Güncelleme Tarihi:
Bedir, Türkiye’de kadın yönetici sayısının artması için kadınlar arasındaki dayanışmaya inanıyor. Kadınların bir araya gelip yaşadıklarını paylaşması ve birbirlerine mentorluk yapması gerektiğini anlatan Bedir Türkiye’de düzenlenen WLN Toplantılarında farklı kariyer öykülerine sahip kadınları bir araya getirdiklerini söylüyor. Bedir, “Kadınların şeffaf duvarları aşması için çalışıyoruz” diyor.
Mastercard bundan yola çıkarak Türkiye’de “Evin Hesap Uzmanı Kadın” projesini yürütüyor. Bu proje yalnızca Türkiye’de değil farklı ülkelerde de uygulanan bir program. Bedir, “Tüm dünyada 50’den fazla ülkede, 500’den fazla finansal katılım programına destek veriyoruz. Kamu ve sivil toplumdan pek çok kurum ve kuruluşla iş birliği yaparak global olarak 150 milyondan fazla insanın finansal hizmetlere ulaşmasını sağladık. Hedefimiz, 2020’ye kadar 500 milyon kişiyi finansal hizmetlerle tanıştırmak” diyor. Bedir, Türkiye’de kadın üst düzey yöneticileri biraraya getiren etkinliklerin, mentorluk çalışmalarının dışında da kadın çalışanlara yönelik yaygın bir çalışmanın içinde olduklarını dile getirirken MasterCard’ın gerçekleştirdiği araştırmalara göre de kadınların finansal okuyazarlıkları zayıf. Kısacası kadınlar çalışsa da bütçe yapmakta, bu bütçeyi yönlendirmede, finansal hizmetlerden yararlanmada zorlanıyor.
10 ŞEHİRDE 2 BİN KADIN
Evin Hesap Uzmanı Kadın projesi Sosyal Güvenlik Kurumu ve TurkishWIN işbirliğiyle Türkiye’de 2015 yılında başladı. Projenin ilk bölümü mayıs ve haziran aylarında Türkiye’nin 10 şehrinde gerçekleşti. 2 bin kadına ulaşıldı. Bedir projeyle ilgili şu bilgileri aktarıyor: “İlk etapta illeri seçerken toplamda 1.7 milyondan fazla kadının SGK’lı olduğu illeri hedefledik. Türkiye’de 18-35 yaş arasında toplam SGK’lı kadınların sayısının 1.9 milyon. Dolayısıyla, hedef kitlenin büyük bir çoğunluğu seçilmiş hedef illerde yaşadığını tespit ettik. Eğitimin ilk bölümünde kadınlar SGK haklarıyla ilgili bilgiler aldılar. FODER (Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği) tarafından hazırlanan ikinci bölümde ise finansal okuryazarlık konularında bilgiler verildi. Son bölümde de kadınlar uzamanlara tüm merak ettiklerini danıştı. Programımız 3 yıl sürecek. Hedefimiz 100 bin kadına bu eğitimleri vermek.”
Kadınların banka hesabı bile yok!
YASEMİN Bedir, gelişmekte olan ülkelerde kadınların yüzde 50’sinin banka hesabı olmadığını belirterek, “Türkiye’de ise yetişkin 20 milyon nüfusun yüzde 40’ının banka hesabı yok. Dünya Bankası verilerine göre de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 57’sinin banka hesabı var. Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre de, Türkiye toplumsal eşitlik raporunda 145 ülke arasında 130’uncu sırada. Ekonomik hayata katılımda 131’inci, kadın okuryazarlık oranında da 105’inci sırada. Kısacası tablo hayli karanlık” açıklamasını yapıyor.