Son günlerde adından sıkça söz ettiren virüs türlerinden birisi olan Doğu At Ensefaliti Virüsü, bulaş riski dolayısıyla merak edilen virüs türleri arasında yer alıyor. Ölümcül risk barındırması nedeniyle pek çok vatandaş tarafından tüm riskleri ile araştırılan Doğu At Ensefaliti Virüsü, araştırılmaya başlandı. Peki, Doğu At Ensefaliti Virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir ve virüsten nasıl korunulur?
#Doğu At Ensefaliti VirüsüIşık hassasiyeti veya ışığa karşı duyarlılığın tıbbi adı “fotofobi”dir. Güneş ışığı, floresan veya ampül gibi kaynakların tümü; gözlerinizi kısma veya kapatma ihtiyacının yanı sıra rahatsızlığa neden olabilir. Işık hassasiyetine baş ağrıları da eşlik edebilir.
#FotofobiHalk dilinde göz seyirmesi olarak bilinen ancak literatürde göz seğirmesi olarak adlandırılan, gözdeki istem dışı uzun süreli olduğunda rahatsız edicidir. Göz seyirmesi evde doğal yöntemlerle geçebileceği gibi, sürekli tekrarlama durumunda uzmanlar tarafından kontrol altına alınabilir. Peki, göz neden seyirir, göz seyirmesi ne anlama gelir? İşte göz seğirmesi nedenleri...
#Göz Neden SeyirirSistinozis ya da sistinoz, genellikle bebeklerde ve çocuklarda genç yaşta ortaya çıkan nadir bir hastalıktır. Yaşam boyu süren bir durumdur, ancak sistinozis mevcut tedaviler, hastalığı olan kişilerin daha uzun yaşamasına olanak sağlamıştır. Peki, sistinozis hastalığı belirtileri nelerdir? İşte, sistinozis hastalalığı tedavisi ve merak edilenler...
#SistinozisDünyada gen kromozom havuzunun en dar ülke olduğu Tanzanya'da her 4 bin bebekten birisi hayata gözlerini 'Albino' olarak açıyor. Beyaz ten renkleriyle dünyaya gelen albinolar, siyahilerin çoğunlukta olduğu bu ülkede ise sürekli vahşi saldırılara uğrayıp öldürülme korkusuyla yaşıyorlar. Sebebi ise onların 'lanetli insanlar' olduklarına ve organlarının 'şifalı' olduğuna inanılması. Ülkedeki bu batıl inanışla mücadele eden ve onun kurbanlarıyla ilgilenen isimlerden birisi de Tanzanyalıların "Mama Turkey" yani "Türkiye Anne" diye seslendiği Yeşim Meço Davutoğlu. İşte vahşi saldırılardan birisinde bir kolunu kaybeden Limi özelinde Afrika'daki 'Albino' kâbusu...
#AlbinolarPandemi döneminde, evde uzun süre kapalı kalma ve hasta olma korkusu, migren hastalarını da zorladı. Sürekli devam eden kaygı, depresyon, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerin migreni tetiklediğini belirten Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, pandemi döneminde migren hastalarının ataklarının sıklaştığını ve bu nedenle başvuruların arttığını belirtti.
#MigrenPandemi döneminde, evde uzun süre kapalı kalma ve hasta olma korkusu, migren hastalarını da zorladı. Sürekli devam eden kaygı, depresyon, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerin migreni tetiklediğini belirten Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, pandemi döneminde migren hastalarının ataklarının sıklaştığını ve bu nedenle başvuruların arttığını belirtti.
#MigrenNormalleşme süreciyle birlikte, eskiye nazaran dışarıda açık alanlarda aktiviteler yaptığımız bu günlerde karşılaşılabilecek kene ısırması tehlikelerine karşı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, önemli uyarılarda bulundu.
#SağlıkMenenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit AşısıBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı virüsler, bakteriler ve parazitlerin etkeni ile görülüyor. Her yaş grubunda görülebilen bakteriyel menenjit hastalarda farklı semptomlar ile beliti gösteriyor. Peki, Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir? Bakteriyel Menenjit hastalığı bulaşıcı mıdır? İşte, menenjitle ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Bakteriyel MenenjitBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#MenenjitBakteri, virüs veya mantar gibi birtakım enfeksiyon etkenleri menenjit hastalığına neden olur. Menenjit erken evrede tedavi edilmediğinde başta işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık tablosudur. Bakterilerle oluşan menenjitlerde hastalığın olası gidişi tanının zamanlamasına ve tanı ile tedavi arasında geçen süreye bağlıdır. Peki, menenjit nedir, belirtileri neler?
