Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen, 17 ülkeden 1003 kurum, 6 bin 691 katılımcı ve 2 bin 687 robotla katılımın olduğu Uluslararası MEB Robot Yarışması, Erzurum'da başladı. 13 farklı kategorideki yarışma 3 gün sürecek.
#MEB Robot YarışmasıTarihi metinler dikkatli bir şekilde incelenirken günümüzde çok fazla kullanılmayan kelimeler ile karşılaşmamız çok daha olası bir durumdur. Ama bazı kelimeler hala çok sık bir şekilde kullanılmaya da devam ediyor. Bu kelimelerin doğru bir anlam ile kullanılması anlam bütünlüğü bakımından da çok önemli olarak kabul ediliyor. Fütüvvet nedir ne anlama gelir detayları ile derledik.
#SözlükFütüvvet fetâ kelimesinden gelmektedir. Fetâ yiğit, fütüvvet yiğitlik demektir. Fütüvvet, yiğitlik anlamına meslekî bir organizasyon; meslek teşkilatı olarak gelmektedir. Tasavvufî yönü olan bir meslek teşkilatıdır. Kaynağı şundan kaynaklanmaktadır; Sûfileri, tarikat erbâbını, dervişleri, tekkeye devam eden müridleri umûmiyetle, beleşçilikle itham etmişlerdir, oysa sûfiler, kendi emeğini biçmek fikrinde olan kimseler olarak görülmektedir. İşte, Fütüvvet hakkında detaylı bilgiler
#FütüvvetDilimize Arapçadan geçmiş olan ilmihal kelimesi, ilim ve hal sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. İlim, bilgi ve öğreti anlamına gelirken, hal, bir şeyin temelini oluşturan şartların tamamı demektir. İslam dininin temel kaidelerini öğretmek için yazılan kitaplara ilmihal denir. Ülkemizde ''ilmihal'' adıyla yayımlanan ilk kitap Birgivi'nin 1812 yılında kaleme aldığı Mızraklı İlmihal'dir. İlmihal nedir, ne anlatır, kim tarafından yazılır tüm detayları ile derledik.
#İlmihalİslam devletlerinde uygulanan Narh sisteminin tarihsel geçmişi, değişik devlet uygulamalarına da örnek oluyor. Günümüzde pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan narh, Osmanlı devletinde sıkça kullanılan bir terimdir. Narh, bir mal ya da hizmetler için resmi makamların tespit ettiği fiyatlardır. Narh nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Ahilik, yüzyıllar öncesinde kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkan tanıyan ahilik teşkilatı, Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Ahilik makamı, günümüzde varlığını sürdüren esnaf odaları ile benzer nitelikler taşımaktadır. Peki, tam manasıyla ahilik nedir ve ne demektir? İşte, Ahilik kavramı hakkında detaylı bilgiler
#Ahilik Nedir2021 yılının Ahi Evran Yılı olarak kutlanmasına karar verildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının "Ahi Evran Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımladı.Erdoğan, ahilerin, "Hakka hizmet, halka hizmet" anlayışıyla uzun yıllar Anadolu'da ticaretin ve sanat dallarının gelişmesinde, barış ve huzurun tesisinde önemli roller üstlendiğine işaret etti. Peki, Ahilik ne demek, Ahi Evran kimdir?
#Ahi EvranCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Başakşehir’de İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi Açılış Töreni’nde konuştu. Erdoğan konuşmasında, "Ne insanlığın milletimizin ve inancımızın binlerce yıllık birikimine sırtımızı döneceğiz ne de modern dünyanın sunduğu imkanları reddedeceğiz. Her ikisini değerlendirerek inancımızın mutlak hakikatlerinden aldığımız güçle çok daha büyük hedefler peşinde koşacağız" dedi. "Önümüzdeki dönemde önceliğimizi aileden başlayarak eğitim öğretim hayatları boyunca evlatlarımızı hakkıyla yetiştirmek olarak değiştirmemiz şarttır." diyen Erdoğan, "Bu değişim topyekûn bir eğitim öğretim reformunu gerektirir." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanMeslek edinme yüzyıllar boyunca farklı kültürlerde farklı şekillerde yapılmıştır. Türklerde meslek edinme ise oldukça köklü ve güzel bir etkiye sahiptir. Çırak, kalfa, usta ilişkisine dayanan meslek edindirme şekli Türklerde özellikle Selçuklu ve Osmanlı Devleti'nde son derece önemli bir yer tutar. Türklerde meslek edinme ve etiği konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Türklerde Meslek Edinme Ve Etiği Konu AnlatımıAnadolu coğrafyasının yurt olmasını sağlayan kurucu düşünürlerden biri olan Sadreddin Konevi, yaşadığı dönemin önde gelen mutasavvıfları arasında gösteriliyor. Aslen Malatyalı olan Sadreddin Konevi hayatının büyük bir kısımını Konya'da geçirmiştir. Peki, Sadreddin Konevi kimdir? İşte, Sadreddin Konevi hakkında merak edilenler...
#Sadreddin Konevi Kimdir?Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasına manevi mimar olarak büyük katkı sağlayan, Osmanlı Beyliği'nin cihan devleti haline gelmesindeki önemli teşkilatlardan Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran'ın kim olduğu merak konusu oldu. Peki, Ahi Evran kimdir? İşte, Ahi Evran hakkında merak edilenler...
#Ahi Evran Kimdir?Sadrettin Konevi, Malatya bölgesinde dünyaya gelmiş ve sonrasında Konya'ya yerleşmiş dönemin önemli mutasavvıfları arasında yer almaktadır. Sadreddin Konevi'nin Konya'da bulunduğu dönemde kentte özel bir akademi de oluşturduğu bilinmektedir. İşte, Sadrettin Konevi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Sadrettin KoneviDevriye, Fütüvvetnâme, Surname gibi terimler LYS’nin edebiyat sınavlarına konu oldu. Şıklarda geçen bu üç edebiyat teriminin anlamını merak eden üniversite adayları, sınav çıkışında araştırmalara başladı. Peki, Devriye nedir, Fütüvvetnâme, Surname ne demek?
#Devriye Ne Demek