ULUSLARARASI Ceza Mahkemesi’ne (UCM) bağlı temyiz mahkemesi, İsrail’in 2010 yılında Gazze Özgürlük Filosu’ndaki Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıya ilişkin davayla ilgili UCM savcılığının soruşturma başlatmama kararını tekrar gözden geçirmesine hükmetti.
#Gazze Özgürlük FilosuGazze Özgürlük Filosu baskınının kurbanları, baskının yıldönümünde, Mavi Marmara gemisinde düzenlenen bir basın toplantısında anıldı. Uluslararası Gazze Özgürlük Filosu Koalisyonu adına açıklama yapan Gazze’ye Yunan Gemisi Hareketi Koordinatörü Vangelis Pisias, “Hiç kimsenin bu denizlerde açık hapishaneler ve toplama kampları kurmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Pisias, İsrail’in filoya müdahale etmemesi için başta Birleşmiş Milletler ve katılımcıların hükümetleri olmak üzere uluslararası kamuoyunun kendilerine destek vermesini istedi.
Türkiye’nin yenilikçi, laik, liberal demokrat bir model olarak Avrupa’yı bulduğu dönemde, ülke içinde aynı görüşü benimseyen bir kurumsallaşma ihtiyacı doğdu. Birçok Avrupa ülkesinden reformlar benimsendi, Türkiye normlara bağlılığı güçlendi ve kurumlar nihayetinde özünde hem Türk, hem Avrupalı oldu.
İsrail'in, 2010'da yaşanan Mavi Marmara baskınını soruşturması için oluşturduğu Turkel Komisyonu, hem baskının hem de Gazze'ye denizden uygulanan ablukanın uluslararası kurallara göre yasal olduğu sonucuna vardı. Rapora, Türkiye'nin kurduğu inceleme komisyonundan sert yanıt geldi. Türk tarafı, Gazze Şeridi’ne yönelik sözde deniz ablukasının yasal dayanaktan ve meşruiyetten yoksun olduğunu ve hukuk dışı olan bu uygulamanın uzantısı niteliğindeki İsrail saldırısının da aynı şekilde hukuka aykırı olduğunu belirtti. Açıklamada sonucun hayret, esef ve üzüntüyle karşıladığı da ifade edildi.
Washington Post gazetesi yazarı Jackson Diehl, geçtiğimiz hafta Washington'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla yaptığı görüşmeden edindiği izlenimlerin ardından, Wikileaks belgeleri hakkında görüşlerini yazdı. Diehl, Davutoğlu'nun tavırlarıyla, Wikileaks belgelerindeki tanımlamalar arasında karşılaştırma yaparak, Türkiye'nin siyasi tavrıyla Batı ile Doğu arasında kaldığını belirtti. İşte Diehl'in yazısından satır başları:
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’in yazarlarından Zvi Bar’el, ülkede çıkan büyük çaplı Carmel yangının Türkiye ve İsrail ilişkileri için sağladığı diplomatik fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bar’el gerekirse özür dilenip, jest olarak Mavi Marmara Baskını’nda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenebileceğini de yazdı.
Haaretz gazetesi yazarı Gideon Levy, İsrail basınını eleştirdiği yazısında, gazetecilerin oto-sansüre boyun eğdiğini ve görevlerini bir kenara koyarak yolsuzluğun işbirlikçisi haline geldiğini belirtti. Yazarın bu soruna verdiği en güçlü örnek ise hükümetin baskısıyla İsrail basınının Mavi Marmara yolcularını 'terörist' ilan etmesi oldu.