Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiDışarıda yaptığımız serpme kahvaltılarda yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda. Sofralara onlarca tabak geliyor ama çoğu yiyemediğimiz için çöpe gidiyor. Mekanlar ne düşünüyor? Müşteriler buna nasıl bakıyor? Serpme kahvaltıları mercek altına aldık
#Serpme KahvaltıGösteri dünyasının ünlülerinin aylar öncesinden büyük bir ciddiyetle hazırlandığı MET Gala geride kalalı aylar oldu. Ama mayıs ayında yapılan etkinliğin en çok konuşulan konuğunun ve giydiği elbisenin ardındaki gerçekler daha yeni yeni bu kadar net bir şekilde açığa çıkıyor.
#Kim KardashianPandemi nedeniyle bir yıl gibi kısa bir sürede yeme-içme kültürümüzde köklü değişiklikler oldu. Kimi gıdaları hayatımızdan çıkardık, kimilerine ağırlık verdik. Alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Müdavimi olduğumuz restoranları paket paket eve taşıdık. Peki bundan sonra neler olacak? 2021’de mutfak raflarına neleri ekleyeceğiz, şefler sektörü ayakta tutmak için hangi uygulamalara yönelecek? İşin uzmanlarına sorduk.
#GazetehaberleriGeçen haftaki yazıyı okuyanlar hatırlayacaktır, et yemeyen insanların sık sık cevap vermek zorunda kaldıkları soruları ve bunlara verilebilecek olası yanıtları anlatmıştım. Bu yanıtların bir kısmı, et endüstrisinin dünyadaki kaynakları nasıl tükettiği üzerineydi.
#Et TüketimiTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksinin yüzde 1.52, Üretici Fiyat Endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0.08 arttığını açıkladı. TÜFE'deki artış beklentileri aşarken, Nisan ayında elektik ve doğalgaza gelen zamların verinin yüksek çıkmasında etkili oldu. Bu verilerle geçen yılın aynı ayına kıyasla artış TÜFE'de yüzde 11.14, ÜFE'de ise yüzde 7.65 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon TÜFE'de Ekim 2008'den beri ilk kez yüzde 11'i geçti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl tüketici enflasyonu yüzde 20’nin üzerinde hissetti. 2007 yılında fiyatı en çok artan ürünlerin yüzde 90 ile beyaz peynir, yüzde 80’e yakın fiyatı ile kağıt mendil, yüzde 60’a yakın fiyat artışı ile limon, yüzde 58 ile uçak bileti ve yüzde 53 ile elma olduğu belirlendi.