Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 7 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 7 aylık bebek ne kadar uyur, 7 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 7 aylık bebek kilosu, 7 aylık bebek bakımı, 7 aylık bebek aşısı, 7 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 7. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 5 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 5 aylık bebek ne kadar uyur, 5 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 5 aylık bebek kilosu, 5 aylık bebek bakımı, 5 aylık bebek aşısı, 5 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 5. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 4 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 4 aylık bebek ne kadar uyur, 4 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 4 aylık bebek kilosu, 4 aylık bebek bakımı, 4 aylık bebek aşısı, 4 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 4. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor. Aklınızda pek çok soru olabilir: 3 aylık bebek ne kadar uyur, 3 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 3 aylık bebek kilosu, 3 aylık bebek bakımı, 3 aylık bebek aşısı, 3 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 3. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor. Aklınızda pek çok soru olabilir: 2 aylık bebek ne kadar uyur, 2 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 2 aylık bebek kilosu, 2 aylık bebek bakımı, 2 aylık bebek aşısı, 2 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 2. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekBebekleri daha uzun süre emzirmenin sınavlarda başarı oranını artırabileceğini biliyor musunuz? İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, anne sütü ile çocukların akademik hayatı arasındaki ilişkiye dair önemli sonuçlar ortaya koydu. Bu araştırmayı konuştuğumuz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın ise anne sütünün katkılarının zekâ gelişimiyle sınırlı olmadığını belirtti ve ekledi: “İshal, kansızlık, astım, çocuk diyabeti ve daha fazlasından koruyor, ruhsal gelişime dahi katkı sağlıyor!”
#Anne SütüDokuz ay boyunca sabırsızlıkla bebeğini kucağına almayı beklemiş bir annenin doğumdan sonra en son duymak isteyeceği şey ‘Sütün geliyor mu?’ sorusudur. Aile üyeleri, akrabalar, arkadaşlar yeni annenin psikolojisini nasıl etkileyeceğini düşünmeden inatla bu soruyu soruyor ama sırf bu emzirme baskısı yüzünden sütten kesilen, emzirme fobisi oluşan, depresyona giren, ailesi ile arası açılan pek çok kadın var. Biz de onların sesine kulak verdik...
#Anne SütüBilimsel çalışmalar bebeklerin bağırsak florasının sadece anne sütünü sindirebildiğini ve ilk 6 ay sadece anne sütünün yeterli olduğunu gösteriyor. 6. aydan sonra ek gıdaya geçilirken doğru, taze, besleyici ve sağlıklı ek gıda verilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre İnce Gökyar, ek gıdaya geçiş sürecinde annelerin doğru bildiği 6 yanlışı anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#BebekBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekBöbrek taşları daha çok erişkin hastalığı gibi algılanmasına rağmen, bebeklik dönemi dahil tüm çocukluk yaş grubunda rastlanan ve görülme sıklığı giderek artan bir hastalıktır. Bebek ve çocukların yaşam kalitesini düşüren ve önlem alınmaması halinde ciddi ve geri dönüşümsüz böbrek bozukluklarına yol açabilen bu sorun için ebeveynlerin uyanık olması gerekiyor.
#Çocuklarda Böbrek TaşıYaz ayları çocukların değişen fiziksel aktiviteleri ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle besin öğesi ihtiyaçlarında da değişiklik ortaya çıkarıyor. Bu dönemde en çok değişen ihtiyaç şüphesiz sıvı ihtiyacıdır. Ek gıda dönemi itibariyle (+ 6 ay) su içmek için susamayı beklemeden belirli aralıklarla içmesini öğretmek gerekiyor. Özellikle açık havada hareketli olduğu zamanlarda 15-20 dakikada bir, birkaç yudum bile olsa su içmeye teşvik etmek ve bunu alışkanlık edinmesini sağlamak oldukça önemli.
#Çocukİshaller, dünya genelinde çocuklarda görülen en sık bulaşıcı hastalıklardandırlar. 20’den fazla mikrobiyal etkeni olabilmesine rağmen bunların içinde ilk sırada Rotavirüs enfeksiyonları yer almaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melike Özberk Koç konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Rota VirüsüEk gıda dönemi, 6. Ay itibariyle çocuk doktorunuzun muayenesi sonucu uygun görmesiyle birlikte başlaması gereken adı üstünde anne sütüne ek olarak bebeğe uygun gıdalarla tanışma dönemidir. Bu dönemden itibaren 12. Aya kadar bebeğin ana öğünü ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak olan esas gıda yine anne sütüdür.
#Ek Gıdaya Geçiş TarifleriBesin alerjileri son yıllarda en yoğun artış gösteren alerji türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde büyük şehirlerde daha sık, kırsal kesimde daha nadir görülmekle birlikte, besin alerjili çocuk oranı %6 olarak bildirilmektedir. Besin alerjilerinde en sık gördüğümüz alerji türü inek sütü alerjisidir.
#İnek Sütü AlerjisiSevgili anneler, hepimizin bildiği gibi beslenmenin hayatımızın seyrini belirlemede çok büyük etkisi var. Beslenmenin bebeklerin bilişsel ve sosyal gelişimindeki rolü hakkında Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt soruyor, Psikolog Serap Duygulu ve Nutricia Genel Müdürü Dr. Yalım Üner yanıtlıyor…
#BebelacBebeğinizin boyu ve kilosu yaşına/cinsiyetine göre normal mi? Erkek bebeklerde boy ve kilo ortalamaları nelerdir? Kız bebeklerde boy ve kilo ortalamaları nelerdir? Bebeğinizin kilosu düşük ise ne yapılmalı? Bebeğinizin kilosu fazla ise ne yapılmalıdır? Bebeğinizin boyu ve kilosu yaşıtlarına göre normal mi?
#Boy Kilo EndeksiBebekler için anne sütü, ilk 6 ay en değerli ve tek başına yeterli bir besindir. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeleri gerektiğini söylüyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Muslu, bebeklerin emzirmeyi bırakmak için en uygun zamanın nasıl anlaşılacağı konusunda bilgi verdi.
#BebekYenidoğan döneminden bir yaşına gelene dek bebeklerde ortaya çıkan bazı sorunlar huzursuzluk yaratabiliyor. Oysa ebeveynlerin dikkatli gözlemi ve gerekli durumlarda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması, bunların ortadan kalkarak bebeklerin mutlu ve sağlıklı günler yaşamasına yardımcı oluyor. Bebeğim neden huzursuz sorusunun cevapları…
#PişikAğlama, bebekler için kendini ifade etme şeklindir. Anne-babalarına ihtiyaçlarını bu şekilde iletirler. Ancak yenidoğan döneminde bazen tüm ihtyaçları giderilmiş bebekler ağlama krizine girebilir. Böyle bir durumu ilk defa yaşayan ebeveynler genellikle soluğu hastanede alır ve çoğunlukla doktordan “herhangi bir sağlık problem yok, gaz sancısı veya kolik” cevabını alırlar. Bu yazımızda bu problemlerden ve çözüm yöntemlerinden söz edeceğiz.
#BebekBüyükanne yöntemleri çoğu zaman işe yarasa da bazen doğru bilinen yanlışlar kategorisine giren durumlar da olabiliyor. Uyku ile ilgili efsaneler de bu guruba dahil edilebilir. Bebek uykusu ile ilgili en sık rastlanan “doğru bilinen yanlışlar”
#Bebek Uyku