Otizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#SağlıkÇocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaÇocuklar her dönem farklı beceriler kazanmaktadır. Bunlar arasında en çok merak edileni ise çocukların konuşmaya başlamasıdır. Fakat bazı durumlarda çocukların geç konuşması ebeveynleri telaşlandırmaktadır. Bunun sebebi pek çok etkenden kaynaklanıyor olabilir. Peki, çocuklarda geç konuşma neden olur ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda konuşma gecikmesi nasıl anlaşılır? Sizlere çocuklardaki geç konuşma problemleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#ÇocukBir tür öğrenme bozukluğu olan disleksi eğitim progmanları ile desteklenebilir bir haslatıktır. Disleksili bireylerde dikkat bozukluğu, gelişimsel dil bozuklukları görülme oranı disleksili olmayan bireylere nazaran daha fazladır. Peki, disleksi nedir, neden olur? İşte disleksi belirtileri ve tedavisi...
#DisleksiAşıların otizm yaptığına yönelik yanlış ve temeli olmayan iddialar yüzünden çocukların ölümcül sonuçları olan bulaşıcı hastalık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, aşılamanın önemine işaret ediyor. “Aşılar otizme neden olmaz” diyen uzmanlar, aşı yaptırmamanın çok ciddi bir çocuk ihmali olduğuna dikkat çekiyor.
#AşıÇocukların her biri kendi hızında öğrenir ve gelişir. Bir noktaya kadar çocukların okuma konusunda zorlanması yaygındır. Ancak okumayı öğrenmek ya da okumak için yoğun çaba harcamak, çocuğu sürekli akranlarının gerisinde bırakan ve mücadele etmesi gereken bir duruma düşürdüğünde disleksi akla gelmelidir.
#DisleksiDil ve konuşma bozukluklarının genellikle gelişimin çok hızlandığı 2-5 yaş arasında kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi beyin yapısı ve işleyişinde ortaya çıkan sorunlar, psikolojik sorunlar ve konuşma organları olan ağız, gırtlak, dil ve diş yapılarında oluşan anatomik sorunlar gibi nedenlerden de kaynaklanabileceğini belirten Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#AileGünümüzde elektronik aletlerin yaygın kullanımı çocuklar için önemli iletişim sorunlarına neden olabiliyor. Oyuncağın ve oyunun yerini alan elektronik aletler çocuğun bireysel, sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz yönde etkileyerek çocuğun yaşıtlarına uygun becerileri göstermesini engelliyor.
#ÇocukKimi zaman ailelerin merakı kimi zaman ise uzman gereksinimi dolayısı ile çocuklara zeka testi yapılır. Peki, zeka testi süreci nasıl gerçekleşir, çocuğun zekası nasıl ölçülür, sonuçlar nasıl hesaplanır? Bu konu hakkında ailelerin merakını Pedagog Elif İpek verdiği bilgilerle gideriyor.
#SağlıkÇocuklarda geç konuşma, çocuğun gelişim döneminde aileleri endişelendiren konulardandır. Konuşma bozukluğu veya çocuklarda geç konuşma tedavisi için ise öncelikle doğru tanı konulması gerekir. Günümüzde artan ekran maruziyeti, genetik ve farklı sebeplere bağlı olarak görülebilen çocuklardaki konuşma bozuklukları hakkında Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Doç. Dr. Bülent Gündüz, önemli bilgiler verdi.
#ÇocukOkuma bozukluğu ile belirtiler gösteren disleksinin belirtileri, okul öncesi dönemde görülebiliyor. Özellikle geç konuşma, beklenen düzeyde kelime dağarcığının olmaması ve kelimeleri yanlış söyleme gibi belirtilerin görüldüğü dislekside zekâ problemi olmadığının altını çizen uzmanlar, bu durumun bireysel planlanmış eğitim programları ile tedavi edilebildiğini vurguladı.
#DisleksiSabırlı olun. Baskı yapmaktan kaçının. Problemi onda aramaktansa kesin çözüm için kaynağı arayın! Tam olarak neden mi bahsediyoruz? Çocuklarda görülen ve sıklıkla karşılaşın bir durum olmasına karşın çoğu aile tarafından bir sorun olarak tanımlanmayan bir problem; ‘geç konuşma’.
#Çocukların Geç Konuşmasının Nedenleri