Gebelik Dönemi haberleri sayfasında Gebelik Dönemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 976 Gebelik Dönemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gebelik döneminin covid-19 açısından daha riskli bir dönem olup olmadığı toplum tarafından merak edilen konulardan biridir. Gebelik dönemi hastalıklara açık bir dönem olarak değerlendirilebilir keza vücut savunma sisteminin zayıfladığı bir dönemdir. Bilhassa gebeliğin başlangıç dönemlerinde enfeksiyonlar açısından bir yatkınlık oluşur. Bu nedenle gebelerin covid-19’a yakalanma olasılığı yüksek gözükmektedir. Fakat iyi haber şudur ki; yapılan tüm güncel bilimsel araştırmalar ve elde edilen veriler gebelikte bu hastalığın daha hafif atlatıldığını, yoğun bakıma girme riskinin düşük olduğunu göstermektedir.
#Gebelik DönemiKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Sefa Erdem Özhan, özellikle kronik hastalığı olan anne adaylarının gebelikte ilaç kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İlaçların gebelikte kullanım açısından uygun olup olmadığı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir" dedi.
#Gebelik DönemiKadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doktor Öğretim Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, "Reflü gibi mide bağırsak şikayetinin artması, bacak krampları, akciğer kapasitesinin azalması ve sık nefes alma, sırt ve kasık ağrıları hamilelikte uyku bozukluğuna neden oluyor" ifadelerini kullandı.
#HamileGebelik döneminde cinsel ilişkinin herhangi bir zararı olup olmadığı uzun yıllardır tartışılagelen bir konudur. Eski tıp kitaplarında gebelik sırasında cinsel ilişki yaşamanın rahim duvarında kasılmalara yol açarak erken doğumu tetikleyebileceği, amniyon sıvısında enfeksiyona neden olabileceği veya bebekte fiziksel travma ile sonuçlanabileceği belirtilmektedir. Ancak bu varsayımların doğru olup olmadığı kesinlik kazanmamıştır.
#HamileHamilelik 40 hafta süren bir maraton. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, anne adaylarının bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına alabilmesi için bu maratonun çeşitli evrelerinde uygulanacak testler konusunda bilgilendirdi.
#Gebelikte Yapılan TestlerDoğumdan sonra kadını bekleyen lohusalık, fizyolojik ve psikolojik zorlukları beraberinde getirebilir. Kadının doğum sonrası bebeğine ve anne kimliğine, erkeğin de baba kimliğine alışması alışma süreci bazen aylarca sürer.
#Mutlu Ailelerin 101 SırrıHamileyken gribe yakalanmak bebeğe zarar veri mi? Hamilelikte gripten korunmak için neler yapılmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Figen Temelli Akın, anne adaylarına üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı almaları gereken önlemleri anlatıyor.
#Bağışıklık SistemiAnne adayları için gebelik süreci her anına dikkat edilmesi gereken özel bir dönemdir. Anne adayları, bu süreci daha rahat atlatabilmek için çoğu zaman doktorlarından ve bu konuda uzman olan kişilerden destek alır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, kış mevsiminde gebelik düşünen ya da kış aylarında hamile olan anne adayları için önemli tavsiyelerde bulundu.
#Gebelik DönemiGetirdikleriyle, değiştirdikleriyle hamilelik, bir kadının yaşadığı en farklı dönemlerin başında gelir. Bazı şeylerin eskisi gibi olmayacağı aşikardır. Öyle ki duygular değişir, fiziksel özellikler değişir, küçük bir misafir ile hayat değişir.
#Gebelikte Cilt LekeleriGebelik dönemindeki anne adaylarının kendilerini zorlayacak eylemlerden kaçınmaları gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, buna karşın “Ağır kaldırdı, düşük yaptı” gibi halk arasında yayılan söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.
#Anne SağlığıDüşük yapmak, gebe kalındıktan sonra en çok korkulan durumdur. Bu durum gebe kadınları oldukça zor durumda bırakır. Anne adaylarının düşük hakkında da bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Maalesef ki bazen gebelikler düşük ile sonlanabiliyor. Anne adayları bu dönemde ilk önce psikolojik olarak çok yıpranırlar. Annelerin beklediği bir gebelik ise eğer, düşük olduğu zaman da çok üzülürler. Bu depresyonu atlattıktan sonra tekrar gebe kalmak isteyebilirler.
#Gebelik DönemiEkol Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gürsoy Pala, riskli gebeliklerin mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğini belirten Pala, “Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre Türkiye’de her üç gebeden birinde risk söz konusu. Sıkı takip, planlı gebelik, bahsedilen hastalıkların kontrolü ve bazı önlemlerle bu sayı azaltılabilir” dedi.
