Kantin muhabbeti

Güncelleme Tarihi:

Kantin muhabbeti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bugün artık ‘‘politika’’ üsleri değil kantinler. Öğrencilerin kafalarına taktıkları başka problemler var: İyi bir iş bulma mesela... Şimdiden piyasa araştırmaları yapılıyor. Masaların üzerinde ders kitaplarının yanısıra her türlü mizah dergilerini ve hiç susmayan cep telefonlarını görüyorsunuz. Geyik yine aynı ama tarz farklı. Ve geyik, cep telefonlarından çekilen mesajlarla dönüyor... Doğu'dan batıya neredeyse bütün üniversite kantinlerini Doğan Haber Ajansı (DHA)'nın muhabiri arkadaşlarımızla inceledik. Yaşam tarzı, stil, konuşulan konular okuldan okula, bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de yapılan geyiğin hep aynı olduğunu gördük. Türkiye'deki üniversite kantinlerinde neler konuşulur, hangi yiyecekler, hangi fiyata alıcı bulur, kantin raconu nasıldır, öğrenmek istiyorsanız, bu yazıya bir gözatın...

İstanbul Koç Üniversitesi'nde de kantinler ikiye ayrılmış. Burslu öğrenciler daha çok gerçek kantine takılırken, paralı okuyanlar dekorasyonundan, menüde yer alan yiyeceklerine, servis yapan garsonlara kadar şık bir Fransız cafe'sini andıran Suzy's Cafe'de zamanlarını geçiriyorlar. Suzy's'te en çok baget sandviç ve klüp sandviç tüketiliyor. Spagetti'den çorbaya, sandviçten tost ekmeğine, pastasına kadar her yiyecek Divan Pastanesi'nden geliyor.

MODAYI ÖĞRENMEK İÇİN SUZY'S

Günün modasını öğrenmek istiyorsanız, Suzy's'e takılan öğrencilerin giyim tarzına şöyle bir göz atmanız yeterli. Paçaları kıvrılmış birkaç beden büyük jean pantolonlar, göbekler açık dar t-shirtler, Donna Karan lastik ayakkabılar. Saçlar dağınık bir şekilde topuz yapılmış. Çantalar Louis Vitton ve Vakko. Bunun yanında bol sırt çantası, platform ayakkabılara rastlamak mümkün. Kızlarda saçlar uzun ve güneş sarısına boyanmış, erkekler ise çok kısa kestirmiş. Erkek öğrencilerde trend vaxlanmış kısacık saçlar, jean pantolon, asker botları ve timberlandler... Mücevher çok az kullanılıyor. Buna rağmen tırnaklarda koyu renk ojeler moda. Bugünlerde Suzy's'te gündemde olan konu seçme dersler... Öğrenciler kıdemlilere hangi derslerin daha kolay olduğunu soruyor, bilgi alıyorlar. Gelelim racon laflara...‘‘Kendini çok kasma’’, derslere fazla çalışma anlamına geliyor. ‘‘Koptum abi’’, dersi dinlemedim demek. Zor dersler içinse ‘‘Manyak zor’’lafı kullanılıyor.

KANTİNDE RESTORAN VAR

Ankara'daki üniversite kantinleri, son zamanlarda kabuk değiştirerek yerlerini yavaş yavaş fast foodlara bırakıyor. Mekanlarda meydana gelen bu değişiklik öğrencilerin sohbetlerini de değiştirmeye başladı. Kantin ve fast food ayrımı daha çok devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında ortaya çıkıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) her bölümünde varlığını koruyan kantinler, vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi'nde yerini fast food restoranlara bıraktı.

ODTÜ içindeki kantinler daha sıcak bir atmosfer yaratırken, öğrencilerin sohbet konuları da bu atmosfer içinde Bilkent'e göre farklılık gösteriyor. ODTÜ öğrencileri kantinde daha çok siyaset, bilim, kültür gibi konulardan bahsederken, Bilkent'in fast foodlarında öğrenci muhabbetleri kız arkadaşları, arabaları ve hafta sonunu nasıl geçirdikleri gibi konular üzerinde yoğunlaşıyor. Tarzda meydana gelen bu değişiklik yiyecek mönüsüne de yansıyor. ODTÜ kantinlerinde daha çok tost, poğaça, sandviç çeşitleri bulunurken, Bilkent'in fast food restoranlarında ise pizza, pide, lahmacun, döner, hamburger çeşitlerinin yanısıra cheese cake, apple pie, kek, pomfrit, hot chocolate gibi yiyeceklere rastlamak mümkün. Yiyecek ve içecekler arasındaki ayrım fiyatlarda da kendini gösteriyor. ODTÜ'de ve Bilkent'te ortak satılan bazı ürünler arasındaki fiyat farkı oldukça yüksek. ODTÜ kantinlerinde bir poğaça 75 bin lira iken Bilkent'teki poğaça 150 bin lira, ODTÜ'de bir kutu kolanın fiyatı 225 bin lira iken Bilkent'te bir kutu kola 450 bin liraya alıcı buluyor. Bilkent Üniversitesi'nde iki büyük fast food kantini bulunuyor. Bunlar Bilintur tarfından işletiliyor. Doğu kampüsündeki fast food kantini yaklaşık 300 kişilik. Merkez kampüsündeki fast food kantini ise 600 kişi kapasiteli. Merkez kampüste günde yaklaşık 1400 kişiye hizmet veriliyor. Bilkent'te yiyecek fiyatları Kafeteryalar Müdürlüğü'nün onayından geçiyor. Yiyecekler diyetisyen ve gıda mühendislerinin kontrolünden geçiyor.

