‘Buz ve Ateşin Ülkesi’ denilen İzlanda’nın bende bıraktığı iz; sanki bu dünyada olmayan başka bir gezegende olma hissi uyandıran ilginç ve bir o kadar da mistik bir ülke oluşu. İzlanda muhteşem manzaralı volkanları, gayzerleri, kaplıcaları ve lav alanlarıyla zaten çok ünlü ama bence insanları da çok sıra dışı… Ama en çok dikkat etmeniz gereken hızla değişen havası... İşte büyüleyici manzaralar ülkesi İzlanda’da gördüklerim...
#İzlanda GeziDünyamızın şüphesiz en etkileyici sahne performanslarından biri ‘Aurora Borealis’ olarak da bilinen ‘Kuzey Işıkları’. Güneşte meydana gelen dev patlamalar sonucu uzaya yayılan yüklü parçacıkların, kutuplar tarafından bir mıknatıs gibi çekilmesi ve atmosfere girerken tepkimeyle ışımasıyla oluşan bu görsel ışık şovu sadece kutup dairelerinde görülebiliyor.
#Kuzey IşıklarıEpic Games’in 200 milyonu aşkın oyuncusuyla dünyanın en çok oynan oyunlarından biri olan oyunu Fortnite’ın merakla beklenen 8. sezonu başladı. 8. Sezon’un başlamasıyla birlikte, devasa bir volkan ortaya çıktı ve keşfedilecek yeni yerler ve yeni sürprizler gün yüzüne çıktı.
#Fortniteİzlanda, 350 bin kişilik minik nüfusuna rağmen 103 bin metrekarelik yüzölçümü ile dünyanın en özel noktalarından bir tanesi. Dünyanın en güvenli, kadın-erkek eşitliğinin en iyi seviyede olduğu ülkelerden biri olan İzlanda, aynı zamanda pırıl pırıl tertemiz. Vikinglerin kurduğu ilk parlamento ile dünyadaki ilk demokrasi hareketi de burada gerçekleşmiş. Refah seviyesinin yüksekliğinin yanı sıra dünyanın en pahalı ülkelerinden biri, herşey ateş pahası. Tüm bu özellikleri bir yana İzlanda tarih öncesinden kalmış bir vaha gibi. Bir anda karşıma bir dinazor çıkar mı acaba diye düşünmeden edemiyor insan, gerçeği olmasa da dinazor şeklindeki kayalar, elf hikayeleri, gayzerler, şelaleler, buzullar, vadiler, balinalar ve daha pek çok doğal güzellik el değmemiş, bakir bir halde İzlanda’da sizi bekliyor!
#İzlandaUzayda Dünya dışı yaşam arayan bilim insanları, yanıtı onlarca yıllık verilerin içinde bulmuş olabilir. NASA'nın Galileo adlı uzay aracının, 20 yıl önce Jüpiter'in uydusu Europa'nın yakınından geçerken, yerden fışkıran bir su bulutunun içinden geçtiği ortaya çıktı. Bu suyun yaşam için elverişli bir ortam sağlayabileceğini düşünen araştırmacılar 2020'de Europa'ya özel bir uzay aracı göndermeyi planlıyor.
#Europaİnsanı doğası ve coğrafyası ile büyüleyen İzlanda çoğu kişinin hayalini süslüyor. Gitme imkanı olanlar da vakit bulamıyorlar ya da İzlanda planları dahilinde değil. İşte İzlanda’yı daha iyi tanımak için İzlanda’ya gitmeniz için 10 neden…
#İzlanda'ya Gitmek İçin 10 Nedenİzlanda’yla ilgili haberler son yıllarda pek iyi değildi. 2008’de ekonomik kriz patlak verdi. Krizden bir buçuk yıl sonra Eyjafjallajokull’daki volkanik patlama Avrupa’da hava ulaşımını durdurdu. Ancak son zamanlarda Reykjavik’te ekonomik açıdan ve diğer yönlerden bir ilerleme gözlemleniyor. Yeni konser salonu prestijli Mies van der Rohe Ödülü’ne layık görüldü. Çağdaş mimarisiyle Avrupa Birliği’nden de ödül aldı. Şehrin diğer kısımlarında yeni restoranlar ve gece kulüpleri hizmete girdi. Şehirdeki hareketlenme her noktada hissedilir hale geldi.
#SeyahatKeşif aracı Curiosity’nin geçen hafta Mars’a yaptığı başarılı iniş gözlerimizi bir kez daha uçsuz bucaksız uzaya çevirdi. Her ne kadar birkaç yıldır uzay araştırmalarının odağına Mars gezegeni yerleşse de giderek artan sayıda bilim insanı dünya dışı yaşamın adresi olarak Satürn’ün buzullarla kaplı uydusu Enceladus’u gösteriyor.
Gelecek hafta perşembe günü Kuzey Yarımküre’de yılın en uzun günü yaşanacak. Kutba yakın ülkelerde güneş neredeyse hiç batmayacak. Yengeç Dönencesi’ndeki Meksika, Bahamalar, Moritanya, Mali, S. Arabistan, Cezayir, Nijer, Libya, Mısır, BAE, Umman, Hindistan, Bangladeş, Myanmar, Çin, Tayvan gibi ülkelerde ise gölgeler silinecek. İskandinavya ve Rusya “beyaz geceler”i yaşarken, Şili ve Arjantin Patagonyası’nda yılın en uzun karanlığı şölenlerle kutlanacak. İşte size 21 Haziran’daki doğa mucizesini hakkıyla yaşayacağınız dört alternatif.
İspanya’nın başkenti Madrid, meydanları, sarayları, parkları, müzeleri ile güzel bir kent. Bitmek bilmeyen gece hayatı, lezzetli tapasları, damak çatlatan jambonları, sıcak kanlı insanlarıyla bayram tatilinde sizi bekliyor. İngiltere’nin başkenti Londra, eylül ortasında festivallerle renklenecek.
Onur İnal (30) Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. 2003’te Yunanistan ve İtalya’ya çıktığı Interrail seyahati Akdeniz kültürü ve tarihine ilgisini artırdı. Tarihçi olmaya karar verdi. Koç Üniversitesi’nden burs aldı, “Anadolu Uygarlıkları ve Kültürel Miras Yönetimi” programında master yaptı. Türkiye’yi köşe-bucak gezdi, akademisyenliğin bu tutkuyu tatmin edecek en iyi meslek olduğu gördü. Doktora bursuyla Amerika’ya gitti. 2007’den bu yana, Arizona Üniversitesi’nde Akdeniz kentlerinin tarihi üzerine araştırma yapıyor. Aynı zamanda ders veriyor. Ayrıca fotoğraf çekiyor, dağcılıkla ilgileniyor, tarih, gezi ve ekolojiyle ilgili makaleler yazıyor. İnal, Türkiye’nin sıcak hava dalgalarıyla kavrulduğu şu günlerde Batı İzlanda’da serin bir tatil öneriyor.
NASA yetkilileri yaptıkları bir duyuruyla Cassini uzay aracının Satürn’ün Enceladus uydusunda su rezervleri tespit etmiş olabileceğini belirtti. Açıklamada, uydu üzerinde, ABD’de bulunan Yellowstone parkındakilere benzer gayzerler bulunduğu belirtiliyor. Bu gayzerlerden yüzeye hızla fışkıran sıcak su, bilim adamlarına göre uydu üzerinde olası bir hayatın kaynağı olabilir.