COVID-19’un hayatımızdaki etkisi giderek azalıyor. ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta pandeminin bittiğini söyledi. Çoğumuz maske bile takmıyoruz artık.Öte yandan okullar açıldı, çocuklar kalabalıkların arasına karıştı. Bizler de havaların soğumasıyla restoranların, kafelerin iç kısımlarına meyletmeye başladık; kültür-sanatın hareketlenmesiyle kapalı mekânlara daha sık gider olduk. Kimimizse endişeli; önlemleri sürdürüyor, kullanım onayı alan güncellenmiş aşıları bekliyor. 10 kişiye koronavirüsün hayatlarına şu dönemdeki etkisini sorduk. Uzmanlarsa virüsle mücadelede gelinen son durumu anlattı.
#COVID-19Salgının başından beri bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için çeşitli yollar denedik. Biz de sıklıkla bu konuyu sayfalarımıza taşıdık. Uzmanlar “İyi beslenmek, stresten uzak durmak, düzenli uyumak ve egzersiz yapmak şart” dedi. Pandemi sürecinde bağışıklığımızı nasıl güçlü tuttuğumuzu o haberlere bakarak hatırlayalım, kendimizi korumaya devam edelim…
#SalgınKoronavirüsün ülkemize geldiği ilk haftalarda herkes korkudan evlerine kapanmışken onlar canla başla çalışmaya devam etti. Başta sağlık çalışanları olmak üzere, motokuryeler ve gazeteciler virüsle her an yüz yüzeydiler. Pandeminin ikinci yıldönümünde Gizem Coşkunarda’nın bu iki yıllık süreçte onlarla yaptığı söyleşileri hatırladık. Süreç boyunca ön saflardan pandemi haberlerini aktaran teşekkür borçlu olduğumuz habercilerle de Uygar Taylan konuştu.
#PandemiSalgının ilk gününden bu yana maskenin koronavirüsün bulaşma riskini azalttığını biliyoruz. Ancak ne yazık ki son dönemde sahte, işe yaramayan hatta takana zarar veren maskelerle ilgili haberlere rastlıyoruz. Bir yandan da neredeyse her gün yeni teknolojilerle üretilen maskeleri duyuyoruz. O zaman maske alırken nelere dikkat etmek gerektiğine bir kez daha bakalım.
#GazetehaberleriBahar alerjisi pek çok kişiyi etkileyen bir rahatsızlık. Bahar mevsiminin gelmesiyle ortaya çıkan bu durum gözlerde kaşıntı, hapşırma, koku ve tat duyularında azalma gibi sonuçlara neden olabilir. Peki bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisi belirtileri ve tedavisi
#Bahar AlerjisiUzmanlar salgının en başından beri uyarıyordu “Bu virüs daha mutasyona uğrayacak, hazırlıklı olun” diye. Dedikleri oldu, COVID-19’un mutasyonlu versiyonuna önce İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da, sonra da ülkemizde rastlandı. Peki bu yeni türler hayatımızda neleri değiştirdi?
#GazetehaberleriTürkiye’deki ilk COVID-19 vakasının üzerinden tam bir yıl geçti. Yaşanan kayıplara rağmen milyonlarca insan da, başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanları sayesinde hastalıktan kurtuldu. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle, yaşama tutunan, müteşekkir hastalardan yaşadıklarını anlatmalarını ve doktorlarına mesaj göndermelerini istedik. Sağlık çalışanlarıysa meslek hayatlarının en zor yılını kaleme aldı.
#GazetehaberleriMevsimsel grip, soğuk algınlığı ve nezle... Koronavirüs salgınıyla mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlü tutmamız şart. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece’ye ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya bunun yollarını sorduk: Uyumak, su içmek ve hareket etmek şart! Dua etmek ya da yoga yapmak, iyi bir uyku ve ekrandan uzak kalmak da stresi azaltıyor.
#SuNilgün Belgün, geçen ay tat ve koku kaybı şikayetiyle gittiği hastaneye “Covid-19 pozitif” teşhisiyle yatırıldı. Ama umutsuzluğa kapılmadı ve virüsü alt etmeyi başardı. Belgün’le “negatif” müjdesini almasının ardından görüştüm. Enerjisini tüketen, kendisini yatağa çivileyen hastalığın izleri silinmeye, kahkahaları eskisi gibi çınlamaya başlamış başlamasına ama... Hastalık haklı olarak gözünü öyle korkutmuş ki, “Bir daha aynı şeyleri yaşamak asla istemem” diyor ve ekliyor: “Gribe falan benzemiyor. Başında belki burnunuz akıyor, başınız ağrıyor falan ama devamı çok farklı.”
