Gebelik şekerinin erken doğum, bebekte aşırı büyüme (tosuncuk bebek) ve doğum sonrası bebekte kan şekeri düşmeleri gibi anne ve bebek açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.
#Gebelik ŞekeriBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiEkol Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gürsoy Pala, riskli gebeliklerin mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğini belirten Pala, “Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre Türkiye’de her üç gebeden birinde risk söz konusu. Sıkı takip, planlı gebelik, bahsedilen hastalıkların kontrolü ve bazı önlemlerle bu sayı azaltılabilir” dedi.
#1Çiftlerin bebek bekleme dönemi hem anne hem de baba adayı için oldukça heyecanlı geçer. Hormonlarda yaşanan değişimlerle birlikte anne adayı fiziksel ve psikolojik anlamda birçok değişim yaşar. Ancak bu süreçten sadece anne adayları değil baba adayları da etkilenir.
#Kuvad SendromuEşi Yıldız Çağrı Atiksoy hamile olan oyuncu Berk Oktay, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ‘sempatik gebelik’ yaşadığını ve 7 kilo aldığını söyledi. Oktay gibi pek çok erkek, eşleri gebe kalır kalmaz kurdukları duygusal bağdan dolayı, aşerme, kilo alma, mide bulantısı gibi gebelik belirtileri yaşıyor. Tıptaki adı ‘kuvad (couvade) sendromu’ olan bu olgu oldukça yaygın olsa da birçok baba adayı durumun farkında olmuyor. Önce hamilelik sendromu yaşayan babalar ve eşleri ile konuştuk, ardından da uzmanımızdan Kuvad sendromunun detaylarını dinledik.
#HamilelikGebelik diyabeti hakkında bilgiler merak ediliyor. Anne ile baba adayları, hamilelik sürecinin sağlıklı ve huzurlu geçmesi için tüm önlemleri alsalar da hesapta olmayan sorunlar gelişebiliyor. Bu sorunların başında gelen ‘gebelik diyabeti’ hem annenin hem bebeğin sağlığını tehdit ediyor. Öyle ki erken doğum riskini artırıyor, anne adayında yüksek tansiyonu ve gebelik zehirlenmesini tetikleyebiliyor, bebekte gelişim geriliğine yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Esra Boyar, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Gebelik DiyaebetiKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerik<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikErkeklerde idrar yaptıktan sonra yeniden idrar yapma isteği pek çok hastalığın habercisi olabilir. Erkeklerde sık idrara çıkma nedenlerinden birisi de idrar yollarında iltihaplanmadır. Sık idrara çıkma, kişinin gün içinde olması gerekenden daha sık idrara çıkması ya da çıkma ihtiyacı hissetmesi anlamına da gelir. Erkeklerde idrar yaptıktan sonra tekrar idrar yapma hissi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#Tekrar İdrar YapmaHamilelikte akıntının neden olduğu merak ediliyor. Vajinal akıntı her kadında görülebilen normal bir durumdur. Hamilelik sürecinde de hormonların artmasıyla beyaz akıntı görülebilir. Peki hamilelikte akıntı neden olur? Hamilelikte akıntının sebepleri ve yapılması gerekenler
#Hamilelikte Akıntı Neden OlurToplumun %14’ünü etkileyen şeker hastalığı (diyabet), vücudumuzun tüm sistemlerini etkilediği gibi üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Yüksek glikoz düzeyleri östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonların dengesini bozarak gebelik oluşumunu engelleyebilir. Hamilelik sürecinde artan şeker ise erken doğumu tetikleyebilir ya da gebelik zehirlenmesi riskini artırabilir. Bu sebeple gebelik planlayan veya tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kan şekeri düzeyleri detaylı olarak mutlaka incelenmelidir; risk oluşturacak sonuçlar tespit edildiyse mevcut duruma yönelik tedaviler planlanmalıdır.
#Şeker HastalığıHamilelikte ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi ayak yanmasıdır. Üstelik sadece ayaklarda değil sellerde de yanma meydana gelebilir. Bu olay hamilelikle birlikte gelişen pek çok durumdan kaynaklanıyor. Hamilelikte ayak yanması neden olur? Nasıl geçer? Hamilelikte ayak yanmasına ne iyi gelir detayları ile derledik.
Amerika Birleşik Devletleri Harvard Üniversitesi ve Danimarka Copenhagen Üniversitesinde yapılan bir araştırma, aromalı, gazlı alkolsüz içeceklerin aşırı tüketiminin testislerin çalışmasını bozarak üreme sağlığını ciddi derecede tehdit ettiğini ortaya koydu. Yaş ortalaması 19 olan 3000 erkek üzerinde yapılan çalışmaya göre bu ürünler sperm sayısında, hareketinde ve morfolojisinde anlamlı düşüş yapmakta.
#Üreme SağlığıDaha çok kadınlarda görülen sorunlardan biri ateş basmasıdır. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar ile beraber gebelik döneminde ortaya çıkan problemler arasında yer alır. Peki, ateş basması neden olur? Ani terleme sebepleri nelerdir? Ateş basmasına ne iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#Neden OlurHamilelikte akıntı genellikle kadınların bu süreç içerisinde yaşadığı sorunların başında geliyor. Bu nedenle, hormonların değişimiyle alakalı olan hamilelikte (gebelikte) akıntı sorunları anne adayları ve çiftler tarafından en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, hamilelikte akıntı neden olur, ne zamana kadar devam eder ve nasıl olur? İşte hamilelikte akıntının sebepleri...
#Hamilelikte AkıntıGebelikte fetusun gelişiminin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi ve tüm ihtiyaçlarının karşılanması için, anne adayında hormonal değişimler ortaya çıkıyor. Sağlıklı olan gebeler bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenmez. Ama risk grubunda olan anne adayları bu değişime çoğu zaman ayak uyduramadığı için hem kendileri, hem de bebekleri için bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Şeker Yüklemesi Kaçıncı Haftada ve kaç aylıkken yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Şeker Yüklemesi Kaçıncı Haftada Ve Kaç Aylıkken Yapılır?Son yıllarda ‘beslenme psikiyatrisi’ terimini daha çok duymaya başladık. Uzmanlar “Ne yiyorsak beynimizi onunla besliyoruz, bu da ruh halimizi etkiliyor” diyor. Türkiye’de psikiyatri diyetisyenliğinin öncülerinden Prof. Dr. Aliye Özenoğlu da selenyum, çinko, magnezyum, D vitamini yetersizliklerinin zihinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğini söylüyor.
#Psikiyatriİnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülin