Teşekkürler Türkiye: Türkiye olmasaydı Gazze ablukası aynen devam edecekti

Güncelleme Tarihi:

Teşekkürler Türkiye: Türkiye olmasaydı Gazze ablukası aynen devam edecekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 00:00

Haaretz gazetesi yazarı Amos Harel, 'Teşekkürler Türkiye' başlıklı makalesinde, Gazze politikasının değişmesini ve İsrail’in uğradığı uluslararası baskının azalmasını sağladığı için Türkiye’ye teşekkür etti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Eğer Türkiye’nin Gazze Özgürlük Filosu’nda yer alan Mavi Marmara gemisine yapılan baskın olmasaydı, İsrail’in Gazze ablukasını değiştirmesi çok düşük bir olasılık olarak kalacaktı. Baskının ardından İsrail büyük bir uluslararası karmaşanın ortasında kaldı. Yine de İsrailli yetkililer, en azından bir konuda filonun organizatörlerine, özellikle İslamvı İHH’ye az da olsa minnettarlık duymalı.

Eğer Gazze filosu olmasaydı, Gazze politikasının değişmesi oldukça şüpheli bir konu olarak kalacaktı. Beredeyse iki yıldan bu yana, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hükümeti ve ondan önceki Ehud Olmert hükümeti, Gazze’ye sadece gemilerin erişimini engellemekle kalmadı, ayrıca sınırdan geçen mallar üzerinde kat kısıtlamalar uyguladı.

Haberin Devamı

Akılsızca ve faydasız olan bu uygulama, İsrail’in uluslararası alanda sayısız kınamaya maruz kalmasına neden oldu. Diğer yandan, Refah kapısıyla Sina Yarımadasını birleştiren tünellerde silah kaçakçılığı devam etti. Ordunun silah taşıyıp taşımadıklarını araştırmak için gemileri durdurması anlaşılır bir şey ancak, “değerli malları” geri çevirmesi için bir açıklama bulmak zor.

 

Hükümet Mavi Marmara olayına kadar katı politikasını sürdürdü. Baskının ardından, hükümet Gazze politikasında hızlı bir değişime gitti ve yasaklı olan birçok malın snırdan girişine izin verdi. Bu bir aşağılama olduğu gibi, baskının ardından gelen soruşturmada birçok eksik adım atıldı. Mavi Marmara, Gazze politikasında belirgin bir değişim sağladı. Gazze İsrail toprağı ve Hamas rejimi arasında kapana kısılmaya devam ediyor.

 

İsrail artık Gazzelilerinm çektiği sıkıntıların tek sorumlusu olarak görülmüyor. Eylül ayında Filistinliler için bağış toplanması için düzenlenen bir konferans bunu açıkça gösterdi. Diğer yandan, Gazze’ye gelmek isteyen gemi sayısı ciddi oranda azaldı. Çünkü onların amacı Gazze’ye ilaç ve gıda taşımak değil, İsrail ile yüzleşmekti. Ancak, uluslararası topluluk onların iddialarına daha az ilgi gösteriyor ve onlar saldırıya maruz kalacak filo oluşturmakta eskisi kadar hızlı olamıyor.

Haberin Devamı

 

Bu yazı "Thank you, Turkey" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!