#1Fazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkBöbrek hastalıklarının tespit edilmesi için çok önemli olan GFR, düşük ve yüksek olması durumunda çeşitleri sorunları gösteriyor olabilir. GFR'nin yüksek veya düşük olması birbirinden farklı riskler getiriyor. GFR nedir, GFR değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri nelerdir, belirtileri tam olarak nasıldır, sorularını sizin için derledik.
#GFR NedirBursa’nın Yenişehir ilçesinde, tarlaları fareler istila etti. İlçenin 71 mahallesinin, 35'inde, binlerce dönümlük ekili alanda, tüm ürünler fareler tarafından yenirken, çiftçiler hasattan elleri boş dönüyor. Farelerin sadece ürünlere değil, sulama hortumlarına da zarar verdiğini söyleyen Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Yaklaşık 40 bin dönüm zarar var. Çünkü Yenişehir'de ekilebilir tarım arazisi 520 bin dönüm. Bugün 40 bin dönüm alan demek, 100 milyon lira zarar demektir” dedi.
#BursaPandemi ile birlikte büyüyen online psikolojik danışmanlık sektörü, kolay erişilebilir olması ve maliyet avantajıyla hayatımızda kalıcı yer edindi. Anne ve babalara online destek için kurulan yerli bir girişim de sektörün potansiyelini ortaya koydu. 2021’de 15 bin lira sermaye ile kurulan ‘Kidolog’ bugün 150 milyon lira değerlemeye ulaştı. Gebelikten doğuma, emzirmeden okul dönemine kadar ebeveynlere online danışmanlık sunan girişim şimdi de aile büyükleri ve kedi-köpek sahipleri için yeni uygulamaları devreye alıyor. Bu adımlarla tüm ailelere hitap etmeyi planlayan Kidolog, dünya markası olmayı hedefliyor.
#TuttangelsinKadınlarda doğurganlık yaş aralığı 21 ve 30 yaş aralığı olarak kabul edilmektedir. Bu yaş arası dönemler kadınlar için en ideal ve doğurganlığın en yüksek olduğu dönemlerdir. Bu dönemden önce veya daha sonra hamilelik dönemlerinde bazı riskler ile beraber risksiz hamilelik geçiren pek çok kadında bulunmaktadır. İşte kadınlarda doğurganlık yaş aralığı ve sınırı.
#Kadınlarda Doğurgalık Yaşı20 ile 50 yaş arasındaki kadınlarda basur görünebilir. Üstelik kadınlarda basur görülme oranı erkeklere göre biraz daha fazladır. Peki, kadınlarda basur olur mu ve neden olur? Kadınlarda hemoroid belirtileri nelerdir, nasıl geçer ve tedavi edilir? Kadınlarda meydana gelebilecek basur üzerine ayrıntıları derledik.
#KadınKasığın herhangi bir noktasında meydana gelen ağrılar, kadınlarda genel olarak kistler üzerinden yaşanan bir sorundur. Böylece sol kasıkta ağrı sol yumurtalığa ve sağ kasıkta ağrı sağ yumurtalık işaret eder. Peki kadınlarda sağ ve sol yumurtalık ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Hangi doktora ve bölüme gidilir? Kadınlarda sağ ve sol yumurtalık ağrısı üzerine detaylar.
#Kadınlarda Sağ Ve Sol Yumurtalık AğrısıDünya çapında en sevilen ve tercih edilen meyve türleri içerisinde ananas gelir. Tropikal bir meyve olması ile beraber ayrıca gaz yapıp yapmayacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Peki, ananas gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Bebeklerde ve emziren annede) detayları ile derledik.
Hamilelik, kadınların en hassas oldukları dönemlerden bir tanesidir. Çünkü bu dönem içerisinde vücut birçok değişikliğe uğrar. Hamilelik döneminde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri de rahim ve vajina ağrısıdır. Hamilelikte rahim ve vajina ağrısı neden olur? Tedavisi nasıldır ve gebelikte rahim ve vajina ağrısı nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
Hamilelik konusunda yumurtanın döllenip çatlaması ile beraber hamile kalma durumu ortaya çıkar. Tabii bu durum belli bir süreyi taşımaktadır. Peki, yumurta çatladıktan sonra kaç gün içinde hamile kalınır? Kaç gün sonra gebelik oluşur, kanda belli olur ve test yapılır tüm detayları ile derledik.
