Araştırmalar, A kan grubuna ait genetik varyasyonu taşıyan kişilerin, 60 yaşından önce felç geçirme riski açısından diğer kan gruplarına göre yüzde 16 daha yüksek bir risk taşıdığını tespit etti. O grubu gen varyasyonuna sahip kişilerde bu risk yüzde 12 daha düşük bulunurken uzmanlar, felç riskinin kan pıhtılaşma faktörleri ve damar sağlığı ile bağlantılı olabileceğini ifade etti.
#UzmanDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisGuido Barbujani’nin detaylı incelemesi ‘Irkların İcadı/Irkçılığa Karşı Bilim’, ‘ırk’ meselesinin icat edilmiş bir kavram olduğunu ispat etmeye girişiyor. “Irklar yoktur, yüzyıllardır birbirine geçmiş insan türü vardır” diyen çalışma, bilimsel bir açıklaması olmayan ırk kavramının, keyfi bir etiketleme malzemesi olarak kullanıldığını öne sürüyor.
#Irkların İcadıDuisburg-Essen Üniversitesi’nden (UDE) bir araştırma ekibi yüzlerce hastayı muayene ederek belirli bir gen varyantının koronadan ölüm riskini azalttığını buldu. Bu varyant, korona hastalıklarından ölüm riskini yaklaşık yüzde 35 oranında azaltıyor.
#AlmanyaKan nakli birçok insan için hayat kurtarıcı bir tedavidir. Kaza sonrası ve kronik hastalığı olan hastalar da dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı kan nakline ihtiyaç duyulmaktadır. Kendi kan grubunuzu bilmek ise oldukça önemlidir. Peki, kan grupları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Kan GruplarıABD, Çin'in rakiplerini öldürmek yerine felç etmek için kullanılabilecek 'beyin kontrol silahları' geliştirdiğini iddia ederek Çin'in Askeri Tıp Bilimleri Akademisi ve akademiye bağlı 11 araştırma enstitüsüne yaptırım uygulama kararı aldı. Yetkililer söz konusu silahların Uygur Türkleri üzerinde kullanılmasından endişeli...
#ABDSon 30 yılın en popüler şarkıcılarından biri olan ABD'li R. Kelly hakkında seks ticareti suçlamasıyla haftalardır devam eden dava hafta başında sonuçlandı ve Kelly onlarca genç kadın ve erkeğe yönelik cinsel istismardan suçlu bulundu. Peki geçmişi 90'lı yıllara kadar uzanan bu suçlar nasıl oldu da bugüne kadar cezalandırılmadı?
#R. KellySağlık Bakanlığı'nın yayınladığı risk haritasında Karadeniz'deki iller ilk sıralarda yer alıyor. Kırmızı alarmın verildiği Karadeniz'de, Covid-19 virüsünün hızlı yayılımının takibi ve tespiti için özel bir çalışma başlatıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ve ekibi, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’den toplanacak Kovid-19 örneklerinde dünyada daha önce tanımlanmamış ve bölgeye özgü yeni bir mutant virüs olup olmadığını araştıracak.
#KaradenizSağlık Bakanlığı'nın yayınladığı risk haritasında Karadeniz'deki iller ilk sıralarda yer alıyor. Kırmızı alarmın verildiği Karadeniz'de, Covid-19 virüsünün hızlı yayılımının takibi ve tespiti için özel bir çalışma başlatıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ve ekibi, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’den toplanacak Covid-19 örneklerinde dünyada daha önce tanımlanmamış ve bölgeye özgü yeni bir mutant virüs olup olmadığını araştıracak.
#TrabzonCovid-19 döneminde her gün yeni bir kavram öğreniyoruz. Almanya, Covid-19 aşısı teminindeki eksikliği monoklonal antikorlara dayalı yeni bir ilaçla telafi edeceğini açıkladı. Gündemin en merak edilen konularından biri haline gelen monoklonal antikorlarla ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Monoklonal AntikorÜlkemizde yaşanan Covid-19 pandemisi ile beraber beslenme sorunları beraberinde birtakım hastalıkları ve hastalık risklerini de karşımıza çıkardı. Eve kapandığımız veya izole olduğumuz zamanlarda bağışıklık sistemini koruyarak doğru beslenme yöntemi ile vücudu dinç tutmak mümkün. Covid-19’da bağışıklık sistemini düşürmeden IF diyeti (aralıklı oruç) uygulanabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş, konu hakkında detaylı bilgi verdi.