#Nilgün BelgünNilgün Belgün, geçen ay tat ve koku kaybı şikayetiyle gittiği hastaneye “Covid-19 pozitif” teşhisiyle yatırıldı. Ama umutsuzluğa kapılmadı ve virüsü alt etmeyi başardı. Belgün’le “negatif” müjdesini almasının ardından görüştüm. Enerjisini tüketen, kendisini yatağa çivileyen hastalığın izleri silinmeye, kahkahaları eskisi gibi çınlamaya başlamış başlamasına ama... Hastalık haklı olarak gözünü öyle korkutmuş ki, “Bir daha aynı şeyleri yaşamak asla istemem” diyor ve ekliyor: “Gribe falan benzemiyor. Başında belki burnunuz akıyor, başınız ağrıyor falan ama devamı çok farklı.”
#Nilgün BelgünTüm dünya için bu yaz diğer yazlardan çok farklı olacak. Sosyal mesafenin olduğu ve gerekli yerlerde maskenin takıldığı daha az sosyalleşeceğimiz bir yaz bizi bekliyor. Peki bu yaz nelere dikkat edeceğiz? Nerelerde maske takmak gerekir? Denize, havuza girecek miyiz? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Covid-19Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüs hastalığından ölenlerin defnine ilişkin, "Virüsün topraktan çıkma ihtimali yok. Vefat eden hastanın normal yerine gömülmesi uygundur. Ama mutlaka yıkama ve gömülme esnasında görevlilerin koruyucu ekipmanlarını giymesi lazım" dedi.
#CoronaGalatasaray Teknik Direktörü Fatih Terimin durumu hakkında doktoru Prof. Dr. Ferah Ece açıklamalarda bulundu. Ece, deneyimli teknik adamın şu an için hiçbir şikayetinin olmadığını ve evde karantina altında tedavisinin süreceğini söyledi.
#Fatih TerimSon dakika gelişmesi... Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim hastaneden taburcu edildi. Hastaneden yapılan açıklamada Fatih Terim'in son yapılan corona virüsü testinin yine pozitif çıktığı ancak klinik bulgularının bitmesi sebebiyle evinde karantina altında tedavisine devam edeceği belirtildi.
#Fatih TerimCorona virüsü dünyada yaygınlaşarak insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen alarmla beraber birçok ülke önlemlerini maksimum seviyeye çıkardı.Son olarak İngiltere'de de görülen corona virüsü gündemde yer alırken, corona virüsü belirtileri araştırılmaya devam ediyor. Prof. Dr. Ferah Ece, Kanal D ekranlarında Corona virüsü ile ilgili önemli bilgiler verdi. Peki, Corona virüsü nedir? Corona virüsü belirtileri nelerdir? Corona virüsünden nasıl korunmalıyız? İşte, o konuyla ilgili merak edilen bilgiler...
#Corona VirüsüMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbaharda hasta olma riski artıyor. Ağırlıklı olarak mevsim geçişlerinde ortaya çıkan polenler alerjiye sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler’’diyor.
#Ev TozuBaharın geldiğinin habercilerinden biri de polenler. Ağırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Uygun şekilde tedavi edilmeyen alerjik hastalıklar kronikleşebilir" dedi, bahar alerjisine karşı önerilerde bulundu.
#Bahar AlerjisiMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbahar ve sonbaharda hasta olma riski artıyor.Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler” diyor.
#AlerjiMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbahar ve sonbaharda hasta olma riski artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler” diyor.
#AlerjiAğırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Aşırı hijyen, sigara, ani hava değişiklikleri, besinlerde kullanılan katkı maddeleri, ilaç ve kozmetikler, stres günümüzde alerjinin daha da artmasına sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, bahar mevsiminde ortaya çıkan alerjenleri anlattı.
#AlerjiBaharın yüzünü göstermesi ile birlikte alerji mevsimi de geldi. Ağırlıklı olarak mevsim geçişlerinde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı bir kabusa çeviren alerjinin baş aktörü olabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, ev tozu ve polenlere karşı alerjik bünyeliler ile astım hastalarını uyardı.
#Polen AlerjisiTamam çok sıcak, tamam nefes alamıyorsunuz. Serin bir yere sığınmak, hatta yüzünüz klimaya dönük yaşamak istiyorsunuz. Anlıyoruz. Ama bunun bir de ertesi günü var. Yaz ortasında hasta olmamak için can simidiniz klimayı doğru kullanmalısınız. Nasıl olacağını Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece anlattı
#Klima