Güncelleme Tarihi:
Hubble Uzay Teleskobu, Europa’da zengin hayati mineraller ve bir yer altı okyanusundan fışkıran iki su gayzeri olduğunu ortaya çıkardı. Europa’daki gayzerler 200 kilometre yükseğe püskürüyor.
Teleskobun elde ettiği bilgilerin analiz edilmesiyle oluşturulan bu çalışma Science dergisinde de yayımlandı. Analize göre söz konusu su gayzerleri Europa’nın yörüngesinde belli zamanlarda ortaya çıkıyor ve okyanus tabanındaki basınç seviyesini periyodik olarak artıran çok büyük gelgitlerden güç alıyor. Çalışmaya göre Europa’nın buzla kaplı yüzeyindeki çatlakların sebebi de yine bu okyanus tabanındaki basınç farklılıkları.
Europa, Jüpiter’in bilinen 63 uydusundan en belirgin olanı ve astronomlar Europa’nın buz kaplı okyanus yüzeyinde gelgitler sayesinde sıvı tutulması gerçekleştiğine inanıyor. Bazı bilim insanları bu sıvı tutulmasını sağlayan ve gelgitler sayesinde oluşan sıcaklığın enerji kaynağı olarak kullanıldığını düşünüyor.
NASA’nın Galileo misyonu tarafından yapılan bir başka araştırma ise uydunun yüzeyinde kil benzeri mineraller olduğuna işaret etti. Birçok uzman, Europa’nın Güneş Sistemi’nde yaşam belirtisinin olabileceği en uygun yer olduğunu düşünüyor.