Hayıt, ayçiçeği, pamuk, lavanta, geven… Temel maddesi çiçek olan ballarda hasat yapıldı, sezon bitti. Çam balı dışında bir balla damağınızı tatlandırmak istiyorsanız tam zamanı. Ancak her balın bal olmadığı da artık günümüzün bir gerçeği… İyi ve orijinal bal yiyebilmek için damaktaki aroma kadar kovanda neler olup bittiğini bilmek de önemli. İklim krizi nedeniyle üretiminde düşüş yaşanan ve yine de dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye’nin ballarını üreticileri anlattı.
#GazetehaberleriTürkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, organik moleküllerin yapıları ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi veren nükleer manyetik rezonans (NMR) cihazının 2024 yılından itibaren Türkiye’de kullanılacağını ve tüm balların bu cihazdan geçerek saflığının kontrol edileceğini söyledi.
#BalTürkiye, güneşin maviyle buluştuğu cam gibi denizi ve tertemiz kumsallarıyla birbirinden harika plaj ve koya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Ege'den Akdeniz'e uzanan coğrafyadaki koyların çoğu pek bilinmiyor. Eğer bu yaz, daha önce adını duymadığınız ve az bilinen koylarda deniz keyfi yapmak istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ege ve Akdeniz'de keşfedilmeyi bekleyen koylar nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden büyüleyici 15 adresi önerdiler.
#RotaTürkiye’de ana arı üretiminin yüzde 40’ını Ankara’nın karşıladığını söyleyen Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, “Ankara ana arı üretim merkezi de sayılır” dedi. Solmaz, başkentteki aşırı yağışlarla ilgili de “Bu yağışlar sektörü iyi yönde etkiledi fakat bundan sonra meydana gelebilecek aşırı yağış ya da sıcaklıklar bal verimini olumsuz etkileyebilir” değerlendirmesi yaptı.
#Ankara Arıcılar Birliği BaşkanıMacahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetYeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Türkiye’nin elindeki botanik hazineyi kullanamadığına dair verileri, ilginç örneklerle Meclis Komisyonu’na anlattı. Tıbbi ve Aromatik Bitkileri (TAB) Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Prof. Yeşilada, “Beni kahreden bir durum. Her bir şey var elimizde ama hiçbir şey yok. Bir altın tutuyoruz ama değerini bilemiyoruz” diyerek şu örnekleri verdi:
#GazetehaberleriTürkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Ballarımızı dış pazara satmada istediğimiz başarıyı gösteremiyoruz. Bunun çözümü için bölgesel olarak üretilen ballarımızın kimliklendirilmesi gerektiğine inandık. Bu kapsamda kestane, narenciye, ayçiçeği, pamuk ve geven balımızın kimliklendirme çalışmaları sürüyor" açıklamasında bulundu.
#Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin