Geleceğin Meslekleri haberleri sayfasında Geleceğin Meslekleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 426 Geleceğin Meslekleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist Yaptı“Kızımız doktor çıkacak, oğlumuz mühendis” söylemi anne babalar için her devirde mutlak bir gurur kaynağıdır. Ama bir yandan da yapay zekadan uzay bilimlerine kadar artık hayatımıza birçok yeni meslek dalı girdi. Bu yeni, prestijli ve iş garantili mesleklerin bir çoğundan aile büyüklerimizin pek de haberi yok... İşte size dünyadan ilginç bazı örnekler:
#DoktorPandemi dünyada milyonlarca insanın çalışma şeklini değiştirdi. Araştırmalar pandemi sonrası dönemde özellikle dijitalleşen sektörlerdeki bazı mesleklerin öne çıkacağını, bazılarının ise tarih olacağını söylüyor. Geleceğin favori mesleklerini konunun uzmanıyla masaya yatırdık.
#PandemiYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Geleceğin meslekleriyle ilgili yeni programları 2020 YKS tercih sisteminde kurgulayacağız. Bazı programların hayata geçirilmesi ötelenebilir ama amacımız, önümüzdeki sene geleceğin meslekleri programlarının açılmış olması" dedi.
#Yekta SaraçTrade-schools 2020 yılında popüler olacak meslekleri ele aldı. "Gelecek için en iyi kariyer nedir? Her şey nasıl değişecek? Yarının işlerine hazırlanmak mümkün mü?" sorularıyla yola çıkan site sosyal, kültürel, ekonomik, çevresel ve teknolojik değişikliklerle mesleklerin de değişeceğine değindi. İşte kimi henüz olmayan, kimi ise bildiğimiz ve gelecekte popüler olacak o meslekler...
#Mesleklerİlköğretim hayatımızdan itibaren iyi bir üniversiteye girebilmek dolayısıyla da iyi bir meslek edinebilmek için çalışıyoruz. Meslek seçimimiz hayatımızın en önemli kararını oluşturuyor. İşte gelecekte popüler olacak meslekler...
#MeslekİŞKUR, 2018 yılı istihdam piyasasında yaşananları ve 2019 yılı beklentilerini raporla yayımladı. Çarpıcı sonuçların açıklandığı raporda İŞKUR, ilk defa gelecekte istihdamda yaşanacak gelişmelere de dikkat çekti. Buna göre, teknolojik gelişmeler, yapılan işleri ve meslekleri karmaşık hale getiriyor. 20 yıl önce var olmayan meslekler günümüzde dünyayı yönlendiren meslekler haline gelmeye başladı.
#İşkurİnternet dolaşımındaki veri miktarının artışı ve bu havuzun gittikçe büyümesiyle oluşan ‘Big data’ konusu yeni nesil iş alanlarını gündeme getirmeye başladı. Bunlardan en dikkat çeken iş alanı ise ‘Veri Bilimciliği'. Veri bilimcilerin neler yaptığı ve bu mesleğin neleri kapsadığı merak konusu haline geldi. Türkiye’nin ilk yazılım hizmeti danışmanlığı şirketlerinden olan Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, Veri Bilimcilerin yakın gelecekte en önemli meslekler arasında yerini alacağını söylerken birçok şirketin stratejik karar verebilmesi için büyük veriyi doğru analiz edebilen veri bilimcilere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağını belirtiyor.
#Büyük VeriGelişen teknolojiler bazı mesleklerin yavaş yavaş popülaritesini azaltıyor. Bazıları da tamamen ortadan kalkıyor. İşte bazıları... Oxford Üniversitesine göre yakın gelecekte (20 yıl sonra) yüksek ihtimalle gelecekte yok olacak meslekler:
#Geleceğin MeslekleriYükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Uluslararası öğrencilerden yüzde 96’sı kendi imkanlarıyla bu ülkede okumaktadır. Ülkesinin bursu veya yurt dışındaki Türkler vasıtasıyla oranı toplam uluslararası öğrenciler içerisindeki payı yüzde 5’i ancak bulmaktadır. Dolayısıyla fevkalade bir kapasitenin öğrencilerin kendi imkanlarıyla yürütüldüğünü ifade etmek isterim” dedi.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’ yayınlandı. Rapora göre, Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi ortalaması 2023 yılında 4,5 ay olarak gerçekleşti. Bu süre 2022 yılında 6,4 ay olarak hesaplanmıştı.
#YÖK2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüTeknolojiyle değişen yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yeni mesleklere ihtiyaç duyulacak. Uzmanlar, robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlıklarının geleceğin meslekleri arasında olduğunu ve öğrencilerin meslek seçerken bilişim ve medikal alanlarına ilgi duyduğunu belirtti. Meslekler yapay zekâ ile dönüşürken uzmanlar, bazı mesleklerin yok olacağını ancak öğretmenlik, doktorluk gibi mesleklerin ise önemini yitirmeyeceğini söyledi.
#MeslekBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist Yaptı2021’den bu yana Gençlik Akademisi ile Anadolu’daki üniversiteli gençlere ulaşan Akbank, şimdi de deprem bölgesinde Güzel Yarınlar Hareketi’ni başlattı. Toplum Gönüllüleri Vakfı işbirliğinde gençlere 21. yüzyıl yetkinlikleri kazandırılması hedefleniyor. Projede dört ayda 3 bin gence ulaşıldı. 250 TOG gönüllüsü sahada çalıştı. Hedef bir yılda 10 bin gence kodlama, veri analitiği gibi alanlarda eğitim vermek.
#Gençlik AkademisiYükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile imzaladığı protokolle, BTK Akademi’nin dijital teknolojiler ve yapay zekayla ilgili ders içeriklerinin üniversite ders müfredatına dahil edilerek üniversite dışı kazanımların öğrencinin diplomasına yansıtılması hedefleniyor.
#YökÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarGeçen yazımda, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da, istihdamın artırılması konusunda atılacak adımların neredeyse büyük bir bölümünü mesleki eğitim ve ara eleman konusunun oluşturduğuna değinerek, istihdamı artırmanın tek yolunun da mesleki eğitimden, meslek okullarından geçtiğini vurgulamıştım.
#Orta Vadeli ProgramÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıOECD tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nda, yapay zeka sebebiyle bazı mesleklerin risk altında olduğu, bazılarınınsa gelecekte daha popüler olacağı bilgisi yer aldı. Ayrıca raporda, çalışanların yüzde 60’ının gelecek 10 yıl içinde işlerini yapay zekaya kaptırma korkusu yaşadığı belirtildi.
#OECDDünya Ekonomi Forumu tarafından yayınlanan rapora göre geleceğin meslekleri ve becerileri değişiyor. Raporda yeni dönemin en önemli becerileri arasında “merak ve yaşam boyu öğrenme, teknoloji okuryazarlığı, güvenirlik ve detaylara dikkat, empati ve aktif dinleme gibi” yeni konular yer alıyor.
#Dünya Ekonomi ForumuDünya Ekonomik Forumu, Geleceğin Meslekleri (Future Job of 2020) raporu, 10 yıllık gelecek projeksiyonlarında bugün icra edilen mesleklerin %40’ının yok olacağını öngörüyor. Değişimin hayatımızdaki en önemli belirleyici olduğu çağımızda, çocuklarımızı geleceğe hazırlamak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Yaşadıkları dünyada seyirci olarak değil, yön veren, donanımlı karakterler olarak var olmaları için onlara nasıl bir eğitim sunmalıyız? İşte çağın gereksinimlerine göre bilimin ışığında şekillenen kusursuz eğitim sisteminin olmazsa olmaz 5 prensibi!
#Sponsorlu İçerikToplumsal Cinsiyet Eşitliği 2022 yılı Durum Raporu açıklandı: Gelir, güvenlik, eğitim ve sağlık alanlarında, kadınların hayatında ilerleme değil gerileme söz konusu. Eğer acilen kararlı adımlar atılmazsa şiddet ve eşitsizlik birkaç nesil daha sürecek. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporundaysa 146 ülke arasında 124’üncü sıradayız. Kalkınma ve toplumsal cinsiyet uzmanı Özgün Biçer’e göre bugünü dönüştürmek için bu 124 rakamına odaklanmamız şart.
#Toplumsal Cinsiyet EşitliğiYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Üniversite sınavına girmek için başvuran aday sayısı bu yıl, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 25 oranında artış kaydetmiştir. Geçen yıl 2 milyon 607 bin civarında olan aday başvuru sayısı, bu yıl 3 milyon 250 bine yaklaşmıştır" dedi.
#YÖKİş dünyasının en başarılı yöneticileri de bir zamanlar öğrenciydi ve üniversite tercihi yaptılar. Peki, hangi üniversiteleri tercih ettiler? Hangi üniversiteler iş dünyası için bir C level yönetici fabrikası gibi çalışıyor? Araştırma şirketi Data Expert, üniversitelerin iş dünyasına kazandırdığı başarılı yöneticileri ve onların üniversite tercihlerini araştırdı.
#ÜniversiteÜniversite tercih döneminde geleceğin meslekleri üzerine yol gösterici açıklamalarda bulunan Açık Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Derya Tuncer, “Yeni teknolojiler yeni meslek ve iş modelleri oluşturuyor. Etkinliği azalan ve önemini yitiren mesleklerin yerine, yeni teknolojileri geliştirecek ve yönetecek insan kaynağına ihtiyacımız artıyor” dedi.
#Üniversiteİş dünyasına yön veren yetenek uzmanları ‘Değişime Uyum Sağla’ temalı festivalde öğrenci ve mezunlarla buluşuyor. Ulusal ve uluslararası 80’i aşkın kurumun katılacağı festival; öğrenci ve mezunlara yetenekleri, hedefleri doğrultusunda geleceklerini planlamalarına yönelik yol göstermeyi amaçlıyor.
#İstanbul Bilgi ÜniversitesiBUGÜNLERDE gençlerin kafasındaki en önemli sorulardan birisidir herhalde: “Ne olacağım?” Gençler doğal olarak gelecek kaygısı taşır, yanlış kararlar vermekten çekinir, doğruyu bulabilmek için çabalar... Gençler deyince üniversite ve lise öğrencilerinden söz ediyorum... Üniversiteli, belirli aşamalardan geçerek hedeflediği bir fakülte ya da yüksek okula kapağı atabilmişse ne mutlu... Ya da pek istemediği bir dalda eğitimini sürdürmektedir, ama açıkta kalmamıştır hiç olmazsa... Bu kesimdeki gençler, yüksek öğrenimi tamamlama çabasındayken, iş bulabilme, bundan sonraki yaşamına yön verebilme telaşına da düşmüştür, yine doğal olarak…
#1