#Menenjitİlk olarak 1957 yılında tanımlanan sjögren sendromu, günümüzde de geçerliliğini koruyor. Sjögren sendromunun başlıca göz bulguları retinada pigmenter değişiklikler, retinal birikimler, görme keskinliğinde kısıtlılık, nistagmus, myopi, astigmatizma oluşabilmektedir. Peki, sjögren sendromu tam olarak nedir?
#Sjögren SendromuÇoğunlukla stres, sigara kullanımı ve uykusuzlukla ortaya çıkan göz seğirmelerinin, bunlardan farklı nedenlere bağlı olduğu durumlar da mevcut. Günlük yaşam kalitesini düşüren, göz seğirmelerinin altında yatan nedenleri merak eden vatandaşlar bir yandan da göz seğirmesinden nasıl kurtulacaklarını araştırıyor. Peki, göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi nasıl geçer?
#Göz SeğirmesiLiteratürde göz seğirmesi olarak bilinen ancak halk arasında göz seyirmesi olarak anılan istemsiz tepkiler, maruz kalanlarda hoş olmayan etkiler yaratabilmektedir. 'Göz seğirmesi neden olur?' sorusu ile internet üzerinden araştırma yaptıracak kadar rahatsız edici etkilere sahip olan göz seğirmesi, uzman yardımıyla kontrol altına alınabilmektedir. Peki, göz seğirmesi neden olur ve nasıl geçer? İşte, o hususta bilimsel detaylar
#Göz SeyirmesiSon günlerde en çok merak edilen konulardan biri de göz seğirmeleri oldu. Kısa süreli yaşanan göz seğirmeleri stres, sigara kullanımı, çok fazla alkol, kafein tüketmek, uykusuzluk, dengesiz beslenme ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Peki, göz seğirmesi nedir? Göz seğirmesi neden olur?
#Göz Seğirmesi Nedir?Yaz aylarında piknik, gezi gibi aktivitelerimiz artmasıyla kırsalda geçirdiğimiz süreçte kene ısırması, en önemli endişemizden birisi olmuştur. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKAV) ülkemizde 2002 yılında dikkatleri üzerine çekmiş, 2003 yılında tanımlanmıştır. Bölgemizde yapılan bilimsel çalışmalara göre bu salgından ölüm oranı yüzde 6 oranında görülmektedir.
#Kene TürleriÜlkemizin hastalık açısından riskli bölgede yer aldığını ve Nisan-Eylül ayları arasında her yıl KKKA vakalarının sıklıkla görülebildiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cemal Üstün, hastalığın yaygınlığın önceden saptamak mümkün olmadığından koruyucu önlemler alınmasının önemine işaret ediyor ve önerilerde bulunuyor…
#KeneMalum bahar ayları, alerji ve astıma yol açabilen polenlerin yoğun olduğu zamanlar. Hem yaşadığımız hem de şu veya bu nedenle geçici bulunduğumuz coğrafya alerjilerimizi etkiler. Tatillerini veya seyahatlerinizi polen alerjinize göre planlayabilirseniz daha konforlu zaman geçirebilirsiniz.
#SeyahatBaş ağrısı atakları ve zonklamalarla, Türkiye’de her 6 kişiden birinin dünyasını karartan migrenin tedavisinde, vücudun enerji üretiminde başrolü oynayan doğal molekül Coenzym Q10 umut oldu. ABD’de yapılan araştırmalar, ülkemizde her 4 kadından birinin sorunu olan migren ataklarında, CoQ10 takviyesi ile yüzde 50’ye varan azalma sağlanabildiğini ortaya koydu. Genellikle cilt kırışıklıklarına karşı kozmetik olarak kullanılan CoQ10 enzimi
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eroğlu: "Kar körlüğünden korunmak için mutlaka ultraviyole blokajlı koyu renkli güneş gözlükleri kullanın. Kışın kullanacağınız güneş gözlüğünü seçerken geniş çerçeveli, göz ve çevresini tamamen kaplayanları tercih edin"