OZONUN yeryüzünde yaşamın devam etmesi için olmazsa olmaz bir molekül olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meryem Özbaş Günay, gökyüzüne mavi rengini veren ve bizi güneşin zararlı ışınlarından koruyan ozon tabakasının canlılık için öneminin iyi bilindiğini söyledi. Ozon (O3) gazının üç atomlu oksijen (O) molekülü olduğunu kaydeden Günay, “Oksijen gazı ile akrabadır diyebiliriz. Doğada güneş etkisi veya bulutların elektriksel deşarjlarıyla kendiliğinden oluşan ozon, ayrıca insan eli ile üretilmiş ozon jeneratörleri yardımıyla da elde edilmektedir” dedi.
#1Aterom plaklarından oluşan bir damar rahatsızlığı olan ateroskleroz, halk arasında damar sertliği olarak bilinir. Aterom plakları yağlı cisimciklerin oluşturduğu yani kolesterol adı verilen kan lipit düzeylerinin belirlediği bir hastalık şeklidir. Peki ateroskleroz (damar sertliği) nasıl tedavi edilir? Ateroskleroz hastalığı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Ateroskleroz NedirToplumda hemen herkesin fıtıklarla ilgili bir fikri ve önerisi oluyor. Nispeten masum gördüğümüz fıtıkları çoğu zaman önemsemiyor ve onunla beraber yaşayacağımızı düşünüyoruz. Fıtıkların tedavi edilmediğinde çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdulkerim Özakay, boğulmuş fıtıklarla ilgili önemli bilgiler verdi.
#FıtıkDamar sertliği zemininde bir atardamarın iç yüzeyinde bir pıhtı oluşursa, o damarın beslediği organda gangren meydan gelir. Gangren hemen birçok organ ve dokuda görülebilir ve en çok kollar, bacaklar, apandisit, ve ince bağırsaklarda görülür. Nadiren safra kesesi, testisler ve erkek cinsel organında da ortaya çıkabilir. Peki, gangren tam olarak nedir? Gangren belirtileri neler?
#GangrenDiyabetin her geçen gün dünyada görülme sıklığı ve ona bağlı sağlık sorunları da artıyor. Genel Cerrah Prof. Dr. Murat Aksoy, diyabetlilerde tüm tedavilerin uygun ve zamanında yapılmasına rağmen ayakta doku, parmak, ayakı veya bacağını kaybetme riskinin yüzde 23 olduğunu ifade etti.
#Şeker HastasıBALIKESİR’de 2005 yılında dut ağacından düşmesi sonucu kırılan sol kolu kesilen 14 yaşındaki Uğur Mumcu Demir'in kolunun ‘Doktor hatası’ nedeniyle kesildiğinin Adli Tıp raporuyla belirlenmesinin ardından, Bursa Bölge İdare Mahkemesi’nde 500 bin YTL’lik maddi ve manevi tazminat davası açıldı. Demir'in avukatı Cengiz Hortoğlu, müvekkilinin solak olduğunu, kolunun kesilmesi nedeniyle büyük mağduriyet yaşadığını ve halen psikolojik destek aldığını söyledi.