretmesi.
Felix Allemann, 85 yıldan beri Damak adı altında üretilen Antep fıstıklı çikolata sayesinde hayata geçen “Fıstığımız Bol Olsun” projesini hatırlatıyor.
Nestle, TEMA ve Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü ile birlikte 2011 bu yana devam eden projeye 7 milyon liralık yatırım yapmış.
7 yılda 150’nin üzerinde üreticiye eğitim vererek proje alanındaki 10 bin adet fıstık ağacında yüzde 52 oranında verimlilik sağlanmış.
Yaklaşık 210 bin kişinin geçimini sağladığı Antep fıstığında kalite ve verimliliği arttırmak dünya üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Türkiye için önemli.
Öte yandan Allemann, dünyada gençler arasındaki işsizliğin azaltılmasına yönelik programlarını Türkiye’de de uyguladıklarını söylüyor.
2030 yılına kadar dünyada 30 milyon gencin ekonomik fırsatlara erişimini hedefleyen“Nestle Gençleri İstiyor” programı kapsamında Türkiye’de 2018 yılı sonuna kadar 30 yaş altı 45 kişi işe alınacak, 40 gence ise stajyerlik fırsatı tanınacak.
BİR KADIN KOOPERATİFİ DAHA: SOMA’DA ÖNCE KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ
ÜÇ gün önce yani 13 Mayıs Soma’daki korkunç maden kazasının yıldönümüydü.
Soma’nın yıldönümünde gelen e-postalardan biri, çoğu kazada yaşamlarını yitiren madenci eş ve yakınlarının başarısıyla ilgili.
KAGİDER’in Soma Belediyesi’yle iş birliğinde kadın emeğini değerlendirmek için kurduğu 387 üyeli Soma’da Önce Kadın Üretim ve Eğitim Projesi kadınların kendi yönettikleri bir kooperatife dönüşmüş durumda.
Soma’da Önce Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ne yapıyor?
KAGİDER üyesi, Dresbest firması kurucusu Rana Tülin Yazıcı için ihracata yönelik üniforma üretiyor.
Dresbest’in 42 ülkeye ihracata yönelik, havayollarından otellere, hastanelere kadar ürettiği üniformalar Somalı kadınların elinden çıkıyor.
Cirosunun yüzde 98’i ihracattan gelen Dresbest, kooperatif içinde yer alan dikiş atölyesinin tüm makinelerini, alt yapısı hibe etmiş.
Ayrıca Somalı kadınları, kendi bünyesindeki usta terzilerle 1 yıl boyunca eğitmiş.
HEDEF ÜRETİMİN YÜZDE 10’NUNU TAŞIMAK
2016 yılından bu yana atölyeye binlerce parça üretim yaptıran Tülin Yazıcı başka firmaları da Somalı kadınların kooperatifiyle çalışmaları için teşvik etmiş.
2016 yılında KAGİDER tarafından “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçilen Yazıcı, hedefinin kooperatifi büyütmek ve Dresbest’in üretiminin yüzde 10’unu Soma’ya taşımak olduğunu söylüyor.
Daha birkaç hafta önce Seferihisarlı kadınların kurdukları “Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”nden söz etmiştim.
Çeşitli iş kollarında kooperatifleşmek kadınları iş hayatında daha güçlü kılacak.
Paylaş