Bence geleceği en iyi okuyan isimlerden biri de Lucien Arkas’tır. Bana göre o da bir fütüristtir. Dünyanın gidişatını iyi izler, gerçekleri gözardı etmeden, imkanları da dikkate alarak bir gelecek senaryosu yapar. Krizlerde insanlar ne yapacaklarını bilemezken, o kafasındaki yol haritasını uygulamaya devam eder. O yüzden Lucien Arkas ile sohbet etmek her zaman bana iyi gelir.
#1İklim krizi, tüm hayatımızı etkileyen ve bundan böyle de etkileyecek olan, Dünya’nın en temel sorunlarından biri… İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı korkunç sonuçlara şimdiden oldukça çarpıcı bir şekilde tanıklık ediyoruz… Artık, Dünyamızın geleceğine yönelik çok ciddi bir kırılma anına ulaştık ve bir takım kritik kararları hızlıca alıp, aksiyona geçmemiz gereken bir dönemdeyiz.
#Ergi ŞenerBu yıl tüm dünya, her açıdan ve hiç olmadığı kadar hızlı değişti... Bir virüs geldi ve milyarların yaşamını altüst etti.. Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinde görüp de “Yok artık” dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Şimdi yeni bir yıla giriyoruz ama sadece 2021’e değil, geleceğe, önümüzdeki döneme bakalım; bundan sonra neler olacak... Fütüristler Derneği’nden uzmanlar 10 başlıkta geleceği yorumladı.
#GazetehaberleriDr. Şebnem Özdemir ile Eylül ayında Sn. Birol Güven’in Gelecek Geliyor Programı’na konuk olduğumda tanıştım. Öncesinde de özellikle veri bilimi ve yapay zeka odaklı çalışmalarını takip ediyordum. Şebnem Hoca, İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanlığı’nı yürütüyor ve aynı zamanda Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Lab’ında araştırma işbirlikçisi olarak çalışmalarına devam ediyor. Futuristler Derneği Başkan Yardımcısı da olan Dr. Özdemir, ülkemizde özellikle yapay zekanın gelişimi, uygulama alanları ve geleceğin meslekleri odağında öncü çalışmalar gerçekleştiren akademisyenlerin de başında geliyor.
#Ergi ŞenerGenç Fütüristler, Fütüristler Derneği tarafından gençlerin, geleceğe yönelik farkındalıklarını artırma ve değişen ve gelişen dünyaya hazır olup geleceğe katkı sağlayacak fikirler üretmesini sağlama misyonuyla 2009 yılında kurulmuş bir alt komite. Yeni Normal’i ve etkilerini analiz ederken, bu sürece yönelik Genç Fütüristler’in de görüşlerini almak istedim.
#HürriyetEFENDİM bugün de farklı bir konuya bakalım, “çenemizi yoralım!” Nasıl mı? Hürriyet’te Cenker Tezel’in haberiydi. Bodrum Türkbükü’ndeki lüks bir otel, müşterilerine davet e-postası göndermiş. Salgın sonrası fiyatlarını güncelleyen otel seçenekler sunmuş. İlkinde iki kişi için plaj ücreti günlük bin, aylık 24 bin liraymış. (Oda ve yemek dışında.)
#İzmir“Yeni Normali” ve Koronavirus döneminde öne çıkan değişimleri ele almakta olduğum yazı dizim kapsamında, bu süreci sektöründe lider, kanaat önderleri ile de tartışmayı ve onların görüşlerini de sizlere aktarmanın farklı bir bakış açısı kazandıracağını düşündüm. Bu doğrultuda ilk söyleşimi, benim için çok ayrı bir yeri olan; aynı zamanda Fütüristler Derneği YK Üyesi Sn. Birol Güven ile gerçekleştirdim.
#HürriyetFütüristler Derneği tarafından Türkiye’de 8 yıldır düzenlenen 1 Mart - Gelecek Günü’ne bu yıl Haliç Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Geçen sene ‘2040 Yılında Mutlu Olmak’ konusu ele alınan 1 Mart – Gelecek Günü’nde bu yıl dünyadan ve Türkiye’den etkinliğe konuşmacı olarak katılan, konusunda uzman fütüristler “2040 Yılında Organik Olmak” üzerine düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.
#TeknolojiBugün 1 Mart Gelecek Günü! 2040 öngörüleri havada uçuşuyor! Her ne kadar karamsar senaryolar yazılsa da olumlu bir gelecek tasviri de mümkün. Doğa kaynaklarını dengeli kullanıp yenisine yer bıraktığımızda; onunla kadim dostluğumuzu, birliğimizi hatırladığımızda hangi yüzyılda olursak olalım Dünya hepimiz için bir cennet olabilir.
#DoğaFütüristler Derneği Eski Başkanı ve Unilever Körfez Ülkeleri Genel Müdürü Cem Tarık Yüksel, yaşanabilir bir geleceğin insan olma bilinci ile mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Hikâyeleri iyi yazanlarla bu zamana kadar gelebildik. Bundan sonrası için görevimiz daha güzel bir gelecek için ‘insan hikayeleri’ yazmak olmalıdır” dedi.
#BURSAFütüristler Derneği Kurucusu ve Onursal Başkanı Alphan Manas, teknolojideki hızlı değişime ayak uyduramayan birçok sektörün 2030 yılı itibariyle sonunun geleceğine dikkat çekti. Alphan Manas özellikle otomotiv yan sanayi ve tekstil sanayindeki firmalarla, alışveriş merkezlerinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. BUSİAD’ın düzenlediği 9. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu sonrası bir araya geldiğimiz Alphan Manas ile en çok dönüşümün yaşanacağı sektörleri ve yapay zekâdan geleceğin mesleklerine kadar en çok merak edilen konuları konuştuk. Manas, değişime hazır olmanın önemine değinerek “Anlattıklarımız dikkate alınmazsa çok zaman kaybedilecek” dedi.
#BURSAYapay zekanın yakın gelecekte bazı meslekleri bitirmesi, bazılarını da insanların elinden alması bekleniyor. Stephen Hawking gibi dünyaca ünlü akademisyenlerin başını çektiği bir guruba göre iş dünyasındaki bu değişimden en çok orta sınıf etkilenecek.
#Yapay ZekaÖğretmen Akademisi Vakfı tarafından düzenlenen yılın son ‘ÖRAV Sohbetleri’nin konuğu iş adamı, Türkiye Fütüristler Derneği’nin Kurucusu ve Onursal Başkanı Alphan Manas olacak. İş adamı Manas, 22 Aralık Perşembe günü öğretmenlerle bir araya geliyor.
#Alphan Manasİç Denetim mesleğinin uluslararası standartlara kavuşması, kurumsal itibarın korunması ve kurumların değer kazanması amacıyla faaliyet gösteren Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE), Uluslararası XX. Türkiye İç Denetim Kongresi’ni “Inno Vision - Dijital Dönüşümün Vazgeçilmez Paydaşı Olmak” temasıyla 31 Ekim - 1 Kasım 2016 tarihlerinde Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de gerçekleştirdi.
#TİDE