Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetine yönelik eleştiriler her geçen gün artarken, ortaklar arasındaki iç sürtüşmeler de son günlerde zirve yaptı. Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya ve Thüringen’den sonra Brandenburg’da da Yeşiller ile FDP’nin büyük ölçüde oy kaybına uğraması, kendi içlerinde yaşanan sıkıntıları artırdı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da ana muhalefet CDU/CSU’nun başbakan adayı Friedrich Merz, ülkenin çıkarı için erken seçimin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Merz, “Seçim ne kadar erken yapılırsa, o kadar çok Almanya’nın yararına olur. Biz böyle bir hükümeti hak etmiyoruz” dedi.
#AVRUPADAN HABERBüyük babası ‘Gastarbeiter’ (Misafir işçi) olarak Almanya’ya gelen Melis Sekmen, 26 Eylül 1993 tarihinde Mannheim’da dünyaya geldi. Aynı kentteki Ludwig-Frank Lisesi’ni bitirdikten sonra komşu kent Heidelberg Ruprecht-Karls Üniversitesi’nde Ekonomi öğrenimi gördü.
#ALMANYAAlmanya’da ana muhalefetin büyük kanadı Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz kurultay öncesi açıklamalarda bulundu. CDU’lu Schleswig-Holstein Eyalet Başbakanı Daniel Günther’in ise kurultay öncesi verdiği demeçte Merkel dönemi politikasına dönülmesi ve Yeşiller’le koalisyon oluşturulması yönündeki sözleri kafaları karıştırdı.
#AlmanyaSiyasette, yıllarca Türkiye’nin başbakanlığını ve cumhurbaşkanlığını yapan Süleyman Demirel’in “Dün dündür, bugün bugündür” söylemi geçerlidir her yerde. Almanya’da da öyle... Daha geçen yıl eylül ayında ana muhalefetin büyük kanadı CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, SPD’li Başbakan Olaf Scholz’a “Yeşiller’i hükümetten kovun, şu sığınmacı sorununu birlikte çözelim!” önerisinde bulundu.
#AlmanyaAlmanya’da 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerden sonra 1950’li yıllardan beri bir ilk yaşandı. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) bir araya gelerek ‘üçlü koalisyon’ oluşturdu. Ve SPD’li Olaf Scholz, uzun süren pazarlıklardan sonra 8 Aralık 2021’de başbakanlık koltuğuna oturdu.
#AlmanyaAlmanya’nın sanayisi en güçlü, en zengin, yüzölçümü en büyük, en muhafazakâr eyaleti olarak bilinen 13 milyon nüfuslu Bavyera’da yaklaşık 9.5 milyona yakın seçmen 8 Ekim’de sandık başına gidiyor. Seçimlere az bir süre kala farklı partilerden aday gösterilen Türkiye kökenli adaylar kendi bölgelerinde, halkla bire bir diyalog kurarak, onlardan oy istediler.
#Bavyera SeçimiNazi döneminde ülkeyi terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Alman’a başka ülkeler kapılarını açtıkları için Almanya Federal Cumhuriyeti’nin resmen kuruluşunun yolunu açan ve 23 Mayıs 1949 tarihinde kabul edilen Alman Anayasası’nın 16. maddesinde, “Politik takibata uğrayanlar iltica (sığınma) hakkına sahiptir” denilmektedir. Bu madde, 1993 yılına kadar geçerli kaldı.
#ALMANYAAvrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin İçişleri Bakanları, Ortak Avrupa İltica Sistemi’nde adil, etkin ve insancıl bir reform için geçen hafta Lüksemburg’da bir araya geldi. Uzun süren tartışmalı görüşmelerin ardından uzlaşmaya da vardılar. Hedef; AB ülkelerine ‘kaçak göçü’ önlemek.
#Avrupa BirliğiAlmanya’da 16 yıl sonra yeniden iktidarın başına geçen SPD yeni yöneticilerini de belirledi. Ağırlıklı olarak dijital ortamda yapılan, Berlin’deki fuar alanındaki bir salonda Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyeleri ile bazı delegelerin de hazır bulunduğu kongrede, partinin Eş Başkanı Saskia Esken koltuğunu korurken, Genel Sekreter Lars Klingbeil yeni SPD Eş Başkanı seçildi.
#AlmanyaAlmanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’in ‘trafik lambası koalisyonu’ oluşturmak için sürdürdüğü görüşmelerinde uzlaşmaya varıldığı açıklanırken, yeni ‘A Takımı’ da şekillenmeye başladı. Özellikle iklim korunması ve emekliliğin finansmanı konusunda Yeşiller ile FDP arasında yaşanan görüş ayrılığının giderilmesi üzerine, 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasının kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde ilk kez ‘üç partili koalisyon hükümeti’ yolu açıldı.
#AlmanyaAlmanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden tam bir ay sonra Federal Meclis ilk oturumunu yaptı. Tüzük gereği 20’nci yasama dönemindeki ilk oturumu, eski Meclis Başkanı olarak değil ‘en kıdemli’ sıfatıyla 1972 yılından beri milletvekilliği yapan CDU’lu Wolfgang Schaeuble açtı. Seçim sistemi nedeniyle milletvekili sayısı 709’dan 736’ya yükselen ilk oturumda, SPD’li Baerbel Bas, Federal Meclis Başkanı seçildi.
#AlmanyaAlmanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden birinci parti çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’le ‘trafik lambası’ koalisyonu (kırmızı-sarı-yeşil) oluşturmak için ön görüşmeleri sürdürürken, hedeflenen koalisyonun kurulamaması halinde yeniden seçimlere gidilmesi konuşulmaya başlandı.
#AlmanyaAlmanya’da Başbakan Angela Merkel’in halefinin seçilmesi için pazar günü yapılan seçimlerde Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin tarihinin en düşük seçim sonucunu alması sonrasında, başbakan adayı Armin Laschet üzerinde baskı arttı. CDU/CSU’dan birçok isim Laschet’e “Yenildiniz, kabul edin” mesajı veriyor.
#AlmanyaAlmanya’da Yeşiller Partisi’nin ilk ve başbakanlık seçiminin tek kadın adayı olan Annalena Baerbock, iddiasını sürdürüyor. Adaylığı açıklandığında anketlerde birinci gelen Baerbock, seçime günler kala SPD ve Birlik Partileri (CDU/CSU) adaylarına karşılık üçüncü sırada yer alıyor. Almanya’da hakkında en çok yalan haber yapılan başbakan adayı olan Baerbock’ı, intihal suçlamaları geri sıraya düşürdü.
#Almanya