Güncelleme Tarihi:
Gelecekte geçerli mesleği edinmek için şimdiden nasıl hazırlanmalı?
Gelecekte iş sahibi olmak için gençler öncelikle yeni iş ve başarı tariflerini temize çekmeli. Bu iki kavram ve durumun gelecekteki anlamı konusunda kafaları net olmalı. Yardımcı olmak adına bir fütürist olarak kendi tariflerimi paylaşayım;
İş ve iş yeri: Her an online, birbirine bağlı yaşadığımız ve yaşayacağımız için mekandan, zamandan bağımsız, her türlü ortam, ofis iş yeri olacak. İnsanlar becerikli-uzman oldukları konuda diledikleri zaman, istedikleri yerden, diledikleri başka bir yerdeki bir projeye, işe dâhil olabilecekler. Birlikte ya da bir şirket/kurum için çalışmak adına fiziksel olarak aynı ortamda bulunmak zorunluluk olmaktan çıkacak. Dijital ortamlarda, giyilebilir teknolojilerle uzaktan erişim ile her şey mümkün olacak. Çok kısaca toparlarsak; Geleceğin iş yeri “beynimiz!” olacak. Aklımızın, “beynimizin içi; iş yerimiz, ofisimiz” olacak. Hatta sonraki aşamalarda buluta (birbirimizin beynine) direk, kafadan bağlanacağız.
Bu yüzden insanlar yakın gelecekte “alın teri ya da parmak tıpırtısı ile değil, beyin teri, akıl/fikir gücü” ile iş yapacaklar. Bilek kuvveti değil; akıl gücü, fikirlerimiz, yaratıcılık yeteneklerimiz, tasarım kabiliyetimiz iş aletlerimiz, iş ortamımız olacak.
Beceri: Geleceğin bir işi olan insanın mutlaka bir ya da birkaç konuda çok becerikli olması gerekiyor. Gençlerin her şeyden önce yetenekli oldukları yani sevdikleri alanı, konuyu bulmaları gerekiyor. Bunu anlamaya, bulmaya, çözmeye ve o olanda ilerlemeye odaklanmalılar. Çünkü kendilerini ancak ve ancak sevdikleri şeye adayabilirler. Ancak ve ancak adandıkları, tutkuyla sarıldıkları şeyin uzmanı, becerikli insanı olabilirler. Ancak ve ancak becerikli oldukları alanda bir işleri olabilir…
Kişisel gelişim için neler yapmalı?
Bilfiil çalışmalı. Fikir, yaratıcılık çok önemli ancak bir şeyler ortaya çıkarmak için mutlaka “yapmak” lazım. Gelişmeden bahsederken bu kısmı son yıllarda çok ihmal edildi. Yani kişisel gelişim için ikinci maddedeki liste için “düşünmek ve aksiyon” daima yan yana gidecek şekilde ilerlemeli.
Başarı küçük bir tüyo verirseniz?
Başarı; sırf sen varsın diye başkasının/larının mutlu olma halidir… Gençler, bunu içselleştirsin ve her şeyin merkezine ölçüt, kriter, metik vb. olarak onu koysunlar.
Gelecekte iş sahibi olmak için hangi yönlerimizi geliştirmeliyiz?
* Beceri sahibi olmalı; kendine güvenmeli; disiplinli olmalı ve çok ama çok çalışmalı,
* Yaratıcılığını sürekli besleyip, geliştirmeli; inovatif düşünmeli ve yapmalı; odaklanıp, kürasyon, seçki yapabilmeli
* Olumlu, uzlaşmacı bakıp, neşeli ve cömert olmalı; saygılı olmalı, değer bilmeli; meraklı ve her an öğrenmeye açık olmalı; otodidakt öğrenen olmalı,
* Fütürist bakış açısına sahip olmalı; hibrid düşünebilmeli, yaşayabilmeli, çalışabilmeli; teknolojiyle tam entegre olabilmeli; kendini ve kullandığı teknolojileri sürekli upgrade ve sync etmeli; mutlaka İngilizce bilmeli (dünya dili); yazılı, sözlü ve dijital iletişim becerilerini çok çok çok geliştirmeli.
Önümüzdeki 20 yılda hangi meslekler öne çıkacak?
Mesleklerin önemi kalmayacağını, alan ve becerilerin dikkate alınması gerektiğini her fırsatta yineliyorum. Hali hazırda bilinen mesleklerin, işlerin çoğu ya da hepsi 20 yıl sonra ya yok olacaklar. Ya da bugünkü şekilde yapılmayacak. Önemli olacak yeni meslekler ve beceriler şu popüler kısaltma ile ifade edilen çerçevede gelişecek; STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Yani Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik temelli eğitimlerle aşağıdaki alanlarda uzmanlaşanlar işsiz kalmayacaklar. Öne çıkacak alanlar; nano, genetik, robot teknolojileri, uzay, yenilenebilir enerji, 3D teknolojiler, IoT (Internet of Things/Şeylerin Interneti), big data, bulut bilişimi, giyilebilir teknolojiler, hologram teknolojiler, artificial intelligence (yapay zeka), augmented reality (arttırılmış gerçeklik).
Olası bazı meslekler; büyük veri işlemciliği, dijital analist (her alanda), vücut parça üreticisi, nano-doktor, genetik organizma çiftçisi, ikinci bahar yöneticisi, hafıza artırma cerrahı, yeni bilim etik danışmanı, uzay pilotu, rehberi ve mimarı, dikey tarımcı, iklim değişikliği uzmanı, karantina yöneticisi, bilgi bankacısı, iklim polisi, sanal avukat, avatar öğretmen geliştiricisi, alternatif taşıt tasarımcısı, kişiselleştirme uzmanı, sanal bilgi düzenleyicisi, zaman yöneticisi, sosyal ağ/medya gönüllüleri, kişisel marka yöneticileri
Hangi eğitimler önem kazanacak?
Yeni eğitim alma yöntemlerini beceri ile kullananlar, her istedikleri alanda becerilerini, kazanabilecek, deneyimlerini geliştirebilecekler. Çünkü uzaktan eğitim inanılmaz hızda ve kapsamda gelişecek. Eğitim almak isteyene hiçbir engel, kısıt kalmayacak. Dünya adeta açık okula dönüşecek.
İsteyen herkes, her yerden MOOC (Massive Online Open Courses – Kitlesel Online Açık Eğitimler) ile kendini istediği bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatabilecek.
UFUK TARHAN KİMDİR?
ODTÜ Ekonomi Mezunu. 1982-2005 arasında çoğunluğu teknoloji olmak üzere çeşitli sektörlerde üst düzey yöneticilik yaptı. 2006’da M-GEN Gelecek Planlama Merkezi’ni, 2011’de M-GEN Dijital Ajansı kurdu. 2009-2011 yıllarında Fütüristler Derneği Başkanlığı yaptı. 1 Mart Gelecek Günü’nün yaratıcısı ve küratörü. Halen Türkiye’nin ilk ve tek fütürist kadın konuşmacısı. Gelecekçi, sürdürülebilir iş modelleri, dijital iş stratejileri tasarlar ve uygular, İş Avatarlığı yapar. Dünyanın en iyi 100 Kadın fütüristi lstesinde (tek Türk olarak) yer alan Tarhan, Twitter’da mutlaka takip edilmesi gereken 25 Türk arasında gösteriliyor. ODTÜ’de ve çeşitli üniversitelerde Future Studies dersleri verir.