Milli Eğitim Bakanlığı okullarda karne sisteminde yapılan değişikliği duyurdu. Milyonlarca öğrenci 17 Ocak Cuma günü karnelerine kavuşacak ve 1. dönem sona erecek. Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) kapsamında ilkokul öğrencileri için karne yerine öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerilerini de içeren ‘gelişim raporu’ uygulamasına geçiyor. Peki, Okullarda karne kalktı mı? ! Gelişim raporu nedir, kaçıncı sınıflar alacak? 1. sınıflar karne almayacak mı?
#Karneler Kalktı MıTürkiye’de en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116 oldu. Akredite lisans program sayısı ortalaması 2018’de yüzde 6,89 iken 2023 yılında 10,42’ye ulaştı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, “Doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelerimize akredite program sahibi olma şartı getirmiş bulunuyoruz. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
#YÖKİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüDisleksi, özgül öğrenme güçlüğü çeken çocuklar/bireyler için kullanılıyor. Bir hastalık değil. Zekâyla da ilgisi yok. Normal ve normalin üzerinde zekâya sahipler. Ankara’da özel bir üniversitede hukuk eğitimi görürken, disleksi olmasına rağmen bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılan hukuk öğrencisinin avukatı Burcu Akar Muratoğlu, bana ulaştı. Türkiye’de bu alanda çalışan sayılı avukatlardan Muratoğlu ile bu çocukların sorunlarını ve haklarını konuştum.
#Disleksiİstanbul Eyüpsultan'da en büyüğü 8 yaşındaki 3 çocuklarını çöp atıklarıyla dolu evde, kendi hallerine terk ettikleri iddiasıyla 2 yıla kadar hapisleri istenen anne Merve S. ve baba Ahmet S. hakim karşısına çıktı. Çocukları 25 gün terk ettiği ileri sürülen anne Merve S. çocuklarıma daha iyi bir hayat sunmak için Hatay'dan İstanbul'a geldiklerini söyleyerek "Pişmanız. Son bir ayda ne olduysa oldu. İyi bir aileydik" diyerek gözyaşı döktü. Baba Ahmet S. ise, kuryelik yaptığını ve günde 12 saat çalıştığını belirterek "Zamansızlıktan oldu" dedi. Mahkeme, halen Sosyal Hizmetler kurumunda bulunan çocukların gelişim ve sağlık raporlarının gönderilmesine karar verdi.
#İstanbulDers müfredatı dışında yapılan etkinlikler, çocukların yeteneklerini keşfetmeleri ve sosyal gelişmişlikleri açısından önemli olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Uzmanlar anne babaların, çocuklarının sosyal aktivitelere vakit ayırmasından ders başarılarının olumsuz etkileneceği yönündeki endişelerinin ise yersi olduğunu belirtiyor.
#SosyalbenUzun süredir sıklıkla kullandığımız “Dijital dünya” kavramı, artık ayrık bir tanım olmaktan çıkarak her geçen gün daha kapsayıcı bir hale gelirken, yaşamakta olduğumuz fiziksel dünya da aynı oranda dijitale doğru genişliyor. Her ikisinin de kapsamının birbirine doğru genişlemesiyle birlikte fiziksel ve dijital ayrımının sınırları da gitgide belirsizleşiyor, birbirlerinden aldıkları pay artmaya devam ediyor.
#MetaverseTÜSİAD Eğitim Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “COVID-19 Etkisinde Türkiye’de Eğitim Raporu”na göre salgının öğrencilerin okuldan kopma riski altında olduğunu ortaya koydu. Erken çocukluk çağında 5 milyon öğrenci, ilköğretim kademesinde ise 6,5 milyon öğrenci eğitimini yarıda bırakma riski altında. İstanbul’da yapılan bir araştırma ise derin yoksulluk yaşayan hanelerde çocukların yüzde 11,3’ünün yeni dönemde okula devam etmeyeceğini öngörüyor.
#TUSİADSürdürülebilir bankacılığın yaygınlık kazandığı, bazı finans kurumlarının enerji verimliliği ve sürdürülebilirliğe yönelik düzenlemeleri devreye aldığı Türkiye'de bankalar, sürdürülebilirlik odaklı sendikasyon kredilerinde maliyet avantajı elde edebiliyor.
#BankaÇocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun kısaltılmış ismi olan ÇÖZGER, Sağlık kurulunca hazırlanan çocuğun özel gereksinimlerini belirten belgeyi ifade etmektedir. 20 Şubat 2019 tarihli 30692 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Yönetmelik ile Engelli Sağlık Kurulu Rapor süreçleri ve raporun içeriği değişmiştir. Bunun yanı sıra çocukların değerlendirmelerine ve rapor sürecine yeni bir yaklaşım getirmiştir. İşte, ÇÖZGER nedir sorusunun cevabı ve E-Devlet ÇÖZGER raporu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#ÇözgerTürk Hava Yolları geçtiğimiz günlerde yapılan resmi duyuru ile 700 kadın kabin memuru alacağını duyurmuştu. Duyurunun ardından THY'nin başvuru adresi yoğunluktan zaman zaman hizmet veremez hale gelmişti.. Peki THY 700 kabin memuru alımı şartları nedir ve başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak?
#ThyBugün o gün; Babalar Günü. Bütün iyi ve sorumlu babaların Babalar Günü kutlu olsun! Şarkıcı Özgün Uğurlu da onlardan biri... Down sendromlu oğlu Ediz’le maceralarını, onunla ilgili paylaşımlarını sosyal medyada severek takip ediyorum. Bence çok değerli bir şey yapıyor. Pek çok baba gibi o da durumu yok sayabilirdi, bu topa hiç girmeyebilirdi, oğlunu yine çok sevebilir ama kafasını kuma gömebilirdi! Oysa o neredeyse bütün down sendromlu ailelerin sözcüsü olmuş gibi. Bu Babalar Günü’nde onunla konuştum.
#EdizVar ya, nefis kitap! Selçuk Şirin Hoca’nın ‘bebeklikten ergenliğe çocuk yetiştirme kılavuzu’ndan söz ediyorum. Adı ‘Yetişin Çocuklar’. Yeni çıktı. Yemin ederim dev hizmet. Çok heyecanlandım. Manyaklar gibi satır satır okudum. Ömer’e okuttum. Hatta Alya’ya. Evdekileri baydım, alt komşumu aradım, “Mine, senin oğlan daha küçük, mutlaka oku!” dedim. Fotoğrafları ayıklarken Emre Yunusoğlu’na, “Bak Cansın’la çocuk yapmadan okuyun ha” dedim. Hamile olanlara, çocuk yapmak isteyenlere, çocukları olanlara şu üç gündür sürekli, “Aman böyle bir kitap çıktı. NYU’lu (New York Üniversitesi) hoca Selçuk Şirin yazdı. Mutlaka okuyun. Hatta üç kere okuyun!” diyorum. Alya küçükken yaptığımız hataları gördüm, doğru yaptığımız şeyleri de. Ergenlik bölümünü tekrar tekrar okudum. Keşke bu bilgilerin bir kısmını daha önce edinebilseydim. Hoca’yı tebrik ediyorum ve bir anne olarak teşekkür ediyorum. Röportajın uzun hali hurriyet.com.tr’de. Röportajı okuyun ama söz verin, kitabı da okuyacaksınız, tamam mı?
#YazarAÇEV’in babalık araştırması bize dair çok önemli sonuçlar içeriyor. Hem derinlemesine mülakatlar hem de 51 ilden 3235 baba ile ankete dayanan bu önemli çalışmada merhum hocam Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın ve aralarında Yılmaz Esmer hocamın da bulunduğu seçkin bir uzman grubunun imzası var. Peki ne söylüyor bu araştırma bizde babalığa dair?
#Selçuk ŞirinEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteDünyada şirketlerin yüzde 36’sı yetenek açığı ile karşı karşıya. Türkiye yüzde 63’lük oranla en fazla yetenek açığı bulunan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Diğer yandan Avrupa’da 26 milyon iş arayan varken, 2 milyon açık pozisyon da doldurulamıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun “Gelecekteki Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Ortaya Çıkarılması” başlıklı özel toplantısı kapsamında İstanbul’a gelen ManpowerGroup Doğu Akdeniz Ülkeleri Bölge Müdürü Dalia Narkis, gelecekte bilişim, mühendislik alanları ve perakende sektörlerinde yeni iş fırsatları doğacağını söylüyor. Dalia Narkis sorularımızı yanıtladı.
GEÇTİĞİMİZ yıl hazırlanan ve Bozcaada’nın neredeyse yüzde 90’ınında yapılaşmayı öngördüğü için ada halkı tarafından iptali için dava açılan imar planı yenilendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/100 bin ölçekli imar planı hazırladı. Akvaryum koyu otellere, bağlar da villalara dönüşecek.