Paylaş
‘Ağırlıklı olarak Uzakdoğu ülkelerinin tercih ettiği deniz patlıcanı avı, 1 Kasım’dan itibaren acımasız şekilde ve doğayı yok edercesine başlayacak. İzmir Karaabdullah Burnu, Muğla Datça Yarımadası, Çeşme, İskandil Burnu arasında kalan alanlarda yüzlerce (sadece Didim’e 400 tane gelecek) tekne ile bu vahşi avlanma başlayacaktır.
DENİZLER KİRLENECEK
Bu avlanma yasal izne bağlı yapılıyor. Ancak deniz patlıcanı avcılığının tamamen yasaklanması zorunludur. Avlanma sonucu yok edilmeleri bir doğa felaketi, denizlerimizde kirlenmeye neden olacaktır. Çünkü bir deniz patlıcanı yılda 50-200 ton deniz kumunu temizlemektedir. Bu nedenle şu adımlar atılmalıdır:
YASAK ZORUNLUDUR
* Deniz patlıcanlarının avlanması yasak canlılar arasına alınması zorunludur.
* Konunun önemi ve hassasiyeti konusunda tüm halkımız bilgilendirilmeli, uyarılmalıdır.
* Yasal düzenlemeler için parlamentodaki tüm milletvekilleriyle görüşülmelidir.
* Tüm partiler, STK’lar, ilgili kurum ve kuruluşlarla güç birliği oluşturulmalıdır.
* Didim Sivil Gelişim Platformu olarak tüm Türkiye’de bu konuda mücadele eden tüm STK, kurum, kuruluş ve kişileri ortak mücadeleye davet ediyoruz.’
KAYMAKAM’A RAPOR
Platform bu konuda hazırlanan raporu da Kaymakam Halil Avşar’a sundu. Raporda yine deniz patlıcanlarının deniz temizliği ve ekolojik denge açısında önemi anlatıldı, avın yasaklanması gerektiği vurgulandı: ‘Denizlerimiz ve dolayısıyla iklimimiz üzerindeki olumlu etkisi bilimsel olarak ortaya konulmuşken, bunların doğal ortamlarından kopartılarak avlanmasının yaratacağı etkiler ortadadır. Denizlerimizdeki olası kirlenmenin kentimizi, çevresini, iklim değerlerini ve özelliklerini etkileyecektir. İlçemizin bu gelişmelerden nasıl etkileneceği araştırılmalıdır. Çünkü Didim bir turizm kentidir.’
HAMZAÇEBİ’DEN ÖNERGE
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Didim’de 400’e yakın teknenin hazır beklediği avın, ekolojik denge ve deniz temizliğinin yanında turizme de zarar vereceğini öne süren Hamzaçebi, şu soruları yöneltti:
* Bölgede deniz patlıcanı avcılığının serbest bırakılmaması talebi ulaşmış mıdır?
* Ulaştıysa kimler tarafından hangi tarihlerde kaç talep gönderilmiştir?
VAZGEÇMEK DÜŞÜNÜLÜYOR MU
* İlgili bölgede deniz patlıcanı avcılığının serbest bırakılacak olmasının nedeni nedir?
* Tepki ve taleplere rağmen, bu karardan geri adım atılmamış olmasının nedeni nedir?
* Didim’i de kapsayan ilgili kesimde deniz patlıcanı avcılığına getirilecek av serbestisinden vazgeçilmesi düşünülmekte midir? (Alıntılardaki kaynağım: Didim’in Gündeminde Neler Oluyor)
Deniz patlıcanı konusunda durum böyle, gelişmeleri bekleyelim...
-----
BİR DİLEK
Güzel şehrimize
sahip çıkalım
ÇÖPÜ evde ayrıştırmak, en aza indirilmiş ve hacmi küçültülmüş halde, etrafı kirletmeden çöp konteynerlerine bırakmak bir kültür göstergesidir. İnsan kaynaklı kirliliğin önüne geçmenin, temiz bir şehirde yaşamanın yolu kirletmemektir. Lütfen güzel şehrimize sahip çıkalım. (Ülgür GÖKHAN - Çanakkale Belediye Başkanı)
-----
BİR DERNEK HEDEFİ
İzmir’in zengin mutfağını
dünyaya tanıtabilmek
İZMİR Mutfak Kültürü Derneği, tanıtımla çalışmalarına başladı. Kurucu Başkan Sibel Önbaş, İzmir mutfağını dünyaya tanıtarak, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmesini sağlamayı amaçladıklarını belirtti, “Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliklerine hazırız. Gurme şehir unvanını dünyada 9’ncu olarak kazanan Gaziantep’le köprü kurarak İzmir’e bu konuda rehber olmasını sağlamak istiyoruz” dedi.
MÜZE ÇALIŞMASI
Gastronomi okullarıyla da işbirliği yapmak istediklerini vurgulayan Önbaş, İzmir Mutfak Kültürü Müzesi kurmak istediklerini de iletti. Önbaş’ın kurucu başkanlığındaki dernek yönetim kurulu Aysun Tuncay, Özler Kılıçdağı, Ezgi Yaman, Elgin Kemahlıoğlu, Güler Köstem, Sinem Çelik’ten ve Nurhayat Talay’dan oluştu. Danışma kurulunda Müjde Tönbekici, Bedri Esmer, Eren Akçiçek ve Alpay Okyay yer alıyor.
Paylaş