Bir şehrin gastronomide dünya şehri olabilmesi için o şehrin gastronomi turizminde öne çıkabilmesi, çok kültürlü zenginliği ile, o şehirdeki yabancı mutfak sayısıyla, restoran sayısıyla ölçülür. New York, Paris, Londra, Tokyo, İstanbul, Ankara, İzmir de olduğu gibi..
#BursaParis denilince Eyfel manzarası, Seine Nehri’nde tekne turları ve müzeler, iyi şaraplar, peynirler, rengârenk bereler, bagetler, kruvasanlar ve daha birçok güzel yemek akla geliyor. Peki ya o rengârenk Fransız tatlıları? Paris tam anlamıyla bir tatlı cenneti ve en renklisinden, en kremalısına, en farklısından en klasiğine kadar her zevke göre mutlaka bir tatlı var. İşte size Paris'deki en lezzetli 10 tatlı durağı…
#Paris YemekleriParis'te bir restoranda çekilen bu görüntüler, görenleri şaşkına çeviriyor. Geçtiğimiz günlerde Kanada'nın CTVNews Haber Kanalı'nda yayınlanan görüntülerde "Yif" olarak tanınan illüzyonist elindeki hamur parçalarını bir anda pişmiş ekmeklere çeviriyor. Gösterisine "Fransız kahvaltısı" adını veren Yif'in bu videosu izlenme rekorları kırıyor. KURGU: Levent SERT
#HtvhaberHer dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞARZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıŞef Ebru Baybara Demir gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden olan Basque Culinary World Prize’a değer görüldü. Gastronomi alanına yaptığı katkılar sebebiyle ödüle aday gösterilen Demir, Hatay’da kurduğu Gönül Mutfağı’yla binlerce depremzedeye yemek dağıtıyor ve para ödülünü burada kullanmayı planlıyor.
#Ebru Baybara DemirHazırlık ve kutlamalarla geçen yılbaşı akşamının ardından yılın ilk sabahını dışarıda, dört dörtlük bir kahvaltı sofrasında başlatmak çoğumuzun favorisi. Akşamdan kalan tatlı yorgunluğun üzerine keyif yapmak isteyenler için jürimize lezzetleriyle olduğu kadar ortamının güzelliğiyle de öne çıkan adresleri sorduk.
#Yılbaşı AkşamıUmarım çok iyi bir yıl olur. Havacılık dünyası sıkıntılı ama çok sıkıntılı bir yıl geçirdi. 2021 yılının yarısından sonra biraz işler açıldı. Ama birbiri ardına gelen COVID-19 varyantları yine de havayolu uçuşlarını etkiledi. Yolcular yılın son aylarında biraz daha kendilerini özgür hissetmeye başladılar. 2022 yılı ise birçok yeniliği beraberinde getirecek.
#PandemiHerkesin ilk görüşte hayran kaldığı büyülü şehir Paris’i, bu kez son moda sosyal medya çılgınlığıyla gezelim. Malum, artık birçok kişi sadece Instagram’da fotoğraf ve deneyimlerini paylaşıyor. Birbirimizi de en çok bu mecrada takip ediyoruz; yeni mekânları keşfetmek, en popüler kafe ve restoranları listemize kaydetmek için. İşte, ‘en instagrammable’ yani en çok beğeni alacak, ilgi çekecek fotojenik Paris listem.
#ParisYıllarını sektöre vermiş deneyimli şef Aydın Demir bu yaz Alaçatı’da yeni açılan Cherie’nin mutfağının başında. Anadolu mutfağını iyi bilen ve bu alandaki birçok tanınmış restoranı yöneten şef “Pazara çıkmadığım sürece yerel ürün bulamıyorum. Ege’de bile yerel malzemeye ulaşmakta zorluk var” diyerek çok önemli bir noktaya parmak basıyor.