Anadolu Üniversitesi'ndeki öğrenci kantinlerinde, öğrenciler artık sohbet ediyor, müzik dinlerken güncel tartışmaların içine dalıp gidiyor .

Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrenci kantini çeşitli bölümlerde okuyan yaklaşık 7 bin öğrenciye hizmet veriyor. 6 Kasım 1990 yılında polis ve öğrencilerin taşlı- sopalı çatışmasına sahne olan, çok sayıda öğrencinin yaralandığı ve gözaltına alındığı İktisadi İdari Bilimler Fakültesi kantini şimdi Anadolu Üniversitesi'nin en huzurlu öğrenci kantini. Öğrenciler güncel, sanatsal ve edebi sohbetler ediyor. Çayını, kahvesini içiyor, tostunu, köftesini yiyor, çorbasını içiyor. Çay ve tost geleneğinin yanında artık Anadolu Üniversitesi kantinlerinde patates kızartmasından çorbaya, hamburgere kadar her çeşit yiyecek bulmak mümkün. Fiyatlar dışarıya göre çok ucuz. Bir duble çay 60 bin liradan, çorba 125 bin liradan, hamburger ise 250 bin liradan satılıyor.

MÜZİK KANTİNDE DİNLENİR

Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi İdil Tufan, kantinlerin kafeteryalardan daha iyi olduğunu söylüyor. 'Kantinler, dersten sonra öğrencilerin oturup sohbet ettiği yerler. Burası bir buluşma yeri. Kent merkezindeki kafetaryalara gitmek yerine okul kantinini tercih ediyoruz. Çünkü aradığımız arkadaşımızı burada buluyoruz. Kantinde çayımızı, kahvemizi içiyoruz, tostumuzu, köftemizi yiyoruz. Çoğu kez yemekhaneye gitmeyip kantinde karnımızı doyuruyoruz. Ayrıca kantinde istediğimiz tür müzik çalınıyor. Bazı öğrenciler gitarını getiriyor. Kantinde huzur buluyoruz'.

Eyüp KELEBEK-Nilgün ELMAS

Diyarbakır farklı

Dicle Üniversitesi kantini bir kent cafesi görünümünde. Yaklaşık 10 bin öğrencisi bulunan Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nin resim bölümü kantininde daha çok sanat konuşuluyor. Grafikte tasarım veya resim konusu sohbetlerin başında geliyor. Hukuk fakültesi öğrencileri Vedat Karaduman, Deniz Yıldız şehiriçi-üniversite arası dolmuş zammıyla ilgili öğrencilerin yaptığı protesto nedeniyle birçok arkadaşlarının gözaltına alındığını ve öznel sorunlarını dahi dile getiremediklerini anlatıyor. ‘‘İdeal üniversite havası yok. Bilimsellikten uzak ezbere dayalı. Önce ideallerim vardı. Ama zamanla ben de kendimi bu çarkın dişlisi olarak görmeye başladım. Aradığımızı değil, sunulanı buluyoruz. Kendi öznel sorunlarını dile getiremeyen bir üniversite gençliği, toplumu eleştirme ve sorgulama imkanı yok. Kantinlerimiz kent cafelerinden farksız. Kahve kültürü hakim. Legal ve illegal dergiler okunurken, şimdi leman ve öküz okuyoruz.’’

Akdeniz tipi kantin

Yeni öğretim yılının başlamasıyla birlikte birçok üniversitede eylem ve olaylar da start alırken Akdeniz Üniversitesi huzurlu ortamıyla herkesi kıskandırıyor. Öğrenciler dersten artan zamanlarını kantinde sohbet ederek geçiriyor. Ancak, bu sohbetlerde ne politik tartışmalara, ne de türban kavgasına yer verilmiyor. Üniversiteliler tek sorunun kampus içinde yeterli sosyal aktivite imkanının bulunmaması olduğunu söylüyor.

Antalya'da 17 yıl önce kurulan Akdeniz Üniversitesi'nin kantin dünyası bir başka. Yazları kurak ve sıcak, kışları ise ılık ve serin geçen bölgede, öğrenciler genellikle kampus alanındaki açık hava kantinlerini tercih ediyor. Yaklaşık 3 bin 500 dönümlük bir arazi üzerine kurulan Akdeniz Üniversitesi Kampusu'nda üç kafeterya bulunuyor. Öğrenci lokali, öğrencievi ve merkezi kafeterya adı verilen bu üç mekan, ders aralarında öğrencilerin buluştukları ve sohbete daldıkları dinlenme yeri. Bu kafeteryalardan ikisinin açık alanı bulunuyor. İktisadi ve İdari Bilimler kantini hem kapalı alanda hem de açık alanda öğrencilere hizmet veriyor.

Öğrencilerin en büyük sıkıntısı ise kantinlerde sigara yasağının uygulanması. Gençler sigara içecekleri zaman kantin dışına çıkmak zorunda kalıyor. Üniversite kampusunun içindeki ağaçlıkların arasında bulunan Öğrencievi, gençlerin en fazla uğradıkları yer. Burada sohbet yanında, ders çalışanlar olduğu gibi iskambil oyunları ile satranç oynayanların sayısı da oldukça fazla.

Kantin Jargonu

Manyak zorZor dersler için.

Ne güzel adamYakışıklı erkeklere kızların hitabı.

Kendini kasma Derslere fazla çalışma yerine.

Hayvan güzel Beğendikleri bir şey için.

Falan oldumŞaşırdım yerine.

Köpek çekme Yalakalık yapma yerine.

Karakter atma Canlarını sıkanlara.

Psikopata bağlama Dengesiz davranışlar gösterme.

Baba, hocamBirbirlerine genel hitapları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!