Çanakkale Savaşı'nda sabit batarya gibi kullanılıp, İngiliz B-11 denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısı'nda çarkçı yüzbaşı olarak görev yapan İbrahim Şevki Efendi'nin 1944 yılında yazdığı mektup ortaya çıktı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, mektupta Mesudiye Zırhlısı'nın batırılmasından, gemide mahsur kalanları kurtarma çalışmalarına kadar olan kritik saatlerin detaylarıyla anlatıldığını belirtti.
#ÇANAKKALEKuruluş Osman dizisiyle birlikte İnhisar’ın konumu merak konusu oldu. İnhisar 1970 yılına kadar nahiye olarak idari görevini sürdürmüş, daha sonra köy statüsüne geçirilmiş ve 20 Mayıs 1990 gün ve 20523 sayılı resmi gazetede yayımlanan 3644 sayılı kanunla ilçe olmuştur.Peki, Kuruluş Osman’da geçen İnhisar nerede?
#İnhisarAdalet Partili hâkim bir babanın isyankâr, sosyalist oğlu… Küçük yaşlarından itibaren, Anadolu Kulübü’nde tatil yapmaktansa Sümerbank’ın Pendik’teki tesislerinde işçilerin ranzalı kabinlerini paylaşmayı sevdiğini söylüyor. Beş kuşak cezaevi tecrübesine sahip. Seveni kadar sevmeyeni de çok… Ancak Türkiye siyasi hayatının herkesin tanıdığı, en kült karakterlerinden biri olduğu kesin! Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile buluşup çocukluk yıllarına gittik. Onu bugünlere getiren, hayatında iz bırakmış hatıraları irdeledik…
#Gazetehaberleri"Resimli Tarih Mecmuası nelerden bahsedecektir? Yazının icadından günümüze kadar geçen tarihi vakalardan en enteresanlarını alıp, bunları mümkün olduğu kadar sürükleyici ve tatlı bir üslupla işliyecek ve asırları bütün renkleriyle odanızın içinde aksettirmeye çalışacaktır."
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ilköğretim öğrencileri için “100 Temel Eser”i açıkladı. Hayattaki yazarların eserlerinin bulunmadığı listede Nazım Hikmet, Arif Nihat Asya, Cemal Süreya gibi Türk edebiyatçıların yanısıra Küçük Prens, Pollyanna, Oliver Twist gibi çocuk klasikleri de yer alıyor. İşte 100 Temel Eser:
İstanbul'un tam orta yerinde, Vefa'da bir lise var. Adını bulunduğu semtten alan bu lise, hem ülkeye, hem mensuplarına, hem de öğretmenlerine hep vefa gösterdi. Okul mezunlarından birçoğu Osmanlı ordusunda subay olarak görev yaptı. Bingazi'den Sina'ya, Yemen'den Kafkasya'ya, Şam'dan Balkanlar’a ve Çanakkale’ye kadar onlarca cephede binlerce Vefalı ülkeleri için savaştı. Gidenlerin çoğu dönmedi. Cumhuriyet tarihi boyunca da bilimadamları, siyasetçiler, bürokratlar, çok büyük sanatçılar çıkardı. Bugün Vefa Liseliler Elif Naci, Yahya Kemal, Hasan Ali Yücel gibi övündükleri eski mezunların adlarını taşıyan sınıflarda ders yapıyor. Ve bu okul tam 130 yıldır ayakta duruyor...