Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2008 11:50
Pervari'de yüzlerce çiçek ve bitkinin oluşturduğu flora çeşitliliğiyle kalitesi artan pervari balı, iç ve dış pazarda hak ettiği yeri almak istiyor.
Bir dönem adı terörle anılan Siirt'in Pervari ilçesi, bu günlerde farklı, “tatlı” yönüyle tanınmak için hummalı bir çalışmaya tanıklık ediyor. Kaymakamlık tescilli balın daha geniş kitlelere tanıtımı ve pazarda hak ettiği yere katkıda bulunmak amacıyla “1. Pervari Kültür Sanat ve Bal Festivali” düzenleyecek.
Festivalde, bal üretimini teşvik etmek için düzenlenecek yarışmanın yanı sıra resim sergisi, konser ve konferans gibi çeşitli etkinlikler de yapılacak.
Kaymakam Nurettin Dayan, Türk Patent Enstitüsünce tescillenen “Pervari Balı” ile ilçenin tanıtılması amacıyla daha önce yerel düzeyde olan festivali bu yıl geliştirerek yapacaklarını söyledi.
Genelde terörle bilinen ilçeyi tanıtmak, hayatın normal akışında güvenli olarak aktığını anlatmak istediklerini ifade eden Dayan, insanları bir araya getirerek kaynaştırmayı hedeflediklerini belirtti.
“TAMAMEN DOĞAL”
Dayan, ilçede 10 bin kovanla yıllık 200 ile 300 ton bal üretimi yapıldığını, yaklaşık 2 bin ailenin de geçimini bu işten sağladığını belirterek, şöyle konuştu:
“Tamamen katkısız olarak üretilen tescilli balımızda herhangi bir kimyasal katkı bulunmuyor. Tamamen doğal. İlçede profesyonel işletmecilik çok fazla gelişmemiş. Bu nedenle gerek iç pazarda gerekse dış pazarda amacımız balımızı hak ettiği konuma getirmek. Balımız daha çok iç piyasada tüketiliyor. Festivalle bir yandan balımızı tanıtırken, diğer yandan da Pervari'de hayatın normal olarak aktığını göstermek ve bal üretimini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Festival kapsamında yapılacak yarışmada birinci seçilecek üreticiye 2
Cumhuriyet altını verilecek. Festivale Tarım ve Köyişleri Bakanımız Mehmet Mehdi Eker de katılacak. Ayrıca Viyana Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma bir konferans verecek. Konser ve resim sergisinin yanı sıra kitap fuarı ile ilçemizde yetişen fıstık, ceviz gibi ürünlerin sergileneceği stantlar açılacak.”
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN DA TERCİH ETTİĞİ BALBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir röportajında “enerjimi Pervari balına borçluyum” dediği balın sırrı, ilçenin Yazlıca Dağı'nın taze çiçeklerinden geliyor.
İlçede 600-3.000 metre arasında değişen yükseltiler çok zengin bir flora kaynağı sunuyor. Üçgül, Yonca, Adaçayı, Kekik, Ballıbaba, Peygamber Çiçeği, Geven, Engerek Otu, Sığır Dili, Fiğ, Kenger gibi yüzlerce çiçek ve bitkilerin oluşturduğu flora çeşitliliği balın kalitesini etkiliyor.
Pervari balı diğer yörelerde üretilen sarı renkli ballara göre daha beyaz renklidir. Kalp, karaciğer, bağırsak, mide, tansiyon, kan dolaşımı ve damar hastalıklarının yanı sıra sigara içenlerin
yemek borusunu temizlemek için tercih ettiği balın “afrodizyak etkisi” de bulunuyor.