Çözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaMemede veya memenin diğer bölgelerinde yer alan göğüs dokusunda farklı hissedilen şişlik, sertlik ya da yumruya kitle denilmektedir. Meme bölgesinde oluşan kitleler farklı nedenlerden dolayı olabilmektedir. Vücutta bulunan her kitle kanser değildir. Travma, enfeksiyonlardan dolayı da kitle oluşabilmektedir. Göğüs bölgesinde oluşan kitle hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmektedir. Erkeklerde memede olan kitle belirtileri nelerdir ve hangi doktor bakmaktadır? İşte, tüm detaylar.
#Erkeklerde Memede KitleYanma hissi, ağrı ve memede kitlelerin ele gelmesi ile kendini belli eden fibrokistik değişiklikler, memede en fazla karşılaşılan rahatsızlıklar arasında geliyor. Yaklaşık olarak kadınların yarısı, hayatlarının bir döneminde fibrokistik değişikliklere bağlı olarak yakınmalar ile hekime başvuruyor. Fibrokist kendiliğinden geçer mi tüm detayları sizler için derledik.
Meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığı bilinen bir gerçek… Dolayısıyla kadınlar, 25 yaşından itibaren kendilerini düzenli olarak muayene etmeli, ilerleyen yaşlarda ise tarama yöntemlerine başvurmalı. Bu noktada devreye en çok tercih edilen yöntemlerin başında dijital tanı formülleri giriyor.
#AileÇörek otu, binlerce yıldır doğal tedavi yöntemlerinden biri olarak kullanılıyor. Mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz bu faydalı bitki, yağı çıkarılarak da kullanılabiliyor. Ayrıca çörek otu ve yağının vücuttaki pek çok sisteme önemli yararları bulunuyor. Peki çörek otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir?
#Çörek OtuÇörek otu, mutfaklarda sık sık tercih ediliyor. Ayrıca çörek otu ve yağının vücuttaki pek çok sisteme önemli yararları bulunuyor. Peki çörek otunun faydaları nelerdir? Çörek otu yağı nelere iyi geliyor? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Konuyla ilgili merak edilenleri uzmanlardan öğrendik.
#Çörek OtuBaşka bir ifade ile her iki kadının birinde fibrokistik meme durumu vardır. Bu nedenle, kadınların fibrokistik hastalık durumu ile ilgili farkındalıkları önemlidir. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme tanısı konan kadınlar için bilgi verdi. Fibrokistik meme tanısı konan kadınlar ne yapmalı? Fibrokistik meme kansere dönüşür mü? Fibrokistik değişikliğin tedavisi var mıdır?
#FibrokistikMemede fibrokistik hastalık özellikle 30-50 yaş arası bayanlarda daha sık görülür. Kadınların yaklaşık %60’ını ilgilendirecek kadar yaygın bir durumdur. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme hakkında bilgiler verdi.
#FibrokistikBiz kadınlar hayat mücadelesi içinde çoğu zaman kendimizi ikinci plana atıyoruz. Yıllık yaptırmamız gereken kontroller de çoğu zaman unutuluyor ve maalesef kötü haberler duyunca aklımıza geliyor. Yıllık yaptırmamız gereken kontrollerin başında meme ultrasonu ve yaşımıza göre gerekirse mamografi gelmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte çok küçük boyutlu kitleler bile ağrısız bir çekimle erken dönemde tespit edilebilmekte ve erken tanı sağlanabilmektedir.
#Memeİşlenmiş gıdalar, karbonhidrat ağırlıklı beslenme ile birlikte son yıllarda artan hareket azlığı nedeniyle görülme sıklığı artan insülin direnci; kanser, obezite, tansiyon, diyabet, felç, karaciğer yağlanması gibi pek çok ciddi hastalığa davetiye çıkarıyor. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aytaç Karadağ, insülin direncini dengelemek için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Genel SağlıkProf. Dr. Canan Karatay yeni kitabının tanıtımında, 'İlaca mahkum olmuş', ‘Ölene kadar bu ilaçları içeceksin’ diye beyinleri yıkanmış diyabet ve diğer hastaların, kalıcı olarak tedavi edilebileceğini ve ilaçlardan kurtulabileceğini bilmesi en insani haklarıdır” dedi.
#Canan KarataySağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yılda 163.500 kişiye kanser tanısı konuyor. Meme kanseri ise kadınlarda en sık görülen kanser türü. Kadınlarda rastlanan her 4 vakadan 1’i meme kanseri. Tanıyı alanların yüzde 44.5’i 50-69 yaşlarında. Kadınların yüzde 40.4’ü ise 25-49 yaşlarında. Uzmanlar, 25 yaşın altında da hastalara rastladıklarını söylüyor. Yazı dizimizde meme kanserini alt etme hikâyeleriyle cesaret veren, cesur kadın ve erkeklerin yaşam destanlarını okuyacaksınız.
#KanserDoğum kontrol haplarını yanlış tanıyoruz! Çoğumuz doğum kontrol haplarıyla ilgili kulaktan dolma bilgilere sahibiz. "Doğum kontol hapları kilo aldırır. Kısırlığa neden olur" gibi... Şimdi yanlış bildiklerimizin doğrularını öğrenme zamanı!
#Doğum KontrolBugün sayfamızı üç önemli kadın sağlığı sorununa ayırdık. Kadınların sık karşılaştıkları, sorularına tatmin edici yanıtlar alamadıkları sorunlar bunlar. Yaşasın Hayat ekibinin hazırladığı bu önemli yazıyı lütfen rahat bir zamanınızda dikkatle okuyun, hatta bazı noktaları not almayı ihmal etmeyin.