Güncelleme Tarihi:
Fütüvvet kelimesinin en genel anlamı mesleki ve dini birlik olarak da karşımızı çıkıyor. Aynı zamanda bu kelime esnaf teşkilatı olarak da biliniyor.
Fütüvvet kelimesi özellikle de İslam dinini benimseyen ülkelerin eski zamanlarda çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Esnafların hoşgörü ile bir araya gelerek yardımsever bir tutum takınmalarını ve iş birliği yapmalarını ve ifade eder. Fütüvvet kelimesinin TDK sözlük anlamı ise, mesleki ve dini birlik olarak da ön plana çıkıyor. Bu kelime, aynı zamanda esnaf teşkilatı olarak da bilinir.
Fütüvvet Ne Anlama Gelir?
Fütüvvet, 13 yüzyılda Anadolu'da ortaya atılan tasavvufi bir akıma denir. Fütüvvetname ise, bu akıma göre yazılan eserlere verilen bir isim olarak karşımız çıkar. Fütüvvet kelimesi, sözlükte dünyalık mallara önem vermek ya da alçak gönüllü olmak gibi ifadelerle açıklanır. Fütüvvet kelimesi ise, Anadolu'da 13. yüzyılda ortaya çıkan tasavvufi bir kavramdır. Sözlük anlamına göre ise, alçakgönüllü olma, gibi kelimeleri de içinde barındıran fütüvvet kelimesi, ortaya çıktığı dönemden sonra pek çok İslam toplumunda da yayıldı. Fütüvvet akımı ile birlikte ortaya çıkan eserlere de Fütüvvetname ismi verildi.
Fütüvvet tasavvufta bir akım olarak bilinir. Aynı zamanda esnaf teşkilatı, , dinî ve mesleki birlik ya da Anadolu'da 13. yüzyıldan günümüze kadar görülen örgütlenmiş esnaf birlikleri ve zanaatçılar adı verilir. Fütüvvet, fetâ kelimesinden gelir. Fetâ ise, yiğit, fütüvvet de yiğitlik anlamına gelir. Fütüvvet, yiğitlik anlamında kullanılır. Aynı zamanda meslekî bir organizasyon ya da meslek teşkilatı olarak da bilinir. Aynı zamanda da tasavvufî yönü olan bir meslek teşkilatıdır. Kaynağı ise, şundan kaynaklanır; Sûfileri, dervişleri, tarikat erbâbını, tekkeye devam eden müridleri umûmiyetle, beleşçilikle suçlamışlardır. Aslında, sûfiler, kendi emeğini biçmek isteyen kişiler olarak görülür.
Fütüvvet Anlayışı Nedir?
Fütüvvet anlayışı alçak gönüllülük, yiğitlik, hoşgörü, eli açık olmak, yardımsever ve dünya malına önem vermemek gibi önemli ahlaki temellere dayanan bir anlayış olarak ön plana çıkıyor. Özellikle de İslam ülkelerinde benimsenen bu anlayış türü ise zanaatçı ve esnaf teşkilatlarına verilen bir isim olarak da değerlendiriliyor.
İslam Medeniyetinde hem Selçuklular hem de Abbasiler döneminde hem de Osmanlılar döneminde gençlik eğitiminin esas alan fütüvvet; kahramanlık, cesaret, cömertlik ve fedakârlık gibi insanı insan yapan pek çok önemli değerin birleşiminden meydana gelen, en temelde edep üzerine durulan değerler sistemine verilen isimdir.
Fütüvvet ahlakı ise, kısacası kişinin kardeşini kendi nefsine tercih etmesine denir. Dolayısıyla da fütüvvet ahlakı, îsârı temel alır. Çünkü Arapçadaki fetâ, Farsçadaki civânmerd ve Türkçede kullanılan delikanlı kelimesinde de 'feragat' anlamı bulunur. Aynı zamanda kendi ihtiyacından önce de, kardeşinin ihtiyacının giderilmesini istemek ise fütüvvet icabı olarak bilinir.
Fetâ kelimesi; yiğit, fütüvvet ise yiğitlik anlamına gelir. Fetânın çoğulu ise “fityan”dır. Fütüvvet ise; mertliği, toplumdaki yiğitliği, kardeşliği, yardım ve dayanışmayı temsil eden ve zaman içinde gelenekselleşmiş olan hem toplumsal bir kurum hem de daha sonra örgütlenmiş olan bir meslek kuruluşudur. Bu nedenle de fütüvvet kavramı bizim ülkemiz için de oldukça önemlidir. Aynı zamanda değerini korumaya devam eder.