#DiyetZ-kuşağı (GenZ), 1990'ların sonu ve 2000'li yılların başında doğanlar, artık büyümüş ve sosyal medyada estetik trendleri yakından takip etmeye başlamışlardır. Sosyal medyanın aktif kullanıcıları olan Gen-Z güzellikle ilgili güncel trendleri yakından takip edip, yaş grupları ile kendilerini karşılaştırmaya başlamışlardır.
#BotoksKan grupları konusu bilinmesi gereken önemli konulardan biridir. Kan grupları konusu 6. Sınıf fen bilimleri dersinin dolaşım sistemi konusuna ait olan bir alt başlıktır. 6. Sınıf fen bilgisi dersi kan grupları konu anlatımı nedir? İşte 6. Sınıf fen bilgisi dersi kan grubu konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Kan Grupları Konu AnlatımıBütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
#GazetehaberleriAileleri, arkadaşları, hiç tanımadıkları insanlar, sanatçılar, sporcular, işinsanları... Japon kadınlardan Süveyş Kanalı’ndaki bir geminin mürettebatına varıncaya kadar binlerce insan... Hepsi, SMA hastası Nil bebeğe yardım eli uzattı. Bu sayede 2.4 milyon dolar gerektiren gen terapisi tedavisine ulaşabildi. Nil artık sağlıklı bir bebek. Ve hikâyesi, iyileşmeyi bekleyen diğer SMA hastası bebeklere de umut veriyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan açıklamasında dikkat çeken açıklamalarda bulunarak 'Yunanistan çıkmış kuru sıkı atıyor. Türkiye'ye bu tür laf atılır mı? Sen kiminle dalga geçiyorsun. Haddini bil. Eğer sen haddini bilmezsen Türkiye bildirir' dedi. Koronavirüsle mücadele ile ilgili de Trump ile aralarında geçen konuşmayı anlatan Erdoğan "Dünyada 11. sıradayız. Fena değiliz. Hatta Trump'a bu rakamları verince 'ooo...' dedi" şeklinde konuştu. Öte yandan Erdoğan Ayasofya tartışmalarına da değinerek "Bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan yanan bir şey var. Öyleyse şu anda biz hukuk devleti olarak Danıştay'ın kararını bekliyoruz. Karardan sonra atılması gereken adım neyse ona göre gereken adımlar atılır' ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanBilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) insan hücrelerine tutunmasını sağlayan proteini bloke etmeye yönelik protein geliştirmek amacıyla proje yürüttüklerini belirterek, "İki farklı proteinin tasarımı tamamlandı, şimdi deneysel üretim aşamasına geçmek üzereyiz. Çalışmanın 6-9 ay içinde preklinik aşamaları da dahil tamamlanmasını planlıyoruz. Böylelikle enfekte hastalara verilebilecek etkili bir yeni nesil ilacın elimizde olacağını öngörüyoruz." dedi.
#TeknolojiDomuz gribi, bulaşıcı ve öldürücü etkisi nedeniyle çekinilen hastalıklar arasında yer alıyor. Bir dönem salgın halinde tüm yurdu etkisi altına alan domuz gribi, H1N1 kodu ile tanınıyor. Peki, domuz gribi bulaşıcı mı veya nasıl bulaşır? İşte, domuz gribi virüsünün insan sağlığı için tehlikeleri, insanlara hastalık bulaşma riski ve tedavisi için kullanılan ilaçlar hakkında bazı bilgiler
#Domuz GribiYıldız futbolcuların ülkeleri için sahaya çıkacağı Dünya Kupası, binlerce vatandaşı futbol heyecanına ortak edecek. Yeni ve eski jenerasyondan birçok futbolcunun kazanma arzusuyla mücadele edeceği Dünya Kupası, günler kala araştırılmaya başlandı. Gözlerin Mohammed Salah gibi ligde yıldızı parlayan oyunculara çevrileceği 2018 Dünya Kupası'nda, final karşılaşması 15 Temmuz Pazar günü oynanacak. Peki, Dünya Kupası ne zaman saat kaçta hangi kanalda canlı izlenebilecek? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler
#Dünya KupasıFutbolseverlerin pür dikkat takip edeceği Dünya Kupası, yaza damgasını vuracak. Yıldız futbolcuların ülkeleri için ciddi bir eforlar sarf edeceği karşılaşmalar, bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'den de canlı olarak takip edilebilecek. Peki, Dünya Kupası ne zaman başlayacak ve hangi kanalda yayınlanacak? İşte, bu yaza harekete katacak olan Dünya Kupası hakkında detaylı bilgiler
#Dünya Kupası