Türkiye’nin en iyi kadın oyuncularından. Şehrazat, Feride, Azize... Ekranda birçok önemli karaktere can verdi. Şimdi mesleğe başladığı yılları düşününce “23 yaşında bu mesleğe girdiğimde şoka girdim, hakikaten çok şaşırdım” diyor. Eşi oyuncu Halit Ergenç’le ülkenin rüya çiftlerinden biri olarak görülüyorlar. Bergüzar Korel senaryosunu ilk okuduğunda elinden bırakamadığını söylediği; Kanal D’de yayımlanan ‘Annem Ankara’ dizisiyle karşımızda. Zuhal karakteriyle bizi 90’lara ışınlıyor, kendisi o yılları şöyle hatırlıyor: “Aklıma Nişantaşı’ndaki sobalı evimiz ve Halıfleksli odam geliyor. Jenerikteki gibi mavi bir teybimiz vardı ve en net aklıma gelen şey Nilüfer ve şarkıları.” Korel’le buluşuyor; hayatını, projelerini, anneliği ve evliliğini konuşuyoruz.
#Bergüzar KorelKolpa grubu, “Her Şey Senin Yüzünden Oldu” adlı yeni single’ını kısa süre önce yayınladı. Müzikal çalışmalarından bahseden grup, sürpriz düet müjdesi de verdi. Barış Yurtcu, eşi Deniz Baysal Yurtcu ile yaptıkları düet projesinin ekim ayında yayınlanacağını söyledi ve detayları anlattı.
#KolpaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Günümüzün hafızasını gelecek kuşaklara aktarmak için kütüphanelerimizi muhafaza etmeli, onları daha da zenginleştirmeli ve modern imkanlarla donatmalıyız. Ülkemizin topyekun gelişmesi için de okumalıyız, okutmalıyız. Ve bizler de geçmişimizi kitaplardan öğrenmeli, geleceğimizi kitapların, bilimin ışığında inşa etmeliyiz" dedi.
#Ulaştırma Bakanı30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk göçü kitap oldu. 63 yıllık Türk göçünün 44 yılına bizzat yaşayarak tanıklık eden tarihçi-yazar Dr. Latif Çelik, gelecek nesilleri de derinden etkileyecek ‘60. Yılında Almanya Türkleri’ adlı bir kitap yazdı. “Bütün bildiklerinizi unutun, Türklerin 60 yıllık Almanya tarihi yeni baştan yazıldı” diyen Dr. Latif Çelik, kalıcı bir eser bırakmanın gururunu yaşadığını söyledi. Eser, Anadolu’nun yolu ve elektriği olmayan ıssız köylerinden kalkıp Avrupa’nın en önemli sanayi ülkesine çalışmak için gelenlerin başarı hikâyelerini bilimsel kriterler ile ortaya koyuyor. Yüzlerce hikâyeden çıkarılan özetlerle her biri ayrı ayrı tarih kokan binlerce fotoğraf arasından seçilen bir dönemin serüvenini 10 ana başlık altında 351 sayfadan oluşan büyük boy kitabında toplayan Dr. Latif Çelik, “Türk göçünün 60 yıllık serüveninin farklı yönleriyle gelecek nesillere ulaştırılması öncelikle bizim neslin kalem tutan entelektüelleri için önemli bir görev olduğuna inanıyorum” dedi. Dr. Latif Çelik, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken de göç hikâyesinin tarihini ve heyecanını yaşadığını gizlemedi.
#ALMANYAÜlkemizde de çok sevilen dijital müzik platformu Spotify, Türkiye’deki 10. yılını verilerle açıkladı. Sektörün tartışmalarının odak noktasında bulunan platform yıllar içinde dinleme alışkanlıklarının nasıl değiştiğini gözler önüne sererken verilerle ‘en’leri de açıkladı.
#Sinem VuralBilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Andreas Treske, üniversite çatısı altında kurucusu olduğu Bilkent Medya Arkeoloji Laboratuvarı’nda geçmişi bir nevi geleceğe taşıyor. Laboratuvarda çürümeye terk edilen eski video kasetler dijital ortama aktarılıyor.
#Bilkent Üniversitesi İletişim Ve Tasarım BölümüTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Amacımız girdi maliyetini düşürmek, verimliliği artırmak, tarımda dijitalleşmek, yönetimi sadeleştirmek, üretim ve üretici odaklı planlamaları temel almak, tüketici tarafının gıdaya makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanıSalt Galata’da açılan ‘Başka Kayda Rastlanmadı’ sergisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun ömrünü adadığı ‘İstanbul Ansiklopedisi’nin yayımlanmamış bölümlerine odaklanıyor. İstanbul’da yaşayan zenneler, hayat kadınları, yeniçeriler, sultanlar, hippiler, esnaf... Sergide izleyiciler, Koçu’nun hiçbir tarihyazımında kaydı olmayan kahramanlarıyla tanışıyor.
