Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek olan Kredi Okuryazarlık Haftası Projesi 27 Haziran-1 Temmuz 2022 tarihleri arasında düzenleniyor. Hafta boyunca bireylerin ve kurumların finansal hayatlarını daha sağlıklı ve etkin yönetmelerine katkı sağlamak amacıyla bilinçlendirme ve farkındalık etkinlikleri gerçekleştiriliyor.
#Kredi Okuryazarlık HaftasıFinansal kavramların yaygın kullanılmasıyla birlikte önemi her geçen gün artan “Finansal Okuryazarlık”, Milliyet Gazetesi ve Borsa İstanbul işbirliğindeki zirvede ele alındı. Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, gençlerin borsada aceleci olmamaları gerektiğini söyledi.
#GazetehaberleriFinansal kavramların ve araçların toplumun her kesiminde yaygın kullanılmasıyla birlikte önemi her geçen gün artan Finansal Okuryazarlık, Milliyet Gazetesi ve Borsa İstanbul iş birliğindeki zirvede ele alındı. Toplumsal fayda yaratmak amacıyla çevrim içi gerçekleşen ve sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı “Finansal Okuryazarlık Zirvesi”nde, “Bütçemi nasıl yönetirim?” ve “Küçük yatırımcı neden borsada yer almalı?” gibi konu başlıklarıyla hem bireysel yatırımcı hem de şirketler için önemli noktalara değinildi.
#Milliyet GazetesiBirçok ülkede uzun süredir ilgi gören ve önemi her geçen gün artan finansal okuryazarlık konusunda toplumsal fayda yaratmak amacıyla Milliyet Gazetesi ve Borsa İstanbul, 4 Haziran 2021 Cuma günü “Finansal Okuryazarlık Zirvesi” düzenliyor. Pandemi sürecinde daha da önem kazanan Finansal Okuryazarlık Zirvesi’nde; “Bütçemi nasıl yönetirim?” ve “Küçük yatırımcı neden borsada yer almalı?” konu başlıkları iki ayrı panelde sektörün önde gelen isimleriyle değerlendirilecek. Zirveyi takip etmek istenler Milliyet Gazetesi Youtube hesabı üzerinden canlı izleyebilecek.
#Finansal OkuryazarlıkKişinin bütçesini, tasarruf ve yatırımlarını akıllıca yönetmesi olarak ifade edilen finansal okuryazarlığın önemi son yıllarda daha bir anlaşılır oldu. Pandemi süreci de finansal okuryazarlığa olan ihtiyacı çok net hissettirdi. Bugün pek çok şirket çalışanlarına, kendi bütçelerini yönetebilmeleri için finansal okuryazarlık eğitimi veriyor. Herkesin kendi bütçesine uygun şekilde tasarruf edebileceğini söyleyen uzmanlar, hedef koymanın, akıllı harcamalar yapmanın, kararlı olmanın ve bütçe yapma disiplinine sahip olmanın önemine vurgu yapıyorlar.
#GazetehaberleriÇiftçilerin finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgilendirilmesi ve finansal refahının artırılması amacıyla hayata geçirilen "Bütçesini Bilen Çiftçi Projesi" kapsamında 1 milyon çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi hedefleniyor. Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz: "(Araştırmaya göre çiftçilerimiz) Finansa erişimi, devletin finansa ve üretime dair verdiği destekleri, tasarruf etmeyi, yatırım yapmayı, dolayısıyla finansal okuryazarlığı bilmiyor. Üreticilerimize tarımsal işletmelerinin bütçelerinin ayrı, aile bütçelerinin ise ayrı olduğunu anlatmamız, bütçelerini yönetmeyi ve bütçe planlamasını nasıl yapmaları gerektiğini öğretmemiz gerekmektedir.(Proje kapsamında) Hazirandan beri 10 bin çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verildi. Hedefimiz, kooperatifimize kayıtlı yaklaşık 850 bin ortağımız ile birlikte 1 milyon çiftçiye ulaşmak." açıklamalarında bulundu. FODER Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen: "Dünyada gıdanın 3'te biri israf oluyor. İsraf büyük bir sorun ve tasarruf dönemindeyiz. Finansal okuryazarlık ise tasarrufun temelidir, davranış ve tutumların altyapısıdır." ifadelerinde bulundu.
#Finansal Okuryazarlık EğitimiDenizBank, Türkiye’nin geleceğine hizmet etme vizyonuyla Foder tarafından, gençlerin paralarını yöneterek ülke ekonomisine katkı sağlayan bireyler olarak yetişmesi hedefiyle tasarlanan Parayön projesi kapsamında, bankacılık sektörüne dair eğitimlerin de verildiği Parametre modülü ile 3 ayda 16-25 yaş grubundan 10 bin öğrenciye ulaştı.
#Özlem Denizmen9 yıldır Türkiye’nin tüm illerine yayılan finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi projesi ‘Paramı Yönetebiliyorum’ kapsamında yaklaşık 1 milyon kişiye birebir eğitim verildi. 1900 gönüllü eğitmen ile geniş etki alanına ulaşan projeyle 6 farklı sürdürülebilir kalkınma hedefine de katkı sağlanıyor.
#HaberTürkiye’nin ilk finansal okuryazarlık derneği FODER’in eğitimlerine askerlerden yoğun ilgi geldi. FODER Genel Sekreteri Yasemin Demirağ, “Bütçe yönetimi eğitimlerimize her kademeden silahlı kuvvetler mensupları katılıyor. İlk olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile başladık, sonra Deniz ve Hava Kuvvetleri’nden de talep geldi” dedi.
#FODERGenç nesillerin finansal okuryazarlık bilincini artırmayı ve ekonomilerini nasıl yönetecekleri hakkında bilgi vermeyi hedefleyen ‘Parayön’ programı kapsamında eğitim gören öğrenci sayısı 3 ayda 9 bini aştı. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) tarafından J.P.Morgan desteği ile sürdürülen program ile 7 şehirde lise son ve üniversite birinci sınıf öğrencileri eğitiliyor.
#Finans BilinciMASTERCARD Türkiye ve Azerbeycan Genel Müdürü Yasemin Bedir, global kadın liderlik platformunun Women Leadership Network’un (WLN) yöneticilerinden. 36 ülkede 1000 kadın yöneticinin buluştuğu bir platform WLN. Yasemin Bedir ile kadın yöneticilerin güçlenmesi için oluşturulan platformu ve Türkiye’de kadın çalışanlar için yaptıkları çalışmaları konuşmak için buluştuk.
#Yasemin Bedir