Hamile kalabilmek ve hamilelik dönemi konusunda progesteron hormonu önemli yer taşır. Aynı zamanda bunun hamilelik için elverişli olarak verildi bir değer aralığı bulunur. Peki, Progesteron kaç olursa hamile kalınır? Gebelik için progesteron hormonu değeri kaç olmalıdır tüm detayları ile derledik.
Akvaryumlarda en çok karşılaştığımız ve gördüğümüz balıklar arasında yer alan sarı prenses, estetik görünümleri ve renkleri ile, barışçıl yapıları ve zor koşullara direnç göstermeleri ile bilinirler. Hareketli bir yapıya sahip olmaları ve çok canlı renkleri sayesinde sarı prenseslerin bulunduğu akvaryumlar göz alıcı bir güzelliğe sahip oluyor. Sarı prenses balığı nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Gebelik döneminin covid-19 açısından daha riskli bir dönem olup olmadığı toplum tarafından merak edilen konulardan biridir. Gebelik dönemi hastalıklara açık bir dönem olarak değerlendirilebilir keza vücut savunma sisteminin zayıfladığı bir dönemdir. Bilhassa gebeliğin başlangıç dönemlerinde enfeksiyonlar açısından bir yatkınlık oluşur. Bu nedenle gebelerin covid-19’a yakalanma olasılığı yüksek gözükmektedir. Fakat iyi haber şudur ki; yapılan tüm güncel bilimsel araştırmalar ve elde edilen veriler gebelikte bu hastalığın daha hafif atlatıldığını, yoğun bakıma girme riskinin düşük olduğunu göstermektedir.
#Gebelik DönemiÜçlü tarama testi günlük yaşamda çok sık duyulan tabirler arasında yer almaktadır. Özellikle de gebelerin çok sık duyduğu bir test olma özelliğine sahiptir. Hemen hemen her gebe'ye doktoru tarafından önerilen bir test çeşididir. Üçlü Tarama Testi nedir? 3'lü tarama testinde nelere bakılır, normal değerler kaçtır detayları ile derledik.
#Üçlü Tarama TestiHamilelikte mide bulantısı hemen her anne adayının yaşadığı bir sorundur. Bazen uzun süre devam eden bulantılar hamileliği zorlu bir yolculuk haline getirirken, bazı gebeliklerde ise hiçbir belirti göstermez. Bunun yanında hamilelikte mide bulantısı şikayetleri yaşayan gebeler bunun ne zaman geçeceğini merak eder ve başka ne gibi sorunlarla karşılaşacaklarını araştırmaya başlarlar. Peki, hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? İşte kesin hamilelik belirtileri…
#Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman BaşlarHamilelikte mide bulantısı pek çok gebenin yaşadığı sorunlardan biridir. Hatta gebeliğin ilk anından beri olası mide bulantısına karşı önlem almak isteyenler, hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar ne zaman biter şeklindeki araştırmalarına erken dönemde başlarlar. Peki anne adaylarının yakından takip ettiği hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar, nasıl geçer? İşte hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler ve içecekler…
#Hamilelikte Mide Bulantısına İyi GelenHayvan sevgisi fazla olan kişiler şartları uygun olduğu takdirde evlerinde kedi köpek gibi evcil hayvan beslemek isterler. Çocukların en yakın arkadaşı ve can yoldaşı olan bu sevimli hayvanlar hakkında akla çok soru da gelmektedir. Bazı insanlar evlerinde kedi beslemeyi tercih ederken başka kimseler köpek tercih etmektedirler. Köpekler hakkında çok şey merak edilmektedir. Köpekler kaç ayda doğururlar, köpekler kaçıncı hafta ya da günde doğum yaparlar tüm detayları ile derledik.
#Köpekler Kaç Ayda Doğurur?İngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiGebelikte yapılacak dört boyutlu, detaylı ultrasonun doğumsal hastalıkların yüzde 70'ini tespit ettiğine ve hayati önem taşıdığına dikkat çeken Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Çetin, "11 ila 14’üncü gebelik haftaları ile 18 ila 23’üncü gebelik haftaları önemli. Bu haftalarda yapılacak görüntülemede bazı genetik hastalıklar taranabilir, organ gelişimindeki kusurlar belirlenebilir” dedi.
#Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan ÇetinBel ağrısı hamilelik esnasında oldukça sık karşılaşılan bir yakınmadır. Her 4 kadından 3'ü gebelik dönemi boyunca bel ağrısına maruz kalmaktadır. Bebek doğduktan sonra ise tüm ağrılar büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Hamileliğin her aşamasında ağrılara sebep olan farklı faktörler vardır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanir konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Hamilelik