Güncelleme Tarihi:
Toplum genelinde çok yaygın bir şikayet olan göz seğirmesi, göz çevresinde özellikle göz kapağında istemsizce kasılmaların meydana gelmesi olarak tanımlanıyor. Uzmanlar, kronik göz seğirmelerinin hastalık habercisi olabileceği uyarısında bulunuyor. İşte, göz seğirmesi hakkında merak edilen detaylar...
Tıp dilinde “Blefarospazm” adı verilmektedir. Blefaro "gözkapağı" demektir. Spazm ise "kontrol edilemeyen-istemsiz kas kasılması" anlamına gelir. Göz kapağının bir iki dakika boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seğirmesi denir. Seğirmelerin sağlık açısından bir zararı yoktur ancak rahatsız edebilir.
GÖZ SEĞİRMESİ NEDEN OLUR?
Göz seğirmesi genellikle üst göz kapağında hissedilir ve birkaç saniye, 1 -2 dakika gibi kısa sürede kendiliğinden geçer. Kısa süreli yaşanan göz seğirmeleri genellikle stres, sigara kullanımı, çok fazla alkol, kafein tüketmek, uykusuzluk, yorgunluk, dengesiz beslenme ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu etkenler ortadan kalktığında da şikayetler son bulur.
Göz seğirmesine neden olan hastalıkların başında göz kuruluğu, göz alerjileri, göz bozuklukları, konjonktivit, halk arasında bilinen ismiyle pembe göz, göz içi iltihapları yani üveit, göz kapağı iltihapları yani blefarit, gözün tahrişi, ışık hassasisyeti ya da ışık ıntoleransı olarak bilinen fotofobi gelir.
NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?
Uzun süreli, kronik göz seğirmelerinin hastalık habercisi olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, uzun süreli şikâyetlerin altında daha ciddi nedenler, göz ya da sinir sistemine bağlı hastalıklar yatıyor olabileceğini söylüyor. Öte yandan, bir haftayı aşan göz seğirmelerinde, göz seğirmesiyle birlikte gözlerde kızarıklık, şişlik ya da üst göz kapağında düşüklük oluştuğu durumlarda, gözlerde hissedilen seğirmeler yüzün başka bir bölümünde de hissedildiğinde uzman bir doktora başvurmak gerekir.