#YazarFransa, koronavirüsün daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıkmasının ardından İngiltere’ye uyguladığı seyahat kısıtlamasını şartlı kaldırdı. İngiltere’den Fransa’ya gideceklere test zorunluluğu getirilirken, Dover Limanı’nda bekleyen TIR şoförlerine de hızlı sonuç veren testlerden yapılacak.
#GazetehaberleriDünyanın dört bir yanından gastronomiye yön veren isimler, 3. Global GastroEkonomi Zirvesi için İstanbul’da buluşuyor. Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirve, 25 Mart’ta düzenlenecek. Bu yıl “Gastronomi Her Yerdedir!” temasıyla organize edilecek zirvede, sektör profesyonelleri ve gastronomi meraklıları; gastronomi dünyası, gastronominin ekonomi, turizm, diplomasiye yansımaları ile Türk mutfağının daha iyi tanınabilmesi konularında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
#Rota TrakyaKarayip Denizi’ndeki Hollanda adası Curaçao, Venezuela kıyılarına yaklaşık 60 kilometre uzakta. Turkuvaz renkli suları, deniz ürünleri, rengârenk sualtı yaşamı, Amsterdam’a benzeyen başkentine rağmen çok tanınmıyor. Restoran mönülerinde bitterballen (Hollanda köftesi) ve kabritu stoba (Karayip usulü keçi yahnisi) yan yana. Kış ortasında yaz tatili için mükemmel bir adayı keşfetmenin en iyi yolu otomobil kiralayıp turlamak.
#Karayipler GezisiCaddelerinde her dilden, her ırktan insanın bir arada yaşadığı kalabalıkların içinde tek başına kalabileceğiniz ve gerçek huzuru bulabileceğiniz bir dünya kenti Londra… Kozmopolit yapısı mutfağına da yansıyan başkentte canınızın çektiği tadamayacağınız ülke mutfağı yok. Yıllardır şehrin tüm restoranları ve kafelerinin altını üstüne getirdim. Vazgeçemediğim ve çoğu kişinin bilmediği lezzet duraklarını belirledim. İşte size Londra yeme-içme rehberi…
#LondraŞef ve MasterChef Türkiye jüri üyesi Somer Sivrioğlu’nun 2015’te Avustralyalı gazeteci David Dale’le birlikte kaleme aldığı ‘Türk Mutfağında Bir Macera: Anadolu’nun Türkçesi nihayet raflarda. Kitapta 140 yemeğimizi ve yemek kültürümüzü anlatan Sivrioğlu: “Anadolu mutfağı demeyi tercih ettim, uygarlığın beşiği olan bir coğrafyada mutfağımızı sadece Türk mutfağı olarak nitelendirmek, Anadolu’nun diğer sahiplerine saygısızlık gibi geliyor.”
#Masterchef Türkiyeİki yıl önce Türkiye’nin önde gelen turizmcilerinden İtalTur’un sahibi Hande Arslanalp, İzmir Gastronomi Turizmi Kongresi sırasında İzmir’de bir gastronomi festivali yapalım fikrini ortaya atmıştı. O tüm koordinasyonu üstlendi. Bir grup fahri İzmirli olarak Gila Benmayor, Gamze İneceli, Metin Suerkan ve ben işin bir ucundan tuttuk.
#Müge AkgünBu yaz sık sık Bodrum’da olacağım. Önce tatile gidiyorum, ardından da Bodrum Festivali’ne... Festivalin açılış konserinde Fazıl Say’a Bilkent Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Ben de ‘Saffet Emre Tonguç ile Bir Bodrum Hikâyesi’ etkinlikleri çerçevesinde 23-24 Ağustos saat 18:00’de, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Bodrum Mozole Anıt Müzesi’ni anlatacağım. Güzelliğini dünyanın keşfettiği Bodrum, yıllar içinde gelişti ve zenginleşti. Bugün Türkiye’nin St. Tropez’i olarak kabul ediliyor. Size bu yaza damgasını vuracak 24 mekânı yazmak istedim.
#Saffet Emre Tonguç