Maorilerin hayat felsefesini inceleyen gezgin huzur bulur
Faruk Ayabakan (50) bir ilaç firmasında üst düzey yönetici. Seyahat virüsünü tıp fakültesinde öğrenciyken, staj için gittiği Almanya’da kaptı.
Mesude ERŞAN
Sonra önüne çıkan her seyahat fırsatını sonuna kadar değerlendirdi. “Hepimiz yaşamın anlamını arıyoruz aslında. Bunun yollarından biri de seyahat. Rutini kırıyor, hayatı yeniden gözden geçirmeme, bakış açımı geliştirmeme vesile oluyor. En önemlisi empati gücünü artırıyor” diyor. Şimdiye kadar 32 ülke gezen Ayabakan, iki ay önce gittiği Yeni Zelanda’yı ve gezginlik yaklaşımını anlattı.
Türkiye’nin tamamını gezdim. Doğu, Güney Doğu Anadolu bölgesi dahil görmediğim çok az şehir kaldı. Çok güzel, farklılıkları buluşturan muhteşem bir ülkede yaşıyoruz. Gezmek istediğim yerlerin listesi hep aklımdadır. Uygun zaman, mevsim ve bütçeyi oluşturunca eşimle kararımı verir, hazırlıklara başlarım. En az üç dört ay öncesinden internet ve rehber kitaplardan geniş bir araştırma yaparım. Gideceğimiz şehirler, uğrayacağımız yerler, gereken zaman belirlenir. Yola çıkarken seyahat planı tüm detaylarıyla hazırdır.
Deneyim kazandıkça uygun bütçelerle, iyi koşullarda seyahati öğreniyorsunuz. Günümüzde öğrenci bütçesiyle dahi yeni ülkeler görmek mümkün. Avrupa’daki interrail bileti, hosteller önemli olanaklar sunuyor.
ORMAN, BUZUL, FİYORD
Yeni Zelanda kuzey ve güney diye adlandırılan iki ana ve yüzlerce minik adadan oluşuyor. Eşimle her iki adada toplam sekiz şehir ve civarını görmeyi planladık. Ocak ayının soğuğunda İstanbul’dan ayrılıp, yaza gittik.
Yeni Zelanda olağanüstü coğrafi özelliklere sahip. Yüzyılların sismik hareketleriyle oluşmuş. Muhteşem yağmur ormanları, çılgınca çağlayan, hepsinin suyu içilebilen nehirler, sarhoş edici güzellikte göller, şaşırtıcı buzullar, fiyordlar, incecik kumla başlayıp yemyeşil devam eden sakin kumsallar ve sarp dağlarla süslü. Yazın bile bir günde dört mevsim yaşanabiliyor. Doğası kadar, şehirlerini de sevdim. Örneğin, 50’ye yakın volkan üzerine kurulu, yelken tutkunlarının aşık olduğu Auckland’ı.
Bir başka cennet şehir kuzey adanın orta batısındaki jeotermal bölgede. Rotorua, gayzerler, termal kaynaklarla dolu. Yerli Maorilerin en yoğun yaşadığı, yerel kültürün en iyi korunduğu bölge. Ataerkil Maoriler ağaç, taş oymacılığını, haka ve hongi gibi geleneksel törenleri, toprak kapta pişirdikleri yöresel yemekleri nesilden nesile aktarıyor.
Adanın geçmişiyle ilgili efsaneler de kuşaktan kuşağa aktarılıyor “Uzun Beyaz Bulut Ülkesi” ismi de bunlardan biri: Maui çocukken o kadar zayıfmış ki onu okyanusa atmışlar. Gök Baba onu kurtarmış. Büyüyünce Aotearoa yani “Uzun Beyaz Bulut Ülkesini” kurmaya koyulmuş. Kanosundan South Island’ı, çapasından Steward Island’ı ve yakaladığı bir balıktan da North Island’ı yaratmış...
Maoriler hem kültürlerini korumayı başarmış hem de izole olmadan Avrupa kökenlilerle çok iyi kaynaşmış. Auckland Müzesi’nde Maori tarih ve kültürüne ait birçok ayrıntıyı öğrenebilirsiniz. Rotorua’nın hemen doğusunda yaklaşık 30 milyon yıl öncesinde tamamen sular altında olduğu anlaşılan ve yine sular tarafından yapılan kireçtaşı mağaraları ve ateşböceği mağaracıklarıyları ünlü Waitomo da mutlaka görülmeli.
HALKI HUZURLU VE SAKİN
Yeni Zelanda’da Wakatipu Gölü kıyısındaki Quenstown kenti, Milford Boğazı ve fiyordları, Franz Joseph buzulu gibi uzun uzun anlatılabilecek çok sayıda güzellik var. Bir kafedeki “Bir kez dünyaya geliyoruz” sözü dikkatimi çekmişti. Doğru, hayattayken bu ülkeyi gidip görmek gerekir. Doğayı iyi koruyarak teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanmayı başarmışlar. Toplu ulaşım gelişmiş, halkı çok yardımsever, sakin ve huzurlu. Kentler bakımlı, temiz, sokaklarda dinginlik hakim. Türkiye’nin üçte biri kadar alanda, toplam dört milyon nüfus mutlu yaşıyor.
Her yerde temiz ve kaliteli yemek bulabiliyorsunuz. Çok çeşitli deniz ürünü, nefis bonfileler ilk aklıma gelenler. Çok zengin meyve çeşitleri var. Bağcılıkta da çok iyiler, en ucuz fume blanc şarapları dahi çok lezzetliydi.
Alışverişi sevenler, yüksek kaliteli yeşimden ya da paua istiridyesinden mücevher alabilir. Maorilerin ağaç, taş, Pasifik istiridyesinden elişi objeleri bir başka seçenek. Elişi yün giysiler çok güzel, fakat pahalı. Yeni Zelanda’ya yolunuz düşerse, Maorilerin hayat felsefesini algılamaya çalışın, huzur bulacaksınız. Akarsuların tadına bakmayı ihmal etmeyin. Nehirlerde bungie jumping yapın. Muhteşem doğada ve yağmur ormanlarında yürüyüşü de güzel anılarınızın yanına ekleyin. Ve dalmayı biliyorsanız, fırsatı kaçırmayın.
En sevdiği beş yer
Trinidad (Karayipler) * Amalfi (İtalya) * Monterey (ABD) * Bergen (Norveç), Hakone (Japonya)
Seyahatte ne okur
Rehber kitap, gazete, dergi
Nerede konaklar
Otel, apart
Ne giyer
Spor kıyafetler
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri
Çakı, fener, büyüteç, pusula, fosforlu kalemler, fular, şapka
Neyle seyahat eder
Tüm ulaşım araçlarıyla
Ne yer, ne içer
Yerel tadlar
Gittiği yerden ne alır
Yerel objeler