#Başka Kayda Rastlanmadı‘Arture’ dediği 45 çalışmasıyla Dolapdere Dirimart’a konuk olan, serginin adındaki gibi ‘Sui Generis’ (kendine has) imza Yüksel Arslan, ‘katmanlı hakikat arşivi’ diyebileceğimiz, yeri geldiğinde gübre umudu kokan, yeri geldiğinde dışkı kadar tiksindiren samimiyetteki devasa ‘medeniyet rölyefi’yle bugün de gelecek uğruna anlaşılmayı bekliyor.
#Yüksel ArslanAli Poyrazoğlu’nun tiyatrosuna ait depoda yangın çıktı. Poyrazoğlu’nun oyun dekorlarının yanı sıra kuracağı tiyatro müzesine ait 200’den fazla kukla ve maske koleksiyonu yanarak kül oldu. Usta oyuncu, “Her şey yandı. Tiyatromuzun 50 yıllık arşivi gitti. Şimdi sıfırdan başlamayı düşünüyorum. Hiç pes etmedim” dedi.
#Ali PoyrazoğluCumhuriyet Halk Partili Yıldırım Kaya, TBMM’deki konuşması sırasında üzerinde tarikat, cemaat, dernek ve vakıfların ismi yazılı kartonet ile çıkarak, “MEB çocuklara tecavüzlerle anılan bu tarikatlara bu vakıflarla protokoller imzalıyor. Mahkemeler iptal etmesine rağmen ısrarla protokol imzalayanlardan hesap soracağız. Siz çocuklarımızın okullara değil, tarikatların kucağına atanlarsınız. Unutmayın geliyoruz” dedi.
#TBMMBir dönemin efsanevi şarkıcılarından Bendeniz, en sevilen slow şarkılarını ‘Best of Bendeniz Vol 2’ albümünde bir araya getirdi. 30 yaşın üzerindekiler için nostaljik, Z Kuşağı içinse yepyeni olan bu albüm vesilesiyle Deniz Çelik’le buluştuk: “İsviçre’de özel zekâsı olan çocukların alındığı bir okula seçildim. IQ testimin sonucu 160 çıktı. ‘İstediğin branşta okuyabilirsin’ dediler bana. O dönem ailem Türkiye’ye dönmek istedi. Döndük. ‘Ben ne olacaksam Türkiye’de de olurum’ dedim. Bir sene sonra kendimi bu işin içinde buldum.”
#Deniz ÇelikKocaeli’de, Sedefnur Çağlar'ın (23), 7'nci kattaki evin balkonundan düşüp yaralandığı olayla tutuklanan polis memuru erkek arkadaşı Ahmet Ata'nın yargılanmasına başlandı. Mahkeme heyeti oy çokluğuyla Ahmet Ata'nın tutukluluğunun devam etmesi yönünde karar vererek, davayı 19 Ocak tarihine erteledi. Öte yandan Sedefnur Çağlar'ın yazdığı ve mahkeme dosyasına dahil olan günlüğü, uzman psikologlardan oluşan bilirkişi heyeti tarafından incelendi.
#KocaeliŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliKültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valisi Ali Celal Paşa tarafından 1818’de yaptırılan Edirne Valilik Binası Paşa Kapısı’nın kayıp kitabesinin peşine düştü. Bakan Ersoy, kitabenin hangi tarihte, kimler tarafından veya nasıl yerinden edildiği konusunda arşiv araştırması başlatıldığını söyledi.
#Ali Celal PaşaYeni bir metaverse projesi olan Alóki, Kosta Rika’daki 750 hektarlık bir araziyi sanal dünyaya yansıtacak. Kullanıcılar NFT teknolojisiyle çalışan oyunu oynayarak metaverse’te bir ağaç dikmeyi başardıklarında söz konusu bölgede de bir ağaç dikilecek.
#Metaverseİstanbul’un çevresindeki köylerde yapılan hayvancılıkta mandaların özel bir yeri vardır. Şöyle bir şehir dışına çıkıp kır havası alayım dediğinizde yol kenarında satışı yapılan en önemli yöresel ürünün manda sütü, yoğurdu ve kaymağı olduğunu görürsünüz. Ya da görürdünüz demek daha doğru?
#17. İstanbul Bienali