Paylaş
Ek gıdalar 6. ayda çay kaşığı ile tadım yapıldıktan sonra 7. Aya kadar günde 50- 60 ml’ ye ulaşacak şekilde verilmeli. Anne sütü yokluğu ya da yetersizliğinde de formül mama öncelik olmalıdır. Ek gıdaya 6 aydan önce başlanması bebeğin hem sindirim fonksiyonları hem de alerjiye yakalanma riski yüzünden olumsuz etki sağlar.
Ek gıdaya sebze püresi veya ev yapımı sade yoğurt ile başlamak en doğrusu. Her yeni gıda bebeğinize 3 gün kuralına uygun şekilde verilmelidir. Meyvelere geçişte ise aceleci olmamak esas alınmalı. Önce meyve deneyen bebekler daha sonra sebze pürelerini tüketmekte zorlanabiliyor. Tüm mevsim sebzeleri ve yoğurt denendikten sonra mevsiminde ve bebeğinize uygun meyveler yine 3 gün kuralına uyacak şekilde verilmelidir. Herhangi bir sorunla karşılaşılmaması durumunda yumurta sarısına başlanmalıdır.
Tüketmek için en doğru öğün: öğle veya ikindi
Malzemeler
Yapılışı
Avokado püresi(+6 ay)
Yapılışı
Kabuğundan ayrılmış avokado bir kaba koyularak üzerine 20 cc (2 yemek kaşığı) anne sütü ya da formüla eklenerek iyice ezilir. Avokado püresi bebeğiniz için yemeye hazır.
Tüketmek için en doğru öğün: Kuşluk veya ikindi
Malzemeler
Yapılışı
Meyve pürelerine 8. ay itibariyle eklenecek 1 çay kaşığı buğday ruşeymi meyve püresini başta demir ve lif olmak üzere vitamin ve mineral yönünden daha zengin bir hale getirecektir.
İlk tahıl denemesi (muhallebi) (+ 6 ay)
Tüketmek için en doğru öğün: Öğle veya ikindi
Malzemeler
Yapılışı
Tüketmek için en doğru öğün: Kahvaltı
Malzemeler
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
8- 10 dakika kaynayan tam yumurtanın sarısı ayrılır, üzerine zeytinyağı eklenerek iyice ezilerek verilir.
Yumurta denemesinde bir diğer yöntemse şöyle; çiğ yumurtanın sarısı ayrılır.
Kısık ateşteki tavaya zeytinyağ ile çırpılmış yumurta sarısı eklenir ve iki taraflı pişirilir.
Ancak yumurtaya başlarken miktarı ayarlamak oldukça önemli.
Yumurta sarısı ¼ iyi pişmiş yumurta olacak şekilde başlanmalı. Ancak oldukça besleyici olan bu gıda bebekler için özellikle yaz aylarında riskli olabiliyor. 3 gün kuralı sonunda herhangi bir sorun olmaması durumunda 1 gün ara vererek ½ yumurtaya , daha sonra ¾ ve en son tam yumurta olacak şekilde en erken 15 günün sonunda tam yumurtaya geçilmeli.
Paylaş