Güncelleme Tarihi:
NEW YORK TIMES: Kurtlar Vadisi Türkiye’nin ilk Holokost kurbanlarını anma gününe gölge düşürdü
İstanbul’daki sinagogda ilk kez resmi olarak Holokost Kurbanlarını Anma Günü için tören düzenlenmesi, İsrail ile ilişkilerin giderek gerginleştiği dönemde Türkiye’nin Yahudi azınlığını teskin etme çabalarının bir işareti oldu.
Ancak, İsrail hakkında olumsuz bir tablo çizen bir sinema filmi serisinin son bölümünün Perşembe günü yapılacak olan galası, bu çabalara gölge düşürdü. Anma töreninin düzenlendiği Neve Şalom sinagogu, 2003 yılında El Kaide’nin İstanbul’da düzenlediği saldırılarda seçilen hedeflerden biri olduğu için özel bir anlam taşıyor.
İstanbul’da düzenlenen tören, İslamcı eğilimleri olan hükümetle, Türkiye’de yaşayan Yahudileri bir araya getirme sürecinde bir dönüm noktası olarak görülüyor. Mayıs ayında Gazze Özgürlük Filosu’na düzenlenen baskından esinlenen “Kurtlar Vadisi” serisinde, İsrailliler bebek katili ve organ kaçakçısı olarak tasvir ediliyor. İsrail, yapımı “acımasız bir Yahudi karşıtı kurgu” olarak tanımlamıştı.
JEWISH TELEGRAPHIC AGENCY: Türkiye'de ilk kez Holokost anma töreni düzenlendi
Türkiye, Perşembe günü Uluslararası Holokost Anma Günü kapsamında ilk resmi törenini düzenledi. Neve Şalom Sinagogu'ndaki anma törenine, Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Türkiye’de yaşayan Yahudi cemaatinin üyeleri katıldı.
Türk hükümetinden Perşembe günü yapılan açıklamada, Türkiye’nin Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nü hatırlamaya devam edeceği ve ırkçılık, yabancı düşmanlığı ile Yahudi karşıtlığıyla mücadele etmek için dersler çıkarılacağı belirtildi.
Açıklamada, “Holokost’un unutulamayacağını ve tarihin insanlığa karşı işlenmiş en ağır suçlarından birinden ders çıkararak, daha iyi bir gelecek ve barış içinde yaşayan bir dünya için birlikte çalışmanın önemini hatırlıyoruz” denildi.
JERUSALEM POST: Türkiye Holokost kurbanlarını andı
Türkiye, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nde, Naziler tarafından katledilen 6 milyon Yahudi için ilk kez devlet kademesinde anma töreni düzenledi.
Türkiye, her yıldönümünde, Yahudilerin, Çingenelerin ve diğer toplumların Naziler tarafından katledilmesiyle ilgili kınama yayınlıyordu. Ancak bu yıl ilk kez resmi anma töreni düzenlendi.
2005 yılında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nazilerin ünlü toplama kampı Auschwitz’deki tutsakların özgürlüğe kavuşturulmasının 60’ıncı yılında düzenlenen törene katılmıştı. Türkiye’deki Yahudi cemaati ise “Holokost’u kınamak, gelecekte soykırımların yaşanmasını önlemek ve yeni nesillerin eğitilmesini sağlamak insanlığın görevidir” açıklamasını yaptı.
*Bu yazı "Turkey holds 1st ceremony for Holocaust Remembrance" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nün 66’ıncı yıldönümünde, Auschwitz toplama kampının barakaları, gözetleme kuleleri ve krematoryumunda bir araya gelen hahamlar ölenler için dualar okudu. Yaklaşık 1.1 milyon Yahudi, çingene ve diğer milletlerden insanların öldürüldüğü kamptaki törene Polonya ve Almanya’nın devlet başkanları, diplomatlar ve Holokost’tan kurtulan insanlar katıldı.
Diğer yandan, Türkiye Holokost Kurbanlarını Anma Günü'nde ilk resmi anma törenini düzenledi. İstanbul Valisi, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve Türkiye’de yaşayan Yahudilerin katıldığı anma töreninde, Nazi kamplarında ölen insanlar anıldı.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Yahudi vatandaşlarımızla 500 yıldan beri barış içinde yaşıyoruz. Onların acılarını paylaşmak istedik” dedi.
*Bu yazı "German, Polish leaders honor Holocaust victims" başlıklı makaleden derlenmiştir.