İstanbul’u keşfetmenin öyle çok rotası var ki her defasında heyecanla peşinden gidiyorum. Hâlâ şaşıracak bir şeylere rastlıyor ya da daha önce gördüğüm yerlerde yeni detaylar buluyorum. Şehrin farklı yüzlerinin peşinden gitmek isteyenler için bu kez farklı bir harita hazırladım. Romanlarıyla, şiirleriyle hayatımızın bir yerine dokunan yazarların yaşamlarına zaman yolculuğu yaptıracak bir liste bu. Kendi kullandıkları eşyalarla, uğraştıkları hobilerden bugüne kalan parçalarla, kişisel yazışmalarıyla, kitaplarının ilk basımlarıyla, az bilinen fotoğrafları ve daha fazlasıyla karşılaşmak isterseniz takılın peşime. İstanbul’a edebiyatla imza atan müzelere gidiyoruz.
#İstanbul Müzeleriİstanbul’u keşfetmenin öyle çok rotası var ki her defasında heyecanla peşinden gidiyorum. Hâlâ şaşıracak bir şeylere rastlıyor ya da daha önce gördüğüm yerlerde yeni detaylar buluyorum. Şehrin farklı yüzlerinin peşinden gitmek isteyenler için bu kez farklı bir harita hazırladım. Romanlarıyla, şiirleriyle hayatımızın bir yerine dokunan yazarların yaşamlarına zaman yolculuğu yaptıracak bir liste bu. Kendi kullandıkları eşyalarla, uğraştıkları hobilerden bugüne kalan parçalarla, kişisel yazışmalarıyla, kitaplarının ilk basımlarıyla, az bilinen fotoğrafları ve daha fazlasıyla karşılaşmak isterseniz takılın peşime. İstanbul’a edebiyatla imza atan müzelere gidiyoruz.
#İstanbul MüzeleriKonya'da polis gazete arşivi kupüründen yola çıkarak, 14 yıl önce köprü altında cesedi bulunan ve kimsesizler mezarlığına defnedilen 27 yaşındaki Ümmü Şimşek’in, cinayete nasıl kurban gittiğini aydınlattı. Bir çocuk annesi Şimşek’in, o dönem cezaevindeki eşini aldattığı iddiasıyla ağabeyi, ablası ve iki yeğeni tarafından dövülüp, kemerle boğulduğu ortaya çıktı. Ağabeyinin 2010 yılında hastalıktan öldüğü belirlenirken, suçu itiraf eden ablası Raziye Şimşek ve yeğenleri Talat ve İlhami Şimşek tutuklandı.
#CinayetKonya'da polis gazete arşivi kupüründen yola çıkarak, 14 yıl önce köprü altında cesedi bulunan ve kimsesizler mezarlığına defnedilen 27 yaşındaki Ümmü Şimşek’in, cinayete nasıl kurban gittiğini aydınlattı. Bir çocuk annesi Şimşek’in, o dönem cezaevindeki eşini aldattığı iddiasıyla ağabeyi, ablası ve iki yeğeni tarafından dövülüp, kemerle boğulduğu ortaya çıktı. Ağabeyinin 2010 yılında hastalıktan öldüğü belirlenirken, suçu itiraf eden ablası Raziye Şimşek ve yeğenleri Talat ve İlhami Şimşek tutuklandı.
#Faili Meçhul CinayetlerNewsweek patlattı müjdeyi, yaşlanma, kaza, bunama hatta Alzheimer gibi hastalık sonucu meydana gelen hafıza kaybını önleyecek, tedavi edecek bir hap üzerinde çalışılıyormuş. Yakında çivi gibi bir hafızaya kavuşacakmışız. En büyük hayalimdir (muhtelif ‘fentâzilerimden’ sonra tabii ki...), fil gibi bir hafızaya sahip olmak. Ama şimdi, böyle bir ihtimal doğunca, bir an tereddüt ettim. Niye mi?
Muhlis Bey, Arap Kadri, Canavar Koyun Orhan, Press Bey, Yavlum Mithat ve Mirsat... Duayen karikatürist Latif Demirci’nin çizgi karakterleri ve yarım asırlık sanat hayatı, kapsamlı bir arşiv çalışması sonucu açılan ‘Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ’ sergisiyle İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde.
#Uygar TaylanUNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık BelediyesiSalt Galata’da açılan ‘Başka Kayda Rastlanmadı’ sergisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun ömrünü adadığı ‘İstanbul Ansiklopedisi’nin yayımlanmamış bölümlerine odaklanıyor. İstanbul’da yaşayan zenneler, hayat kadınları, yeniçeriler, sultanlar, hippiler, esnaf... Sergide izleyiciler, Koçu’nun hiçbir tarihyazımında kaydı olmayan kahramanlarıyla tanışıyor.
#Başka Kayda RastlanmadıTürkiye’nin ikonik yapılarından Kız Kulesi’nin bir zamanlar kara bağlantısı olduğu öne sürüldü. İçmimar Misbah İşli, Kız Kulesi üzerine yaptığı araştırmada, efsanelerde anlatıldığı gibi karayla bağlantılı bir gizli geçit bulunduğu bilgisine ulaşamadığını, ancak karadan kuleye sütunlu bir yolun olduğunu tespit etti. İşli, heyecan uyandıran keşfini ve araştırmasının detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#Kız Kulesi40 yılı aşkın süre Türkiye’nin önde gelen orkestralarının solistliğini üstlenen arpist Sevin Berk, ölümünden 16 yıl sonra arşivlerdeki kayıtlarıyla gündemde. Yayımlanan albüm, repertuvarındaki nadir seslendirilen eserler kadar kitapçığındaki anı seçkisiyle de önem taşıyor.
#Sevin BerkABD'li bilimkurgu meraklıları 1968 yılının Kasım ayında bir akşam televizyonlarının karşısına geçip Uzay Yolu dizisini izlemeye başladıklarında, yaklaşık 40 dakika sonra tarihi bir olaya tanıklık edeceklerinden habersizdiler. Ancak Kaptan Kirk ile Teğmen Uhura'nın öpüştükleri sahne ülke tarihinin en önemli kırılımlarından birini sembolize ediyordu. Peki o öpücüğü 54 yıl sonra bize hatırlatan neydi?
#Nichelle NicholsAYVALIK Belediyesi, “Kültür Yayınları” kapsamında “Şiir ve Öykülerde Ayvalık” kitabından sonra ikinci çalışmasını yayımladı. “Ayvalık Tarihi Üzerine Akademik Çalışmalar Seçkisi” kitabını tanıtan Başkan Mesut Ergin, Ayvalık tarihi çalışmalarından seçki oluşturulduğunu belirterek, “11 yazarımızın 14 eseri yer alıyor. Tarih seçkisindeki her bir çalışma, Ayvalık’a bilimsel bir bakış açısıyla bakabilmemize, onu doğru anlayabilmemize katkı sağlayacak” dedi.
#1‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası’nın ikinci cildi ‘Belki Duyulur Sesim’ okurla buluştu. 1950-1980 yıllarını kapsayan kitabın sayfalarında ‘Sanat Güneşi’ Zeki Müren de var, ilk bilgisayarı, cep telefonunu gördüğümüz ‘Uzay Yolu’ da... Bunlardan bazılarını seçtik; yazarlar Derya Bengi ve Erdir Zat’a “Geçmişe yolculuk nasıldı” diye sorduk.
#Belki Duyulur Sesim